Cena od zmocněnkyně Šimáčkové. Za podporu migrantů i genderových menšin

26.08.2024 18:55 | Monitoring

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková vyhlašuje druhý ročník své ceny pro osobnosti anebo organizace, které se svou činností zasloužily o obranu, prosazování a podporu lidských práv. Z nominací, které je možné zasílat do poloviny září, následně šestičlenná porota vybere osmnáct oceněných. Vloni cenu dostal například zakladatel organizace Transparent Viktor Heumann, angažující se v oblasti práv transgender a nebinárních osob, Zdeněk Ryšavý z organizace Romea či šéfka spolku Mnoho světů, jež mimo jiné vzdělává obyvatele maloměst o klimatu, migraci či feminismu.

Cena od zmocněnkyně Šimáčkové. Za podporu migrantů i genderových menšin
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Olga Richterová a Klára Šimáčková Laurenčíková v čele průvodu Prague Pride

Náměstkyně ministra pro evropské záležitosti a zmocněnkyně pro lidská práva Šimáčková Laurenčíková cenu započala udělovat v loňském roce osobnostem nebo organizacím, které se „významně angažují v oblasti lidských práv a ochraně zranitelných skupin obyvatel a přispívají k posilování demokracie, spravedlnosti a rovnosti v naší společnosti“.

Cílem ocenění, které vláda označuje za „prestižní“, má být ocenění a motivace jednotlivců i organizací k dalšímu úsilí na poli lidských práv a podpoře občanské společnosti či zvyšování „povědomí veřejnosti o významu lidských práv a důležitosti práce těch, kteří se v této oblasti významně angažují“. „Tím přispíváme k budování kultury ochrany lidských práv v naší zemi,“ píše se na stránkách vlády.

Cena pro jednotlivce a organizace, které se „významně angažují v oblasti lidských práv a ochraně zranitelných skupin obyvatel a přispívají k posilování demokracie, spravedlnosti a rovnosti v naší společnosti“, jsou udělovány v šestici kategorií.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Radek Kotas

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Obávám se, že lidská práva, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 26.08.2024 19:43:51
podle paní Šimáčkové jsou vyhrazena jen určitým skupinám. Škoda, myslem jsem, že lidská práva mají všichni lidé stejná.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

15:38 „Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

Prvním krokem nové vlády po volbách v příštím roce musí být zrušení Foltýnova útvaru strategické kom…