Český letoun hraje klíčovou roli ve výcviku pilotů pro americké stíhačky

24.09.2024 14:21 | Monitoring

Státní podnik LOM Praha nedávno převzal modernizovaný cvičný letoun L-39NG, který se v nadcházejících letech stane nepostradatelným v procesu výcviku pilotů pro nejmodernější stíhačky, včetně nedávno zakoupených amerických F-35. Tato akvizice české armády klade důraz nejen na technologický pokrok, ale také na nezbytnost efektivního výcviku budoucích pilotů, kde L-39 hraje ústřední roli.

Český letoun hraje klíčovou roli ve výcviku pilotů pro americké stíhačky
Foto: Archiv LOM Praha
Popisek: Cvčný letoun L-39NG

Generální ředitel LOM Praha Jiří Protiva v nedávném rozhovoru pro iDnes.cz zdůraznil význam tohoto letounu nejen pro české letectvo, ale i pro mezinárodní partnery. „L-39NG je připraven splnit požadavky na moderní výcvik, který je nezbytný pro budoucí piloty nejen pro české letectvo, ale i pro ty, kteří budou létat na strojích, jako je F-35,“ uvedl Protiva.
 
Státní podnik LOM Praha dlouhodobě zajišťuje servis a modernizaci letounů L-39 Albatros, které jsou páteří výcvikového programu českých vzdušných sil. Nyní, s modernizací letounu na verzi L-39NG, podnik převzal roli klíčového hráče v procesu výcviku nové generace pilotů.
 

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

3%
95%
hlasovalo: 36124 lidí
„Převzetí L-39NG nám dává možnost posunout výcvikový program o několik úrovní výše,“ řekl Protiva. „LOM Praha bude zajišťovat nejen údržbu a modernizaci těchto strojů, ale také jejich integraci do komplexního výcvikového systému, který zahrnuje přípravu pilotů na sofistikované stroje, jako je F-35.“
 
Tento výcvikový letoun představuje první krok ve výcviku pilotů, kteří se v budoucnu budou přesouvat na pokročilé bojové letouny. Díky své flexibilitě a moderním technologiím je L-39NG schopen poskytovat pilotům nejen základní letové dovednosti, ale také pokročilé simulace, které jsou nezbytné pro piloty stíhaček, jako je F-35.
 
Zavedení letounu F-35 do českého letectva klade obrovské nároky na přípravu pilotů. Stíhačka páté generace je nejen technicky náročná, ale vyžaduje i zcela nový přístup k výcviku. Proto je letoun L-39NG ideálním strojem, který slouží jako most mezi základním výcvikem a pokročilým bojovým výcvikem na strojích jako F-35.
 
„F-35 je nesmírně sofistikovaný stroj a výcvik na něj nelze podcenit. L-39NG hraje klíčovou roli v tom, aby piloti měli dostatečné dovednosti a byli připraveni na přechod k těmto pokročilým technologiím,“ vysvětlil Protiva.
 
L-39NG díky svým moderním systémům, nové avionice a přizpůsobivosti poskytuje pilotům komplexní přípravu na výzvy, které s sebou přináší létání na špičkových bojových strojích. Tato schopnost je klíčová zejména v současné době, kdy moderní letectví vyžaduje více než jen technické znalosti – piloti musí být připraveni na širokou škálu bojových scénářů.
 
LOM Praha nejenže podporuje provozuschopnost letounů pro české letectvo, ale hraje také významnou roli v mezinárodním kontextu. L-39NG je již v hledáčku několika zahraničních armád, které oceňují jeho schopnosti a nízké provozní náklady. Díky spolupráci LOM Praha s Aero Vodochody, výrobcem letounu L-39NG, se zajišťuje dlouhodobá podpora těchto strojů i v zahraničí.
 
„Vidíme obrovský potenciál v tom, že L-39NG může sloužit nejen českým vzdušným silám, ale i našim zahraničním partnerům, kteří hledají spolehlivý a cenově dostupný cvičný letoun,“ zdůraznil Protiva. Letoun nabízí armádám možnost modernizovat své výcvikové programy bez nutnosti investovat do extrémně nákladných tréninkových strojů, přičemž stále poskytuje vysoce pokročilý výcvik.
 
České letectvo vstupuje do nové éry se zavedením F-35, a právě letoun L-39NG bude hrát neocenitelnou roli v přípravě pilotů na složité bojové mise. LOM Praha, jako klíčový servisní partner pro letectvo, zajišťuje, že tento přechod bude plynulý a efektivní.
 
„Naším cílem je připravit české piloty na výzvy moderního bojiště a letoun L-39NG je přesně ten nástroj, který nám to umožní,“ uzavírá Protiva. „Jde o investici nejen do technologií, ale i do lidí – pilotů, kteří budou čelit novým výzvám s pomocí těch nejmodernějších strojů.“
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 6 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Piráti na tiskovce: Vykopli nás z vlády. Kmotři z ODS. Ať Fiala odvolá všechny

16:05 Piráti na tiskovce: Vykopli nás z vlády. Kmotři z ODS. Ať Fiala odvolá všechny

Předseda Pirátů v demisi Ivan Bartoš na tiskové konferenci oznámil, že jeho vyhazov z postu ministra…