Chomutov: Před volbami vede Rabas, šanci na postup do 2. kola má Smetana

13.09.2024 12:00 | Monitoring

Senátní volby v obvodu Chomutov vede Přemysl Rabas, kandidát hnutí Sen 21, s podporou mezi 22,5–31,9 procenta voličů. Protikandidátem s největší šancí postoupit do druhého kola je Jiří Smetana, podporovaný SPD, Trikolorou, PRO a Svobodnými, jehož výsledek se pohybuje mezi 9,8–14,2 procenta. Vyplývá to z průzkumu společnosti Phoenix research.

Chomutov: Před volbami vede Rabas, šanci na postup do 2. kola má Smetana
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Podle šetření agentury Phoenix research, které zkoumalo volební potenciál senátních kandidátů ve volebním obvodu č. 5 – Chomutov, se ukazuje, že senátor Přemysl Rabas má nejvyšší podporu mezi voliči. V prvním kole voleb by ho podle výzkumu podpořil téměř každý třetí oslovený, s možným výsledkem v rozmezí 22,5–31,9 procenta.

Obhajující senátor Rabas je kandidátem hnutí SEN 21, které založil někdejší policejní vyšetřovatel Václav Láska. Ten vyjadřuje podporu zejména zahraniční politice vlády Petra Fialy a opakovaně se vyslovil pro vyslání vojáků evropských zemí na pomoc Ukrajině. V letošních volbách do Evropského parlamentu, jichž se SEN 21 zúčastnil, získal subjekt 0,33 % hlasů.

Výzkumu agentury Phoenix research se zúčastnilo 980 respondentů starších osmnácti let, kteří nevyloučili ochotu jít volit. Míra voličské ochoty byla vyjádřena na úrovni 28,7 procenta v prvním kole a 14 procent v kole druhém.

Na druhém místě se umístil podnikatel a majitel pivovaru Červený vlk Jiří Smetana,  podporovaný SPD, Trikolorou, Svobodnými a stranou PRO. Průzkum mu naměřil volební potenciál v rozmezí 9,8–14,2 procenta. Smetana kritizuje vládu za prosazování opatření vyplývajících z Green Dealu a za vysoké ceny energií či potravin.

Kandidát koalice KDU-ČSL, ODS a TOP 09 Jiří Kulhánek následuje s možnou podporou 6,6–10. Někdejší náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Komínek, navržený koalicí STAČILO!, má dle Phoenix research šanci na získání 4,4–6,5 % hlasů.

Zástupce vládního hnutí STAN Štefan Drozd se pohybuje v rozmezí 5,5–8,4 %, kandidát místního hnutí Lepší Sever Roman Brand mezi 4,2–5,1 % a pole uzavírá kandidátka České suverenity sociální demokracie (ČSSD) Elvíra Hahnová s výsledkem 0,5–1,3 %.

První kolo voleb do Senátu Parlamentu ČR se uskuteční 20.–21. září, druhé kolo pak 27.–28. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …