Čirá lež, kampaň. Maďarsko odvrací útok kolem Ruska

18.08.2024 20:20 | Zprávy

Maďarsko čelí podle tamního ministra zahraničí Pétera Szijjártóa „lživé kampani“ od pobaltských států a zemí severní Evropy, které se ohradily proti novým pravidlům Budapešti pro udělování víz Rusům a Bělorusům. Výtky osmi evropských zemí, které varují před „vážným bezpečnostním rizikem“ pro všechny státy schengenského prostoru, Szijjártó označil za „čirou lež“. „To samozřejmě není od pro-válečných politiků nic neobvyklého,“ doplnil.

Čirá lež, kampaň. Maďarsko odvrací útok kolem Ruska
Foto: About Hungary
Popisek: Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Szijjártó svým prohlášením o „lživé kampani proti Maďarsku“, které země čelí od pobaltských států a zemí severní Evropy, reagoval na výhrady osmi evropských států na maďarské zjednodušení podmínek vstupu pro občany Ruska a Běloruska skrze rozšířený imigrační program, prostřednictvím kterého mohou také občané Ruska a Běloruska získat status hostujících pracovníků v Maďarsku. Dle německé RND to bude znamenat, že Rusové budou moci přes Maďarsko pokračovat také do dalších států EU.

Maďarsko výhrady části evropských států považuje dle Szijjártóa za lži. „S politováním sledujeme, že naši kolegové ze severní Evropy a z pobaltských států pokračují ve lživé kampani proti Maďarsku,“ uvedl maďarský ministr zahraničí na facebooku s tím, že to „samozřejmě není od pro-válečných politiků nic neobvyklého“. „Ale takové ignorování faktů je alarmující,“ připojil.

„Pravdou je, že zařazení ruských a běloruských občanů do programu národních karet nepředstavuje pro schengenský prostor žádné bezpečnostní riziko, neboť budou i nadále podrobováni rozsáhlým kontrolám při vstupu a pobytu v Maďarsku,“ reagoval Szijjártó na obavy států.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Maďarsko to dělá naprosto správně , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIjonT , 19.08.2024 8:41:03
EU ať už drží tu svoji hubu.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Na Krym budou jezdit turisté z Evropy, sní ukrajinský premiér

22:20 Na Krym budou jezdit turisté z Evropy, sní ukrajinský premiér

Ruskem okupovaný ukrajinský poloostrov Krym by se podle předsedy ukrajinské vlády Denyse Šmyhala moh…