Čtyři dámy v Partii: Hlasitá hádka o americké základně, Němcová citovala z BIS. A to byl jen začátek...

10.04.2022 14:30 | On-line

V druhé hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se střetly čtyři dámy. Senátorka Miroslava Němcová (ODS), poslankyně Taťána Malá (ANO), místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) a poslankyně Karla Maříková (SPD). A byl to střet velmi tvrdý. Dámy se pohádaly nejen o možném umístění americké vojenské základny v Česku. Velká slovní bitka se odehrála nad nápadem uspořádat v této věci referendum. A pak se strhlo takřka peklo. Kvůli Stanislavu Polčákovi.

Čtyři dámy v Partii: Hlasitá hádka o americké základně, Němcová citovala z BIS. A to byl jen začátek...
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Partie se čtyřmi dámami

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Hned v úvodu diskuse se dámy přely o to, zda by bylo správně nechat zřídit vojenskou základnu USA na území České republiky.

„Má to moji naprostou a plnou podporu. Chci americkou vojenskou základnu na území ČR. Chtěla jsem ji už v době, kdy jsme nebyli v takové bezpečnostní situaci, jako jsme teď, v těch letech 2007 a 2008. Myslím si, že je třeba posílit naši vazbu se Západem a s NATO,“ prohlásila Němcová.

Podle jejích slov ruští vojáci ve městě Buča u Kyjeva páchali velká zvěrstva a podle Němcové se ukáže, že se to děje i v Mariupolu a možná i jinde, a dokud si to Rusové nezodpoví, tak by se civilizovaný svět s Ruskou federací „neměl bavit“. 

Kovářová řekla, že je třeba postupovat citlivě. „Tady máme v osobě pana prezidenta osobu, který jako prezident jaderné mocnosti může způsobit ještě větší neštěstí. Ale musíme mít také na srdci pocity českých občanů, protože ta vzpomínka, jak probíhala sovětská přítomnost v Československu po roce 1968, je stále citlivá,“ uvedla členka STAN.

Malá konstatovala, že neřekne vlastní názor na vznik základny, protože nemá dost informací. „My v hnutí ANO na to ještě nemáme stanovisko. Budeme o tom debatovat. Abych mohla říct, zda jsem pro, nebo proti, potřebuji znát fakta,“ konstatovala exministryně spravedlnosti za ANO.

Naproti tomu Maříková řekla americké vojenské základně v ČR hlasité „ne“. „Já osobně i celé hnutí SPD jsme určitě proti. Může to sice znamenat určitou bezpečnost, ale může to znamenat také rizika. Měli bychom spíš posilovat vlastní armádu, než na naše území umisťovat cizí základny, které se mohou stát terčem nějakého budoucího agresora., Ale více konkrétní být nemohu,“ uvedla. „Musíme si uvědomit, že nějaká země, která není členem NATO, může chápat Alianci jako agresora,“ dodala po chvíli.

V takovém případě by americká základna na našem území mohla znamenat cíl útoku.  Už kvůli tomu trvala na tom, aby o umístění americké vojenské základny v Česku bylo uspořádáno referendum. „Ten, kdo odmítá referendum, se prostě bojí názoru svých občanů!“ zahřměla Maříková.

A tady se Němcová ostře ohradila. „Tak já vás mohu ujistit, že se nebojím. Jsem v politice dvacet let a ke mně názory těch lidí plynou. Já vnímám strach lidí z toho, co se děje na Ukrajině, a hrůzu z toho, abychom nedopadli stejně,“ ohradila se Němcová.

Maříková ale trvala na tom, že referendum by proběhnout mělo. Zvlášť když vláda blokuje některé weby, protože šíří dezinformace, aniž by však v této věci existovalo soudní rozhodnutí.

A znovu se ozvala Němcová. „Co chci říci, je to, že ty dezinformační weby řídil Kreml. Opakovaně na to upozorňovala BIS. ... Řada těch webů, jako Sputnik a Aeronet, byly podporovány přímo Kremlem. A my nemůžeme připustit to, aby tady válečný agresor, někdo, kdo páchá válečné zločiny na Ukrajině, tady ovlivňoval veřejné mínění,“ rozčilovala se senátorka.

Když se ke slovu dostala Malá, konstatovala, že se měly vypnout spíše jiné weby. „Mně vadí to, že vypínáme weby podle toho, jak se někomu líbí, nebo nelíbí. Ale ty, které šíří největší dezinformace, ty zůstávají zapnuté. Já bych tyhle weby asi vypnula, ale je třeba k tomu přistupovat velmi citlivě,“ upozornila Malá.

Maříková vyrazila: „Pokud weby začneme vypínat jen proto, že se nám něco nelíbí, tak už je to rovno s totalitním režimem!“ hřímala Maříková.

Zameťte si před vlastním prahem, vyzvala Kovářová Okamurovo hnutí. A nastalo peklo

Kovářová členku SPD vyzvala, aby si Okamurovo hnutí raději zametlo před vlastním prahem. „Ale tady by si SPD mohla zavést před vlastním prahem. Víme, jak to bylo s výroky vašeho předsedy,“ uzemnila Maříkovou Kovářová.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Maříková argumentovala: „Pokud tvrdíte, že někdo šíří nepravdy, tak to přece musí být prokázáno. A když vidíme, co dělá STAN, tak si myslím, že si i vy musíte zamést před vlastním prahem, protože když vidím kauzu vašeho kolegy Polčáka, který si naúčtoval postiženým obcím i projednávání zákona, tak byste si opravdu měli zamést před vlastním prahem.“

Kovářová se kolegy Polčáka zastala s tím, že předchozí dvě vlády ANO a ČSSD nedělaly dost pro obce poškozené výbuchem zbrojních skladů ve Vrběticích. „Ty obce dlouho nemohly ani najít právníka, až jim pomoc nabídl Stanislav Polčák jako advokát,“ podotkla poslankyně STAN.

V tu chvíli se ozvala Malá. „Já jsem v šoku, že tady něco takového hájíte,“ kroutila hlavou poslankyně ANO.

Kovářová doplnila, že Polčák se vzdal své části odměny za poskytnutou pomoc a v politické rovině se vzdal postu místopředsedy hnutí STAN.

A Malá nato: „Mě úplně fascinují ty řeči o tom, jak jste vyvodili politickou odpovědnost. Když vezmu vaše kauzy, od pana Michalika, přes Jana Farského, až po Polčáka, tak jste začali reagovat vždy až když to vyvolalo mediální humbuk. Proto mi tyhle vaše řeči přijdou nehorázné!“

Kovářová však trvala na tom, že hnutí STAN ani v jednom případě neporušilo zákon a kvůli žádné z těchto kauz nezačali jednat státní zástupci. Naproti tomu šéf hnutí ANO se ocitl na léta v hledáčku státních zástupců a teď by měl stanout před soudem.

Zemanova milost: Dámy z opozice začaly připomínat Václava Havla

Moderátorka Tománková obrátila pozornost političek ještě k jedné věci. K milosti prezidenta Miloše Zemana pro ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka, který dostal tři roky natvrdo za manipulaci s veřejnou zakázkou.  

Všechny čtyři dámy se shodly na tom, že to, co teď prezident Miloš Zeman udělal, nebylo z hlediska možného společenského dopadu v pořádku.

Senátorka Němcová připomněla, že prezident měl respektovat verdikt soudu, a když už se prezident rozhodl milost udělit, měl důkladně vysvětlit, ale podle jejího názoru nevysvětlil, proč odsouzenému člověku udělil milost.

A poslankyně Maříková hned připomněla amnestii prezidenta Václava Havla a konstatovala, že „díky“ této Havlově amnestii se dostali na svobodu i vrazi. „Jeden z těch vrahů unesl, zneužil a pak udusil miminko,“ zaznělo od poslankyně SPD.

Malá si ještě přisadila a obrátila se na Němcovou s otázkou: „Jste si jistá, že k tomuto došlo např. v případě syna Věry Čáslavské? Já jsem tedy v archivech žádnou takovou vaši kritiku nenašla,“ podotkla Malá.

Moderátorka Tománková se pak ještě jednou vrátila k válce na Ukrajině a k uprchlické krizi, které Česko čelí. Dámy se shodly na tom, že válečným uprchlíkům z Ukrajiny je třeba pomáhat.

Maříková však přidala jedno „ale“. Poznamenala, že pomáhat by se mělo i českým rodinám. „Já proti tomu nic nemám, pomáhat musíme, ale já se ptám, kde byla a je pomoc našim mladým rodinám?“

„Tohle už je patologické, to vaše rozdmýchávání nenávisti,“ ozvala se v tu chvíli Kovářová.

Moderátorka Tománková z časových důvodů debatu ukončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…