Další firma jde z Evropy pryč. Velká a německá. Proč? Ceny a pravidla EU

28.10.2022 10:29

Jedna z klíčových světových firem v chemickém průmyslu a jeden z největších zaměstnavatelů společnost BASF, oznámila v důsledku energetické a hospodářské krize potřebu snížení nákladů. Znamená to rušení především výrobních závodů v Evropě a samozřejmě masivní propouštění. Investice firmy putují v současné době na jiné kontinenty, především do Číny

Další firma jde z Evropy pryč. Velká a německá. Proč? Ceny a pravidla EU
Foto: BASF
Popisek: BASF

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Společnost BASF podle listu Financial Times uvedla, že bude muset v Evropě „trvale“ snížit svoji velikost. Jedním z důvodů tohoto kroku jsou vysoké náklady na energii, které činí Evropu stále více nekonkurenceschopnější.

Společnost oznámila, že během příštích dvou let sníží náklady o 1 miliardu EUR a zaměří se především na „nevýrobní oblasti“, jako je IT, komunikace a také výzkum a vývoj.

Toto prohlášení přišlo poté, co před měsícem otevřela první část svého nového závodu na výrobu plastů v Číně, kde investovala 10 miliard eur.

„Evropský chemický trh roste posledních deset let velmi málo a výrazné zvýšení cen zemního plynu a elektřiny v průběhu letošního roku vyvíjí tlak na chemické hodnotové řetězce,“ uvedl k tomu generální ředitel Martin Brudermüller.

Jeho slova podpořil i údaj o tom, že společnost BASF utratila v prvních devíti měsících roku 2022 ve svých evropských závodech za zemní plyn o 2,2 miliardy eur více než za stejné období loňského roku.

Brudermüller podle Financial Times uvedl, že evropská plynová krize spolu s přísnějšími průmyslovými předpisy v EU nutí společnost snižovat náklady v regionu „co nejrychleji a také trvale“. Znamená to, že BASF využije mírnějších předpisů, které platí mimo Evropu a občané EU tak doplatí na přísně nastavené normy pro průmyslovou výrobu na území Evropské unie.

Německo i tak zůstává nejdůležitějším trhem BASF z hlediska tržeb, přičemž k dnešnímu dni představuje 18 procent jeho tržeb ve srovnání se 14 procenty z Číny.

Informace o omezení aktivity BASF na území EU se samozřejmě setkala i s ohlasy a to jak ze světa politiky, tak byznysu.

Guy Verhofstadt, europoslanec, belgický politik a bývalý premiér Belgie, vidí situaci tak, že boj o energie není jen o přežití Putinovy války.

„Potřebujeme investice do energie, rozvodné sítě, společné nákupy, abychom mohli konkurovat a prosperovat v moderní ekonomice... a pokud nezaložíme skutečnou energetickou unii, jsme fatálně znevýhodněni,“ nabádá ke společnému postupu EU v oblasti energetiky a dodává, že tuto myšlenku razí již delší dobu.

To americký investor Jim Lewis, zakladatel investorského kanálu Wall Street SIlver, jde mnohem dál a za krokem BASF vidí stahování firem ze zemí EU do míst, kde je bezpečnější přístup k energiím. Míní tím zřejmě jak cenu, tak dostatek energií a zmiňuje v této souvislosti jako ideální region americký stát Texas.

„Společnosti se budou stěhovat do regionů s bezpečnějším přístupem k energii. Společnost BASF potřebuje zemní plyn a petrochemii za rozumnou cenu. Stěhování do Texasu?“

Dovětek, který Lewis připojil ke svému komentáři na Twitteru lze charakterizovat jako velkou výhradu k energetické a „zelené“ politice, jakou německá vláda předváděla v minulosti.

„Šílená energetická politika Německa má důsledky,“ dodává totiž známý investor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…