Další opěrný bod v háji. Ukrajinec pochmurně

21.08.2024 8:14 | Zprávy

Ukrajinci drží pozice v ruské Kurské oblasti a vážou na sebe určité množství ruských sil. Jenže mezitím Ukrajinci ztratili další město. Vasyl Kapustej, Ukrajinec již léta žijící v Česku, upozornil, že šlo o dobrý opěrný bod v ukrajinské obraně. A už není. Ukrajinci na Donbase dál ztrácejí svou půdu. Metr za metrem. A při tom všem Ukrajinci krvácí. Ztrácejí svou půdu a krvácejí tak moc, že si to dlouhodobě nemohou dovolit.

Další opěrný bod v háji. Ukrajinec pochmurně
Foto: Repro X
Popisek: Ruský postup na Pokrovsk

Na Ukrajině děl tečou potoky krve. Ruské i ukrajinské. Ukrajinci dál drží pozice v ruské Kurské oblasti, ale mezitím mají za svými zády mnohem větší problém, alespoň podle Vasyla Kapusteje, který na sociální síti X prohlásil, že Ukrajinci ztratili na Donbase zásadní opěrný bod.

„Ukrajinské vlajky v ‚Kurské národní republice‘ jsou sice hezké, ale mezitím jsme prakticky ztratili Ňju-Jork na Donbase. Město, které bylo v našem držení od r. 2014, které dlouhá léta úspěšně bránila naše lvovská 24. brigáda (než byla převelena na jiný úsek do Časíku), a které bylo jedním z nejlépe opevněných míst na celé frontě – je teď v russáckých rukou. A všichni mlčí, jako když padl Bachmut nebo Avdijivka… to už je to všem jedno?!“ rozčiloval se Vasyl Kapustej.

Poté znovu zopakoval, že zatímco se lidé dívají na Kurskou oblast, Ukrajina ztrácí další část Donbasu.

„A osvobodíme to někdy, nebo na to už nikdy nebudeme mít dostatek sil? Protože i my neseme těžké ztráty, které si taky nemůžeme moc dovolit. Válku vyhrávají lidé a železo. Obojího máme nedostatek,“ varoval Kapustej a přidal tabulky vypálené ukrajinské a ruské munice. „Nejsou to hezká čísla,“ napsal k údajům.

Vasyl Kapustej promlouvá

Vasyl Kapustej promlouvá

Financial Times upozornil, že Ukrajinci mají ještě jeden problém. Jednotky útočící v Kursku dostaly zásoby munice a dalšího vybavení. Jenže o to méně vybavení pak dostaly jednotky bránící se v Doněcké oblasti. Velitelé, kteří na doněcké frontě stojí proti mohutné ruské síle, opět musejí šetřit municí.

„V pondělí se zdálo, že ruské jednotky obsadily téměř celé město Ňju-Jork, vstoupily do nedalekého Torecka a pronikly do logistického centra Pokrovsk. Ukrajina také přesunula až 10 000 vojáků, včetně mnoha svých elitních výsadkových sil a mechanizovaných brigád, z Doněcké a Charkovské oblasti, kde podle představitelů zapojených do operace probíhají nejprudší boje. Podle vojenských analytiků je potvrzeno, že se na vpádu do Kurska podílí nejméně 20 ukrajinských jednotek. Některé z nich měly být záložními silami, které měly pomoci posílit roztříštěné obranné linie a poskytnout oddech vojákům, kteří bojovali bez odpočinku několik měsíců nebo dokonce let,“ upozornil server listu Financial Times.

Nemluvě o tom, že ruské lidské zdroje budou vždy větší, než síly ukrajinské, takže Rusové mohou poslat jednotky jak na kurskou frontu, tak doněckou frontu, Ukrajinci musejí se svými vojáky šetřit.

„Dva poručíci sloužící v brigádě, která byla před vysláním do Kurska na frontě v Doněcké oblasti, uvedli, že za více než dva roky bojů měl každý z nich pouze měsíční přestávku,“ upozornil FT.  

Jiný voják řekl, že předtím, než dostal rozkaz přejít ke Kursku, bojoval několik měsíců u Torecka bez odpočinku. „Teď už nikdo nemůže žádat (o přestávku na střídání),“ řekl. „Byli jsme v záloze, ale teď jsme tady.“

Podle výzkumného centra Naalsio, které se zabývá výzkumem otevřených zdrojů, Ukrajina ztratila nejméně 51 kusů cenné vojenské techniky, včetně německých vozidel Marder, vozidel Stryker americké výroby a raket Himars, zatímco ruská strana ztratila 27 kusů podobné techniky.

Prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho nejvyšší generál Oleksandr Syrský ujišťují veřejnost, že situace na východě země je sice složitá, ale stále pod kontrolou.

Financial Times upozornil, že do Kurské oblasti sice byli přesunuti ruští vojáci z Ukrajiny, ale často mělo jít o vojáky z Krymu, takže počty vojáků v Doněcké oblasti se nezměnily. Litevské ministerstvo obrany uvedlo, že některé jednotky byly přesunuty také z ruské Kaliningradské oblasti.

Proto v úterý začala evakuace Pokrovsku, důležitého ukrajinského logistického centra na východě země.

Rusové tvrdí, že vedle útoku v Kurské oblasti Ukrajinci provedli i dronový útok v Moskevské oblasti. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin prohlásil, že protivzdušná obrana ukrajinské drony zlikvidovala. Na Sobjaninova slova upozornil server Kyiv Independent.

Ruská protivzdušná obrana údajně sestřelila deset ukrajinských útočných bezpilotních letounů v noci na 21. srpna poblíž Moskvy v „jednom z největších dosavadních pokusů zaútočit na Moskvu bezpilotními letouny“, prohlásil moskevský starosta Sobjanin.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že drony byly údajně sestřeleny v Moskevské oblasti, když mířily k hlavnímu městu.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Polák opět perlí , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 21.08.2024 10:55:31
Ukrajina ztratila u Kurska techniku a zbraně v hodnotě přesahující 2,5 miliardy dolarů. Za jeden jediný týden. O ztrátách v lidské síle na straně Ukrajiny se polemizuje, ale odhady se pohybují okolo 2-3 tisíc vojáků. Do dvou týdnů dojde k uzavření obklíčení a pak budou ukrajinské vojáky lovit jako králíky. Mlýnek na maso prostě. Bez jakéhokoliv přínosu pro Ukrajinu

|  12 |  1

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…