Další útok na Blažka a ODS: Zapojena i primátorka Brna

10.10.2022 10:49

Brněnská primátorka Markéta Vaňková koupila podle serveru Aktuálně.cz za podezřele výhodných podmínek obrovskou stavební parcelu. Popsán je i řetězec událostí a osob, které se na této koupi měly podílet. Jde o lidi, o které se má zajímat policie v souvislosti s kupčením s brněnskými byty. Pozemky ve stejném katastru nakupoval i ministr Pavel Blažek, platil za ně obviněný starosta Pavel Hubálek. Od advokáta padla i závažná obvinění.

Další útok na Blažka a ODS: Zapojena i primátorka Brna
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátorka Brna Markéta Vaňková

Podle serveru Aktuálně.cz si současná brněnská primátorka Markéta Vaňková koupila od osob spojených s vyšetřováním možných manipulací s brněnskými městskými byty stavební pozemek za velmi nestandardní cenu, kdy za 1 m čtverečný stavebního pozemku zaplatila 40 korun.

Pozemek měl koupit v současnosti korunní svědek v kauze přidělování brněnských bytů Pavel Hubálek, starosta Rojetína v roce 2010 od místních občanů.

Od Hubálka pak pozemky putovaly ke Kamilu Kotěrovi, šéfovi správy nemovitostí v Brně-středu do roku 2014 a sponzorovi ODS. Ten je následně daroval svému nevlastnímu bratrovi Robertu Kerndlovi, brněnskému zastupiteli a od roku 2018 také náměstkovi primátorky, šéfovi brněnské ODS a ten je za podezřele výhodnou cenu prodal brněnské primátorce Markétě Vaňkové.

Server Aktuálně.cz píše i o tom, že to nebyla jediná koupě pozemků v Hubálkově Rojetíně, kterou představitelé brněnské ODS uskutečnili.

Současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek a náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl tam prý koupili pozemky již v roce 2008. Jako právnička je zastupovala Markéta Vaňková a obchod sjednal a zaplatil Pavel Hubálek.

Je třeba dodat, že s některými výše uvedenými informacemi bylo spojováno i vyšetřování brněnského kriminalisty Machaly, který rojetínského starostu Hubálka vyšetřoval a sám se pak stal obviněným. GIBS totiž sdělila bývalému šéfovi brněnské hospodářské kriminálky obvinění z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. 

Machalův advokát Pavel Hála k tomu v 2. polovině roku 2020 podle serveru Ekonomickýdeník.cz poskytl prohlášení, ve kterém v kauze machinací s brněnskými byty jmenuje současného ministra spravedlnosti Pavla Blažka, či brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou a další členy brněnské ODS.

„JUDr. Pavel Blažek, bývalý ministr spravedlnosti (platilo v roce 2020 – pozn. redakce), přezdívaný Don Pablo, který se rád chlubí tím, že má pod palcem brněnskou justici, neboť soudcům přihrával byty na Úřadu městské části Brno-střed. Mělo by se jednat o celou řadu významných jmen včetně údajně bývalých soudců ústavního soudu,“ napsal Hála.

„Rovněž tak si zprivatizovali byty a domy samostatně. A to celá skupina, kde svou roli měla mít JUDr. Dagmar Lastovecká, což je tchýně JUDr. Petry Lastovecké, která dozoruje obě kauzy, a to jak Hubálka, tak Machalu a Broďákovou… …Robert Kerndl, bratři Kotěrovi (Roman a Kamil) – osobní přátelé JUDr. Pavla Blažka vykonávající jednotlivé úkony ve spojení s manipulacemi k obecním bytům. Markéta Vaňková – primátorka Brna, schovanka JUDr. Dagmar Lastovecké, která ji sama v autorizovaných článcích nazývá svou druhou dcerou a má těsné vazby jak s ní, tak s jejími rodiči, soudci Nejvyššího správního soudu,“ jmenoval už tehdy advokát hlavní aktéry kauzy, která se opět v Brně dostává do centra zájmu.

Nutno ale připomenout, že brněnská ODS se již tehdy proti Hubálkovým informacím o kupčení s byty vymezila.

 „Všechna svoje tvrzení Pavel Hubálek uváděl v procesní pozici obviněného, což mu dává legální možnost při výslechu uvádět nepravdivá až lživá tvrzení, čehož také využil,“ píše se mimo jiné v jejich prohlášení.

Dodejme ještě, že ale právě na základě Hubálkových informací, provedla policie aktuální razie v bytech brněnských politiků a úředníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…