Daň z nečekaného zisku? Stanjura: Umím si představit, že...

04.08.2022 6:30 | Zprávy

O možném zavedení daně z neočekávaného zisku by se mělo rozhodnout do 10. září, řekl ve středu večer ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v České televizi.

Daň z nečekaného zisku? Stanjura: Umím si představit, že...
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

Příjmy z daně, která by se mohla týkat bank nebo energetických firem, by mohl jít třeba na kompenzace vysokých cen energií, dodal.

„Nejpozději 10. září by mělo být politické rozhodnutí, jestli se zavede, nebo ne a v jakých parametrech,“ řekl Stanjura k dani z neočekávaného zisku. Vláda o ní podle ministra vede vážnou debatu. Mimořádné příjmy z ní by měly sloužit k mimořádným výdajům, ne k zalepení díry v rozpočtu, řekl. „Například si umím představit, kdybychom takovou daň zavedli, že se z toho budou platit kompenzace za vysoké ceny energií v příštím rozpočtu v roce 2023,“ podotkl.

Úvahy o mimořádném zdanění se týkají bank a části energetického sektoru. Stanjura poukázal na zisky bank plynoucí z rostoucích úrokových sazeb; energetické firmy zase těží ze zvyšování cen energií podpořeného ruskou invazí na Ukrajinu. Ministr očekává debatu mimo jiné s Českou bankovní asociací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Tlačí lidi do montoven.“ Kandidát na plzeňského hejtmana Čížek o hlavní překážce vzdělávání

19:48 „Tlačí lidi do montoven.“ Kandidát na plzeňského hejtmana Čížek o hlavní překážce vzdělávání

Pevné jízdní řády jsou překážkou pro úsporu krajů. Řešením budou mikrobusy „taxi“, jen co se změní z…