Demilitarizace Ruska? V ČT padlo jasné slovo ministra Lipavského

10.10.2022 20:55 | On-line

„Ruský státní terorismus.“ Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský v pořadu Interview ČT24 odsoudil útoky Ruska na Ukrajinu, kde rakety dopadaly na klíčovou energetickou infrastrukturu, ale také na civilní objekty a zabíjely i děti. Na druhou stranu nemá v plánu vyzývat Čechy k odchodu z Ukrajiny, tak „dramatická“ podle jeho slov situace není.

Demilitarizace Ruska? V ČT padlo jasné slovo ministra Lipavského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

„Je to naprosto ohavné, odporné. Jsou to válečná zvěrstva,“ reagoval ministr Lipavský na sérii ruských raketových útoků na Ukrajinu. Bezprecedentní útok Putina na Ukrajinu považuje za zlom ve válce. „To, co je ve válce nové, je, že se moskevské vedení nezaštiťuje tím, že útočilo na vojenské cíle a dopady na civilisty označilo za nechtěné.“

Ze strany Ruska jde podle šéfa české diplomacie o akt teroru: „Putin otevřeně přiznal, že je to pomsta za události na Krymu. Je to akt teroru, je to metoda děsu, můžeme to nazvat ruským státním terorismem,“ doplnil.

Zatím podle Lipavského není nutné doporučení pro Čechy na Ukrajině, aby odešli do bezpečí. „Všichni čeští občané na Ukrajině vědí, v jakém se pohybují prostředí, a my spoléháme na jejich odpovědnost. Ta situace není tak dramatická, abychom vyzývali k obecnému odchodu z Ukrajiny,“ uvedl. „Naši občané situaci lépe rozumějí, Amerika to možná v tuto chvíli bere nějak obecněji,“ reagoval na skutečnost, že Amerika již pro své občany na Ukrajině toto doporučení vydala.

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

Na území České republiky je bezpečnostní situace neměnná, pokračoval Lipavský: „Nemám informaci o bezprostředním riziku, které by nám hrozilo. Ale musíme se dívat velmi pečlivě na to, co se děje v okolí České republiky a jakým způsobem byl poškozen Nord Stream 1 a Nord Stream 2, tedy kritická infrastruktura v mezinárodních teritoriálních vodách, a dívat se i na další incidenty,“ sdělil, že není nutné zvyšovat bezpečnostní opatření.

Lipavský souhlasí s tvrzením, že v širším kontextu jsme v nejhorší situaci v moderní historii České republiky: „Jednoznačně. Od konce druhé světové války se nacházíme v naprosto bezprecedentní situaci, kdy jen několik tisíc kilometrů od České republiky zuří ohromná válka, mnoho mrtvých, mnoho obětí. Rizika jsou opravdu velká, pokud by Ukrajina padla a Rusko bylo úspěšné se svým imperiálním projektem rozšiřování hranic silou, tak oblast střední Evropy samozřejmě by tím byla nějakým způsobem ovlivněna,“ doplnil.

„Naše vláda proto velmi razantně a jednoznačně podporuje Ukrajinu, aby se to sem už nedostalo znova, zažili jsme si po čtyřicet let být součástí,“ pokračoval ministr.

Jak Západ odpoví na ruské útoky? Je čas demilitarizovat Rusko? „Jsou to velmi silná slova. Demilitarizace Ruska by znamenala plnou porážku Ruské federace, což nevnímám jako realistický scénář. To, co musí udělat mezinárodní společenství a Česká republika, aby Ukrajina dokázala uhájit svou územní celistvost a suverenitu a aby Rusko ukončilo svou agresi vůči Ukrajině, je dále podporovat Ukrajinu,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…