Demonstrace – potřeba je profesionalita, míní Libor Rouček. Jen si vzpomeňte na chvilkaře…

23.10.2022 21:55 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK „S demonstracemi se roztrhl pytel, ale ani první, druhá, třetí nebo čtvrtá demonstrace nevyřeší problémy, ať jsou to ceny energií nebo masivní inflace, na náměstích. Musí je vyřešit vláda a parlament,“ míní bývalý místopředseda Evropského parlamentu, někdejší mluvčí vlády a exredaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček. Varuje také před nárůstem deficitu státního rozpočtu a před hrozbou nastoupení řecké trajektorie.

Demonstrace – potřeba je profesionalita, míní Libor Rouček. Jen si vzpomeňte na chvilkaře…
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32329 lidí
30. října má proběhnout na Václavském náměstí další demonstrace, tentokrát ovšem pod taktovkou spolku Milion chvilek. Má být „proti strachu“. „U nás se rozmohla móda pořádat demonstrace. Já to chápu. Lidé mají strach, obavy, na Ukrajině je válka, která je vlastně za humny. Má to dopad i na nás co se týká cen energií a mnozí lidé mají problém platit složenky. Ano, lidé mají obavy, ale měla by je vysvětlovat spíš vláda než kdokoli jiný na náměstí,“ komentuje bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

Jednou z hlavních tváří spolku Milion chvilek se po odchodu Mikuláše Mináře stala jeho mluvčí Hana Strašáková. O plánované demonstraci v DVTV uvedla, že „cílem spolku je udržení demokracie a opečovávání nálad ve společnosti“. „Je to protireakce na demonstrace, které budou pořádat další organizace, jako Česko na prvním místě nebo SPD v Brně. Každý má právo na to, spoluovlivňovat politiku, to je legitimní, ať je to na jakékoli straně,“ říká Rouček.

A vrací se k protestu, který bude pořádat SPD v Brně. „Tomio Okamura pořádá demonstraci 28. října v Brně. Připadá mi divné pořádat demonstraci za odvolání legitimně zvolené vlády. SPD se voleb účastní, ale to, že volby prohrávají, není důvod, proč se vládu snažit shodit nelegitimními prostředky. 28. října bychom měli vyjádřit určitou hrdost, že máme sto let svůj stát, a namísto toho je tu demonstrace za svržení demokratické vlády. Jak na Václavském náměstí, tak v Brně budou demonstrovat akorát neúctu vůči demokracii,“ vyjádřil svůj názor Rouček.  

Pořádat demonstrace je jednodušší, než uspět v politice

Mezi organizátory, kteří stáli za protestem 3. září na Václaváku, panují určité neshody. Hlavně o tom, kdo má na protestu 28. října vystoupit. „Pokud chtějí být úspěšní, musí vykázat určitou profesionalitu, a to je mnohem složitější, než pořádat demonstrace. Viděli jsme to i u Milionu chvilek. Lidé, kteří dostali na Letnou tři sta tisíc demonstrantů, ale když chtěli jít do politiky, neuspěli,“ komentuje Rouček. 

„Říkám, s demonstracemi se roztrhl pytel, ale ani první, druhá, třetí nebo čtvrtá demonstrace nevyřeší problémy, ať jsou to ceny energií nebo masivní inflace, na náměstích. Musí je vyřešit vláda a parlament,“ zdůrazňuje.

Daň z neočekávaných zisků? Správně! Jen nedopečené…

Několikrát už ve svých komentářích Libor Rouček hovořil o tom, že vláda zapomíná na příjmovou stránku rozpočtu a že nikdo nemluví o sektorové dani. Co se týká daně z neočekávaných zisků, v posledních dnech jsme sledovali zmatek o tom, jestli bude platit zpětně už za rok 2022, nebo až počínaje rokem 2023.

„Daň z neočekávaných zisků je správná. Británie to dělá taky. Je to naprosto v pořádku. Jen, jak se ukázalo tento týden, vláda to nemá dostatečně promyšlené. Kdyby měla, tak ráno a večer nebude tvrdit něco jiného. Je to všechno nedopečené. Pak vše působí zmatečně na veřejnost, jak ukázal i propad na burze,“ dodal.

Řešit dluh. Jinak dopadneme jako Řecko

Několikrát Rouček varoval před tím, abychom nenastoupili trajektorii řeckého scénáře. Teď je Rouček nějakou dobu na návštěvě Řecka a tak se ptáme, jaká je tam atmosféra a jak se daří tamní ekonomice?

„Ceny energií samozřejmě negativně působí i v Řecku. S tím problémy mají. Na druhou stranu si pochvalují, že měli velmi dobrou sezónu. Projeví se to ekonomickým růstem. Ale s energetickou krizí má Řecko problémy také. A když se vrátím k české situaci, mimořádná daň z neočekávaných zisků pokryje jen mimořádnou situaci, která nastala v souvislosti s válkou, pomůže státu s pomocí lidem s různými příspěvky v souvislosti s nárůstem cen energií. Ale nevyřeší náš strukturální deficit, který je řádově 250 mld., a tady je nebezpečí, což ukazuje i Řecko. Že jestli budeme mít další roky podobný deficit, dostaneme se na podobnou trajektorii, na které bylo Řecko před patnácti lety,“ varuje Rouček.

„Měla by být určitá souhra, konsenzus, jak toto řešit, jak řešit tak obrovský dluh. Ano, zbytné výdaje se snažit ušetřit a zároveň zvednout daně. U těch, kteří mají deset nebo patnáct milionů měsíčně. Zvednout majetkové daně u nejbohatších. Zrušila se superhrubá mzda – a vznikla díra sto miliard ročně. To jsou věci, které jakákoli vláda nebo budoucí vláda bude muset řešit,“ podotýká Rouček.

Nejlepší variantou by byla shoda napříč politickým spektrem. „Nejlepší by byl konsenzus mezi vládními i opozičními stranami, jak toto řešit. Jen se obávám, že česká společnost je tak rozdělená, že toho nebudou schopni, a tak nám hrozí stále vyšší zadlužování. Navíc Řekové měli tehdy euro, my máme vlastní měnu. Jenže jakmile se bude zvyšovat deficit státního rozpočtu, tím více budeme platit na úrocích. Ani centrální banka na to za pár let nebude stačit. Měli bychom na to myslet, jinak dopadneme za pár let jako Řecko,“ uzavírá dnešní komentář Libor Rouček.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…