Dohra Kalouskova konce v TOP 09. Velká funkce ve VZP a zásadní otázka

01.10.2024 14:27 | Monitoring

Miroslav Kalousek, zakladatel TOP 09, opouští po patnácti letech svou domovskou stranu s odůvodněním, že se jejich pohled na politiku začíná příliš štěpit. A přišly obavy, jestli Kalouskův odchod z TOP 09 nebude mít vliv na jeho post ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, kam byl Kalousek dosazen ministrem zdravotnictví za TOP 09. „Bude mít tento politický odchod vliv na nominaci p. Kalouska ve SR VZP?“ zazněla otázka.

Dohra Kalouskova konce v TOP 09. Velká funkce ve VZP a zásadní otázka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP Miroslav Kalousek

„Po patnácti letech jsem ukončil své členství v TOP 09. Svým bývalým kolegům děkuji za léta spolupráce a přeji jim hodně štěstí a osobní spokojenosti do dalších let,“ napsal Kalousek v úterý na sociální síť X.

 

 

Anketa

Jakou školní známkou zatím hodnotíte prezidenta Petra Pavla?

0%
4%
0%
1%
9%
hlasovalo: 6533 lidí
 „Ten důvod je zřejmý. Na pro mě zcela zásadní témata máme se svojí stranou jiné názory, jinak je komunikujeme, a to už do té míry, že mně přijde fér, aby strana nebyla s těmi mými názory spojována. A já nebyl spojován s těmi jejími,“ řekl exministr financí iDNES.cz.

Kalousek dlouhodobě kritizoval jak jednání uvnitř strany TOP 09, tak i politiku vlády Petra Fialy. Naposledy byl vedením strany TOP 09 zapuzen při možné kandidatuře na post europoslance při volbách do Evropského parlamentu 2024.

„Výkonný výbor TOP 09 dnes neschválil moji kandidaturu do EP. Překvapen nejsem, velké iluze jsem si nedělal. Nechtěl jsem však především zklamat důvěru 12 krajských organizací strany, které si mě na kandidátce přály a podporovaly mě. Rozhodnutí přijímám. Proces, který k němu vedl, byl navíc zdrojem řady informací zajímavých jak pro mě, tak pro veřejnost. Zvoleným kandidátům přeji v kampani hodně úspěchů,“ napsal k odmítnutí Kalousek.

 

 

Na popud ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se Miroslav Kalousek v roce 2022 stal členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nominaci na vlivný post v radě komentoval ministr Válek s důrazem na přátelství vůči Kalouskovi. „Když vás bývalý kolega a přítel požádá o pomoc, tak se těžko říká ne. To v zásadě nemáte na vybranou. Co jsem měl dělat,“ vyjádřil se k nominaci do správní rady Vlastimil Válek. Po prvním tajném hlasování rady se Miroslav Kalousek stal místopředsedou.

„Role Miroslava Kalouska je hlídat utrácení peněz tak, aby jednak pravidla byla pro všechny stejná a jednak se neplýtvalo. Z pohledu historického se těžko hledá člověk, který by hlídal plýtvání tak jako on. Ano, jeho problém je, že šetřil,“ prohlásil po nástupu Kalouska do rady Válek.

Nyní přišel odhad věcí příštích od Michala Bláhy, ředitele Hlídače státu a dalšího člena správní rady VZP. „Pan Kalousek je ve Správní radě VZP jako nominant ministra Válka (TOP 09), resp. Ministerstva zdravotnictví. Současně byl ředitelem VZP (včera shodou okolností zvoleným na další období) dosazen do dozorčí rady VZP. Bude mít tento politický odchod vliv na nominaci p. Kalouska ve SR VZP?“ ptá se Bláha. Poté svou otázku ze sítě X smazal. 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Kmotři

Jestli ODS podle vás řídí kmotři, jak vysvětlíte, že jste s nimi spolupracovali a evidentně vám to dosud nevadilo?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 19 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Válek sám řekl, jak to chodí v dosazování ke korytům. Dosadil Kalouska do VZP a už má zajíštěno koryto., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 01.10.2024 14:49:02

|  5 |  0

Další články z rubriky

Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

10:52 Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

Poučení z historie. Obrana nezávislé žurnalistiky a zastání se umělců na Slovensku. Chvála „otevřené…