Dusno. Matka Kozákovy oběti přišla do sněmovny vyzdobena

20.06.2024 11:06 | Reportáž

AKTUALIZOVÁNO Spravedlnost pro Elišku. Rakušan, Vondrášek, Matějček, odstoupení z funkcí. S takto vyzdobenými šaty přišla na jednání sněmovního bezpečnostního výboru Lenka Šimůnková, jejíž dcera Eliška padla za oběť šílenci Davidu Kozákovi, střelci z Filozofické fakulty UK. Ministr vnitra Vít Rakušan ani policejní prezident Martin Vondrášek ale žádné chyby nepřiznali a stále tvrdí, že zásah proběhl podle předpisů. Ty se nyní na základě prosincového útoku mají vylepšovat. GIBS navrhuje zlepšení v pěti oblastech, jako je zbraňová legislativa nebo policejní informační systém.

Dusno. Matka Kozákovy oběti přišla do sněmovny vyzdobena
Foto: Parlamentní listy
Popisek: Šaty Lenky Šimůnkové

Paní Šimůnková dlouhodobě kritizuje přístup ministra vnitra Víta Rakušana a vedení Policie ČR. Ministr tvrdí, že za prosincovým zásahem proti Kozákovi stojí. Když však média tento týden zveřejnila závěry policejního usnesení, kterým se případ odkládá, vyvolalo to bouři u pozůstalých po obětech, ale též mezi veřejností.

Ministr Rakušan dnes předstoupí před Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny. Jednání se účastní i Lenka Šimůnková a ParlamentníListy.cz o jeho vývoji budou informovat.

Již před začátkem schůze bylo jasné, že dnešní jednání budí očekávání. Před určenou místností se v Poslanecké sněmovně tísnil násobek zástupců veřejnosti, než kolik sál pojme. „Bordel,“ zhodnotil situaci jeden z čekajících.

Na úvod jednání předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) vysvětlil, že o vrahovi z fakulty se bude mluvit jako o „pachateli“. Tato informace byla pro většinu přítomných. Proč muselo být přítomným předkládáno, jak mají střelce Davida Kozáka nazývat, není zcela jasné.

Po této úvodní informaci si vzal slovo ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který vysvětloval, proč k celému incidentu až dodnes v zásadě mlčel. „Rozhodl jsem se nevyjádřit do chvíle, než budou mít spis všichni pozůstalí. Kdybych se vyjadřoval dříve, než měly rodiny všechny informace, bylo by to neetické,“ uvedl.

„Zásadní zprávy a sdělení v posunu vyšetřování přijdou od mých kolegů. Já jsem představitele policie zprostil mlčenlivosti, aby mohli veřejnosti dnes předat maximum informací, na které má společnost nárok,“ prohlásil Rakušan a dodal, že on sám policejní spis nikdy neviděl, protože na to jako ministr vnitra ani nemá nárok. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

policejní pacholek od rakušana, vondrášek vykřikoval před FF, že Kozák vraždil v Klánovicích, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 20.06.2024 14:19:58
tak jak přišli na sebevraždu, když věděli jak to je nebezpečný pachatel, který zastřelil fotra s miminem a vlastního fotra doma a oni policajti jsou v klidu, oni ví co to je za člověka a nechají ho klidně dojet až do Prahy. Nebo policejní pacholek lhal a ihned cajtům docvaklo, že mu ty Klánovice můžou přišít, kor, když je mrtvej.

|  13 |  0

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…