ERA dosáhla rekordního zisku. Výrobce radarů těží z rostoucí poptávky a globálního oživení trhu

23.08.2024 10:40 | Tisková zpráva

Společnost ERA, významný výrobce radarů a systémů pro sledování leteckého provozu, zaznamenala v roce 2023 historicky nejvyšší zisk. Podle nedávno zveřejněné výroční zprávy dosáhl zisk po zdanění 1,409 miliardy korun, což představuje více než trojnásobek zisku z předchozího roku, kdy činil 387 milionů korun. Tržby společnosti vzrostly meziročně o 122 procent na 3,851 miliardy korun.

ERA dosáhla rekordního zisku. Výrobce radarů těží z rostoucí poptávky a globálního oživení trhu
Foto: Archiv ERA
Popisek: Předseda představenstva ERA Ondřej Chlost

ERA, která sídlí v Pardubicích a má pět dalších pracovišť po celé České republice, zažívá po období pandemie Covidu-19 výrazné oživení trhu. „Konkurenční prostředí se po razantním poklesu letecké dopravy v období pandemie začalo v roce 2023 více krystalizovat,“ uvedl předseda představenstva Ondřej Chlost. První roky po pandemii přinesly mimo jiné i „částečné uvolnění napjatých cenových hladin“.
 
K mimořádnému úspěchu společnosti přispěla i geopolitická situace, konkrétně konflikt na Ukrajině. V důsledku toho došlo ke globálnímu růstu vojenských rozpočtů, což vedlo k zvýšené poptávce po technologiích, které ERA nabízí. Firma se specializuje na vývoj a výrobu systémů pro civilní i vojenské účely, přičemž jejím nejznámějším produktem je pasivní sledovací systém VERA-NG. Tento systém umožňuje sledování a identifikaci cílů ve vzduchu, na zemi i na moři.
 
V loňském roce ERA podepsala smlouvy na 171 nových zakázek ve 41 zemích v celkovém objemu 284 milionů eur (v přepočtu 6,818 miliardy korun). Mezi nejvýznamnější civilní zakázky patřily dodávky pro letiště v Saudské Arábii, Indii a Polsku.
 
Díky rostoucímu objemu zakázek musela firma rozšířit své kapacity, pronajmout si externí prostory a zavést sdílené kanceláře pro zaměstnance pracující z domova. V roce 2023 společnost zaměstnávala v průměru 384 lidí, což je o 30 více než v předchozím roce. Třetina zaměstnanců pracuje ve výzkumu a vývoji.
 
Od svého vzniku před třemi dekádami ERA instalovala více než 160 sledovacích systémů ve více než 68 zemích na pěti kontinentech. Systémy firmy fungují nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, aby naplnily operační nároky svých uživatelů. Cílem společnosti ERA je i nadále uvádět na trh nové technologie, které budou schopny čelit budoucím výzvám.
 
ERA Pardubice je od roku 2011 součástí skupiny Omnipol, která je známá svými investicemi do technologií s vysokou přidanou hodnotou. Firma se i nadále zaměřuje na inovace a rozvoj svých produktů, což jí umožňuje zůstat lídrem na trhu v oblasti pasivních sledovacích systémů.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Podvod superdebaty. Prostor pro partaje, ne kandidáty. Co Ryšánková viděla a co chybělo

7:51 Podvod superdebaty. Prostor pro partaje, ne kandidáty. Co Ryšánková viděla a co chybělo

Analytička Irena Ryšánková rozebírá pro ParlamentníListy.cz předvolební superdebatu, do které měly s…