Evropská komise má plán: V krizi najedou podniky na strategickou výrobu

19.09.2022 20:57

Evropská komise v pondělí představila návrh pravidel pro ochranu jednotného trhu v nouzových situacích. Reaguje tak na zkušenosti vyplývající z covidové pandemie a ruské agrese na Ukrajině. Znamená to, že evropské firmy by mohly být v případě krizí nuceny upřednostnit výrobu nedostatkových strategických produktů. Diplomaté očekávají, že pravidla posilující v případě krizí pravomoci Bruselu narazí na odpor některých států či firem.

Evropská komise má plán: V krizi najedou podniky na strategickou výrobu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sídlo Evropské komise

Podnětem pro Komisi byl především nedostatek některých léků, ochranných pomůcek či surovin, s nimiž se Evropská unie potýkala v době, kdy byly omezené dodávky kvůli pandemii koronaviru. „Musíme zajistit, aby náš jednotný trh fungoval vždy i v krizových dobách. Musíme jej posílit. Potřebujeme nové nástroje, které nám umožní reagovat rychle a kolektivně,“ řekla v pondělí k navrhované normě místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová podle ČT24.cz

Návrh počítá s tím, že Komise by společně s členskými státy měla monitorovat situaci na jednotném trhu. A pokud by hrozil nedostatek strategicky důležitých surovin či produktů  mohla by Komise státy vyzvat k vytváření zásob. Pravidla počítají také s jednodušším přidělováním veřejných zakázek týkajících se nedostatkového zboží či urychleným uváděním výrobků na trh pomocí rychlejšího procesu testování a akreditace. V mimořádné situaci dokonce komise může vyzvat firmy, aby přijímaly přednostní zakázky na potřebné produkty.

Rozhodovat o tom, zda a v jaké podobě EU pravidla přijme, budou v příštích měsících členské země a Evropský parlament.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…