Evropská komise poslala Muskovi tajnou nabídku. Ten ji zveřejnil a těší se na soud

12.07.2024 22:15 | Monitoring

Sociální síť X (dříve Twitter) od Evropské komise podle jejího vlastníka Elona Muska obdržela „nezákonnou tajnou nabídku“, nabádající ji, aby potají zavedla cenzuru výměnou za ujištění, že nebude pokutována. „Ostatní platformy tuto dohodu přijaly. X ji nepřijala,“ informoval Musk o údajné tajné nabídce poté, co Komise ohlásila, že X kvůli možnému porušení aktu o digitálních službách (DSA) hrozí pokuta až do výše 6 % celkového celosvětového ročního obratu. „Těšíme se na veřejnou bitvu u soudu, aby se lidé v Evropě dozvěděli pravdu,“ komentoval Musk tažení Komise proti jeho síti.

Evropská komise poslala Muskovi tajnou nabídku. Ten ji zveřejnil a těší se na soud
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Sedm měsíců poté, co bylo zahájeno vyšetřování sociální sítě amerického podnikatele a vynálezce Elona Muska, se Komise ve svém předběžném stanovisku nechala slyšet, že dle ní X porušuje akt o digitálních službách (DSA) v oblastech souvisejících s transparentností reklamy, přístupem výzkumných pracovníků k údajům či že má docházet ke klamání uživatelů.

„Transparentnost a odpovědnost v souvislosti s moderováním obsahu a reklamou jsou jádrem DSA. Na základě hloubkového šetření, které zahrnovalo mimo jiné analýzu interních dokumentů společnosti, rozhovory s odborníky a také spolupráci s národními koordinátory digitálních služeb, vydala Komise předběžná zjištění o nedodržování tří stížností,“ informovala Evropská komise s tím, že ji vadí například modré označení „ověřených účtů“.

Právě modrá „fajfka“ značící „ověřené účty“, kterou je možné zakoupit, dle Komise neodpovídá obchodní praxi a klame uživatele. „Vzhledem k tomu, že se k získání takového ‚ověřeného‘ statusu může přihlásit kdokoli, negativně to ovlivňuje schopnost uživatelů svobodně a informovaně se rozhodovat o pravosti účtů a obsahu, s nímž přicházejí do styku. Existují důkazy o tom, že motivovaní záškodníci zneužívají ‚ověřený účet‘ k oklamání uživatelů,“ zní z Bruselu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

kampaň

Kdo bude rozhodovat o tom, zda je kampaň očerňující a lživá? Budou to soudy? A tím očerněním se myslí i negativní kampaň? A co třeba současná kampaň SPD, dopouští se jí podle vás SPD přestupku podle těch vašich nových pravidel? Ještě mám jeden dotaz, co říkáte na to, že soud nakonec rozhodl, že Babi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Móóóc pěkně jim Elon natrh' díru!!! :))), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYchtyl , 13.07.2024 7:57:22

|  12 |  0

Další články z rubriky

Servilita k velkému bratrovi, to je problém. Zeman na Drulákově fóru varoval před liberálními demokraty

4:46 Servilita k velkému bratrovi, to je problém. Zeman na Drulákově fóru varoval před liberálními demokraty

Před servilitou k velkému bratrovi varoval třetí prezident České republiky Miloš Zeman. „Je to servi…