Expert nad výsledky: Samé špatné zprávy pro vládu. Musí udělat radikální změny, pokud jsou jich schopni

25.09.2022 7:50 | Glosa

Opoziční ANO vyhrálo obecní volby ve většině statutárních měst. Podle politologa Lukáše Valeše výsledky voleb ukazují na posílení vlivu hnutí ANO, ale také SPD. Až na výjimky jde o jednoznačnou porážku ODS. Vládní strany podle něj udělaly chybu, když přistoupily na „hru“ o referendu. „Vláda se musí začít chovat jinak, je třeba sebereflexe, která stále nepřichází,“ uvedl v rozhovoru pro iDnes.cz.

Expert nad výsledky: Samé špatné zprávy pro vládu. Musí udělat radikální změny, pokud jsou jich schopni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala ve volebním štábu koalice SPOLU

„Senátní volby a svým způsobem i komunální volby se skutečně staly jakýmsi referendem o vládě. U komunálek roli samozřejmě hrála i lokální témata, nicméně je vidět, že ANO posílilo, a to zejména ve velkých městech, a svůj význam dokázalo zvýšit i na úrovni středně velkých měst. Takže je to jednoznačná porážka zejména pro ODS,“ uvedl politolog pár hodin před úplným sečtením všech hlasů.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

ODS porazila ANO v Českých Budějovicích; podle Valeše mj. proto, že ANO mělo poslední čtyři roky radnici, což pro Budějovičany nebylo úplně to pravé ořechové. „Liberec je zase dlouhodobě v moci Starostů pro Liberecký kraj, specifická je i Praha,“ podotkl.

„Kromě těchto specifických měst ale ANO vyhrálo vlastně všude, a to s docela významným náskokem. Ať už to byla Ostrava nebo Plzeň, kde posílilo o skoro pět procent,“ shrnuje politolog.

Podle jeho slov, velkou rolu sehrálo, že voliči skutečně brali volby jako referendum a dali vládě najevo, že nejsou spokojeni. „Mě velmi překvapilo, že na tuto hru o referendu přistoupila i vládní koalice. Koalice, zejména SPOLU, tak přijala hru na referendum a rovněž odpověděla nekomunálními tématy, čímž chtěla mobilizovat své stoupence. V tomto soupeření ale prohráli,“ konstatuje Valeš.

Co je ale pro vládu možná ještě horší zpráva – významně posílila také druhá opoziční strana, tedy SPD. „SPD se dostala do zastupitelstev řady krajských měst, a to i v regionech, které jim dříve byly zapovězeny. Dříve byla normální jejich přítomnost v Ústeckém kraji, nyní je to i Plzeň či Budějovice. Je vidět, že SPD začali volit i lidé, kteří by o tom před čtyřmi lety vůbec neuvažovali,“ všímá si.

Výsledky voleb mohou podle Valeše ovlivnit pozici současné vládní koalice. „Přiznám se ale, že si nejsem úplně jistý, že bude současné vedení ODS té potřebné reflexe schopno. Jestliže nedojde k radikální změně, lze jen čekat, kdy to buď vyžene lidi do ulic, nebo dojde k vládní krizi. Vláda se prostě bude muset začít chovat jinak,“ dodává s tím, že by jí doporučil i nějaké personální změny, zatím se ale premiér tváří, že je vše v pořádku

Významné vítězství nejen v komunálních, ale zejména i v senátních volbách, které ANO tradičně neumělo, a najednou má do druhého kola v ohni minimálně osmnáct želízek, by mělo být pro vládu varovným signálem. „Zatím jsme ze strany představitelů vládní koalice slyšeli spíš pochvalné řeči, že vlastně vyhráli,“ dodává politolog Valeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…