Fiala: Putinovi se vůbec nedaří. S ním se nedomluvíme

17.10.2022 12:24 | Ze sítí

Vstřícná politika vůči Rusku Maďarsku nevychází. My nesmíme diktátorovi ustoupit. Premiér Petr Fiala (ODS) poskytl rozhovor Deníku N a v něm mimo jiné vysvětloval, proč je důležité, aby EU postupovala vůči Rusku jednotně.

Fiala: Putinovi se vůbec nedaří. S ním se nedomluvíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala ve volebním štábu koalice SPOLU

Předseda vlády Petr Fiala v rozhovoru pro Deník N označil evropský summit, který minulý týden probíhal v Praze, za úspěšný, jelikož měli státníci celkem 44 zemí možnost vyměňovat si názory a bavit se jak o dalším směřování EU, tak její spolupráci s dalšími evropskými zeměmi.

Došlo i na vztahy s Ruskem.

„Některé státy mají na vztahy s Moskvou jiný názor než ostatní, to je fakt. A Maďarsko se tím netají. Jednotou Evropy nerozumím to, že si všichni myslíme totéž, ale že dokážeme najít společné stanovisko. V tom vidím smysl českého předsednictví a debat, protože nakonec odjedeme s tím, že jsme se všichni shodli na sankcích proti Rusku, podpoře Ukrajiny včetně Maďarska. Jednota je ve výsledku,“ uvedl Fiala.

„Maďarsko má vůči Moskvě jinou politiku než ostatní členské země. Každý to ví a vidí. Vy vidíte politiku české vlády, a to je jasná odpověď. Nelíbí se mi nadbíhání Rusku, na druhou stranu jsme předsednická země a to vyžaduje určitou zdrženlivost, protože musíme moderovat některé druhy konfliktů. A abychom to mohli dělat efektivně, nečekejte ode mě silná prohlášení. Naše jednota je nejsilnější zbraní ve válce, kterou proti nám všem vede Vladimir Putin. Maďarská politika vůči Moskvě se nevyplácí, čelí tam obrovskému nárůstu cen, obrovské inflaci, která je skokově vyšší než v České republice. Není to politika, která by mohla vést k tomu, aby ji jiné země následovaly. Není nijak výhodná. Všechna rozhodnutí ohledně tlaku na Rusko nakonec podpořili i Maďaři,“ pokračoval předseda vlády.

Fiala se domnívá, že ruského prezidenta je třeba brát vážně, je tedy třeba brát vážně i Putinovy hrozby, že stiskne pověstné červené tlačítko, ale neměli bychom se ho prý bát, nebo dokonce v reakci na vyhrůžky zaznívající z Kremlu ustupovat.

„Putinovi se nejen nedaří tak, jak si představoval. Jemu se nedaří vůbec. Proto dělá prudké reakce, proto nařídil mobilizaci, která je pro něj vnitřně riskantní. A proto provedl anexi ukrajinských území. Nic z toho není přijatelné. ... Zlu se nesmí ustupovat. Agresivní režim ústupkem neuklidníte, nedomluvíte se s ním. Diktátoři to považují za slabost a jediné, čeho dosáhnete, je, že udělají další agresivní krok,“ upozornil Fiala.

Obdobně se vyjádřil těsně po vyhlášení ruské mobilizace po 20. září, když napsal, že ruská mobilizace dokládá, kdo je ve válce na Ukrajině agresorem.

„Částečná mobilizace, kterou vyhlásil V. Putin, je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko. Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat,“ uvedl tehdy.

Petr Fiala promluvil

Ukrajinská strana vypustila na veřejnost informaci, že dříve či později dojde na společné jednání české a ukrajinské vlády v Kyjevě. O plánu na společné jednání obou vlád informoval Deník N.

„31. října čekáme v Kyjevě pana premiéra Petra Fialu s jeho kolegy – a dohodli jsme se, že uskutečníme společné zasedání vlád Ukrajiny a České republiky,“ oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…