Fiala nebude rád. U Martina Kuby ODS zazářila a dohodla se s ANO

25.09.2022 10:27 | Ze sítí

Opoziční hnutí ANO vyhrálo ve většině statutárních měst letošní obecní volby. Výjimkou jsou například České Budějovice, kde vládne jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), rival premiéra Petra Fialy. Zástupci ODS, která zde vyhrála, už jednají s druhým umístěným hnutím ANO o společné koalici.

Fiala nebude rád. U Martina Kuby ODS zazářila a dohodla se s ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala ve volebním štábu koalice SPOLU

Občanští demokraté v komunálních volbách v Českých Budějovicích získali 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Hnutí ANO letos skončilo druhé se 13 mandáty. I tak si ANO polepšilo, v komunálních volbách v roce 2018 získalo ANO 12 mandátů v zastupitelstvu.

Úspěch ODS v jihočeské metropoli zde přičítají mnozí právě šéfovi Asociace krajů a jihočeskému hejtmanovi Martinu Kubovi, který – na rozdíl od premiéra Fialy – si podle kritiků počíná racionálně i sociálně a rozumí situaci lidí. V posledních měsících to Kuba dal vládě ostatně již několikrát hlasitě najevo. Někteří odhadují, že Kubovou ambicí je vystřídat Fialu v křesle premiéra.

Výsledky voleb v Českých Budějovicích dávají hned několik variant, jak sestavit koalici. Podle prvních ohlasů se zdá, že se ODS ani ANO nebudou spolupráci na českobudějovické radnici bránit. Dohromady by měla tato strana a hnutí 29 zastupitelů, většina je přitom 23. Už v sobotu kolem 21. hodiny spolu zástupci obou uskupení jednali.

ODS v Českých Budějovicích dosáhla pravděpodobně nejlepšího výsledku mezi velkými městy v České republice. „Nedělali jsme žádnou koalici, sestavili jsme silný tým,“ reagoval viditelně hodně potěšený jihočeský hejtman a předseda regionální ODS Martin Kuba.

Na třetím místě v komunálních volbách v Českých Budějovicích skončili Občané pro Budějovice, budou mít šest zastupitelů. Čtvrtá SPD má čtyři mandáty. Tři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestá je KDU-ČSL a TOP 09 se třemi mandáty.

Jedničkou v krajském městě za občanské demokraty je děkanka ekonomické fakulty Dagmar Škodová Parmová, která by se tak pravděpodobně mohla stát primátorkou.

Fiala: Preferujeme koaliční půdorys

Předseda ODS přitom po volbách doporučoval, aby jeho komunální kandidáti uzavírali povolební spolupráci především na bázi současné vládní koalice. V Praze jej potěšil místní lídr SPOLU Bohuslav Svoboda, když obratem oznámil, že se jeho doporučení bude držet.

České Budějovice jsou navíc jedním z největších volebních úspěchů ODS, který jde z výrazné části za místním populárním hejtmanem Martinem Kubou, předsedou Asociace krajů. Ten už několikrát ukázal, že je ochoten jít vlastní cestou, klidně i v rozporu se stranickým předsedou.

Martina Kubu kdysi i Andrej Babiš označil za občanského demokrata, se kterým si dovede představit spolupráci.

Letos o něm dokonce řekl, že by byl skvělý premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…