Fialův úřad vzpomenul na Jakeše. To neměli dělat. Otočilo se to hned, i Babiš si přisadil

18.07.2024 9:20 | Monitoring

Úřad vlády na svých stránkách připomněl 35. výročí „slavného“ projevu tehdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Milouše Jakeše a se zlou se potázal. Reakce, které se na něj snesly, jistě nečekal. Projev je přirovnáván k projevu Petra Fialy, je různě parodován a spojován s Green Dealem. Neunikl ani pozornosti Andreje Babiše a dalších politiků.

Fialův úřad vzpomenul na Jakeše. To neměli dělat. Otočilo se to hned, i Babiš si přisadil
Foto: Hns
Popisek: Milo(u)š Jakeš a Petr Fiala, ilustrační koláž

„Před 35 lety, 17. července 1989, pronesl Milouš Jakeš, tehdejší generální tajemník Komunistické strany Československa (KSČ), svůj projev při stranické schůzi v Červeném Hrádku.“ Tato věta na sociální síti X v podání Úřadu vlády České republiky odstartovala doslova smršť reakcí a je třeba říci, že za rámeček si je ani Úřad vlády, ani její předseda Petr Fiala (ODS) rozhodně nedá.

„Rok 1989 byl obdobím, kdy se totalitní režimy po celé východní Evropě hroutily a ani v tehdejším Československu tomu nebylo jinak,“ pokračoval text s tím, že Jakešova řeč měla být výrazem snahy vedení KSČ udržet kontrolu nad společností, která procházela zásadními změnami.

„Nakonec se ale pro svou neúmyslnou komičnost a nesrozumitelnost stala mementem absurdity tehdejšího režimu, který se marně snažil zabránit nevyhnutelným změnám,“ připomíná ještě úřad a nechává vzpomenout na části Jakešova projevu, které zlidověly. „Aby my jsme tam byli sami jak kůl v plotě“ nebo „To není jednoduchý proces, ta přestavba. To je proces, bych řekl, v kterým se ne každý dost vyzná“.

Na závěr ještě úřad dodává, že útržky Jakešova proslovu v Červeném Hrádku dodnes symbolizují bezmocnost a odtrženost komunistických vůdců od reality. A připomíná, že se věta „Nechceme kůl v plotě” stala jedním ze slavných sloganů sametové revoluce.

Podle všeho se ale právě zmíněný status naopak stal symbolem „komunikačního stylu“ vlády Petra Fialy, jak to nazval jeden z uživatelů zmíněné sociální sítě v reakci na vládní vyjádření.

„Oficiální účet vlády Petra Fialy připomíná, že náš současný premiér je žvanil srovnatelný s bývalým komoušským gentajemníkem Miloušem Jakešem. Komunikační styl vlády 5koalice je skutečně velmi neotřelý,“ usuzuje uživatel a není rozhodně sám.

„Namísto Jakeše dnes máme Fialu,“ je si totiž jistý další diskutér, který přidal i svoje porovnání.

„Jaký že je rozdíl mezi Jakešem a Fialou? Jakeš byl naivní a své ideologii bezmezně věřil, zatímco Fiala je jen prolhaný a bezmezně věří jedině v blbost svých voličů,“ nebral si servítky stejně jako další jeho kolega.

„Jakeš měl mluvený projev na Hrádku. Fiala nám to dennodenně signalizuje. Milda si teda tenkrát asi uvědomoval, že je asi něco špatně. Péťa je přesvědčený o tom, že je všechno perfektní,“ nachází přece jen rozdíl v uvažování obou funkcionářů další diskutér.

Parafrázovat zmíněný status se rozhodl také další uživatel, který v něm nalezl podobu s poslední dobou velmi často skloňovaným Green Dealem.

„To není jednoduchý proces, ta ZELENÁ přestavba. To je proces, bych řekl, v kterým se ne každý dost vyzná,“ použil na úvod téměř přesná slova Milouše Jakeše obohacená jen o „zelenou“ přestavbu. A dodal i svoji představu toho, jak snažení současné vlády dopadne.

„Skončí to tak, že spoluoalice nezíská potřebných 15 % a Burešův bude líp bude mít ústavní většinu. Harakiri socanů, které spáchali s Burešem, bude jen slabý odvar,“ odhaduje strmý pokles volebních preferencí stávající vlády.

„Před 35lety si lidé dělali srandu z Jakeše, protože byl směšný, dnes si dělají srandu z Fialy, protože je tragický,“ shrnul lidovou tvořivost v souvislosti s poněkud nešťastným statusem Úřadu vlády další diskutér.

Do debaty se ale zapojili i političtí konkurenti současného předsedy vlády Fialy.

Místopředseda ANO Karel Havlíček třeba přirovnal Jakešův projev k rok starému vystoupení Petra Fialy na českobudějovické zemědělské výstavě Země živitelka.

„Je to téměř rok, co nám památné vystoupení Miloše Jakeše připomněl Petr Fiala. Díky Markétě Adamové Pekarové za oživení, premiérův projev na Zemi živitelce je třeba denně opakovat všem českým podnikatelům a investorům,“ napsal Havlíček a připomněl tak premiérovo vyjádření, ve kterém kritizuje firmy, které mají mimořádně vysoké zisky.

„Máme tady firmy, které mají mimořádně vysoké zisky,“ říká v sestříhaném spotu Petr Fiala a v kontrastu s tím, je uvedeno právě vyjádření Milouše Jakeše, který kritizuje vysoké platy umělců – „Žádnej z nás nebere takový platy…“

A své příležitosti se chopil i předseda nejsilnější opoziční strany Andrej Babiš, který sdílel příspěvek novináře Marka Stoniše, parodující premiéra Fialu jednak jeho mluvou a jednak jeho podobou.

Vědomí historické kontinuity Strakovky je třeba ocenit: „To není jednoduchý proces ten grýndýl, není. To je proces, bych řekl, ve kterým se ne každý dost vyzná, a proces, do kterýho mohou vstoupit nepřátelé. A vypadají přitom jako přátelé.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Škoda, že v těchto "slušných" diskuzích, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseisabela , 18.07.2024 10:51:00
nelze hodnotit velmi slušné a vysoce výstižné příspěvky tzv. "vícekrát banovaných" přispěvatelů, které pravdivě vyjadřují mínění a názory většiny národa !!! Holt totalita jenom změnila jméno.... Pak se nelze divit, že EU volby dopadly, jak dopadly !!!

|  29 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…