Fotbalová válka s Turky: „Šedí vlci“ jen začátek. Němcům hrozí mnohem víc

09.07.2024 10:53 | Analýza

Historické gesto nebo podpora neofašistů? Oslava dvou gólů v zápasu Turecko–Rakousko vyvolala nakonec i diplomatickou roztržku. Německá ministryně vnitra Faeserová totiž gesto tureckého fotbalisty Meriha Demirala považuje za podporu Šedých vlků, tedy mládežnického křídla turecké nacionalistické strany, která je označována za neofašistickou. Za gesto potrestala fotbalistu i UEFA. Postoj Němců i UEFA ale kritizují turecká média a odborníci, kteří tvrdí, že gesto je historické, reprezentuje celé Turecko a není proti nikomu vyhraněno. Odborník varuje: Němci si musejí říct, jaký stát vlastně chtějí. Toto může být jen začátek.

Fotbalová válka s Turky: „Šedí vlci“ jen začátek. Němcům hrozí mnohem víc
Foto: Repro X
Popisek: Merih Demiral, turecký fotbalista

Na fotbalovém šampionátu EURO 2024 se opět řešila politika. Turecko zvítězilo nad Rakouskem 2:1. Dva góly pro Turky zajistil 26letý Merih Demiral. Mnohem více než těmito góly se ale proslavil gestem, kterým je oslavil. Totiž spojeným prostředníčkem, prsteníčkem a palcem a vztyčeným malíčkem a ukazováčkem v gestu, které připomíná vlka (viz příspěvek). A to nikoliv náhodou.

Toto gesto je spojováno s Šedými vlky, tedy mládežnickou organizací turecké strany Nacionalistický ruch. Strana je na Západě označována za neofašistickou, spojenou s paramilitárními bojůvkami, zejména právě její mládežnické křídlo. Ale jedná se také o stranu, která podporuje u moci Recepa Erdogana a jeho AKP.

Za dvojitého vlka tak UEFA Meriha Demirala potrestala, nemohl se zúčastnit dalších dvou zápasů. Oficiálně za „nedodržení obecných zásad chování, za porušení základních pravidel slušného chování, za využívání sportovních akcí k projevům nesportovní povahy a za znevážení dobrého jména fotbalového sportu“.

K jeho gestu se už také vyjádřila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. „Symboly tureckých pravicových extremistů nemají na našich stadionech co dělat. Využívání mistrovství Evropy ve fotbale jako platformy pro rasismus je zcela nepřijatelné. Očekáváme, že UEFA případ vyšetří a zváží sankce,“ řekla a dodala: „Naše bezpečnostní orgány bedlivě sledují turecké pravicové extremisty v Německu. ‚Šedé vlky‘ sleduje Spolkový úřad pro ochranu ústavy.“ Německo je v Evropě zemí s největší tureckou diasporou.

V Turecku ovšem s tímto rozhodnutím panuje nespokojenost. Turecká TRT World už v titulku označuje rozhodnutí za chybné a kontroverzi za zbytečnou a vyvěrající z „neznalosti turecké kultury“. Ahmet Tasagil, profesor na istanbulské univerzitě Yeditepe tvrdí, že tento symbol je pro Turky jeden z nejdůležitějších a pochází už ze čtvrtého a pátého století našeho letopočtu, „legendou“ se prý stal při ustanovení tureckého chanátu v roce 552. „Nemá to nic společného s rasismem, je to historický symbol,“ řekl profesor pro tureckou tiskovou agenturu Anadolu.

Spor už vedl k diplomatické roztržce. Jak informovala agentura Reuters, Německo a Turecko si vzájemně povolaly své velvyslance, nejdříve Turecko německého, den na to německé tureckého. Turecké ministerstvo zahraničí prohlásilo, že přístup německých úřadů vůči Demiralovi byl xenofobní a vlčí gesto označilo také za historický a kulturní symbol, který není vůči nikomu vyhraněn.

Na sociálních sítích se také ozývá kritika, že co se týče gest, uplatňuje se dvojí metr. Zatímco za tureckého vlka byl Demiral potrestán dvouzápasovým trestem, za islamistický zdvižený prst žádný trest nepřišel, dokonce byl na oficiálním fotu UEFA.

Publicista a expert na politický islám Lukáš Lhoťan řekl pro ParlamentníListy.cz ohledně Šedých vlků toto: „To je složitější, ona ta organizace sice existuje, ale je malá a ten její symbolicky pozdrav není jen její, ale je to pozdrav stoupenců panturkismu. Já osobně bych řekl, že to problém je, protože ten panturkismus je vysoce netolerantní a velmi podobný nacismu a v podstatě hlásá rasovou nenávist. Ale je otázka, jak moc je mezi Turky v Německu silný, já bych řekl, že je tam mnohem víc silnější islamismus.“

Zeptali jsme se také, zda je turecká minorita kvůli své sounáležitosti se starou vlastí pro Německo závažný problém a na co by si měli Němci dát pozor. „Špatně položená otázka. Záleží, jak si Němci představují, že bude vypadat Německo. Pokud chtějí mít Německo jako stát plný různých malých oblastí, v nichž budou lidé mít odlišné představy o fungování společnosti a nebudou podporovat sekulární evropský stát, tak to problém není. Pokud ovšem chtějí Němci mít Německo nadále jako sekulární stát, v němž je pojetí společnosti založené na evropské kultuře a v níž je německá kultura a německé etnikum základem státu, tak to je velký problém, ale nejen v případě Turků. V takové situaci je problém, že si tam dlouhodobě nechávají nastěhovat obrovské skupiny národů z Afriky, Asie a ještě mnohdy vyznávající hodně konzervativní islám,“ odpověděl Lukáš Lhoťan.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

JUDr. Daniela Kovářová byl položen dotaz

Nezávislost

Paní senátorko, proč myslíte, že uspělo tak málo nezávislých kandidátů? A souhlasíte se mnou, že není dobře, když mají vládní politici převahu všude? Protože když ji mají jak ve sněmovně, tak v senátu, tak není pak senát vlastně zbytečný? A co čekáte, že přinesou příští volby? Kdo tu bude vládnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Máme co jsme chtěli., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMilanduba , 09.07.2024 12:56:27
Německo , jakož i německy mluvící obyvatelstvo i jejich kultura spěje k postupnému zániku ( chtěli a dopustili to) . A díky EU to může postupně postihnout i nás. Chce se to. Madam Merkel se směje ….rozvrátila Německo a pomohla k tomu i Evropě. Chceme to .

|  6 |  0

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…