Foto s „humanitární dávkou“ pro Ukrajince. Odporná praktika, rozčiluje se Jurečka

07.09.2024 14:49 | Monitoring

Ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL) odsuzuje šíření kopie dopisu, který začal kolovat na sociálních sítích. Z úředního dopisu bez kontextu vyplývá, že ukrajinští uprchlíci pobírají z českého státního rozpočtu měsíčně desetitisícové částky. Jurečka to rezolutně označil za odpornou praktiku, která má vyvolat nenávist.

Foto s „humanitární dávkou“ pro Ukrajince. Odporná praktika, rozčiluje se Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference KDU-ČSL podpořila Jurečku, za své lživé výroky ohledně vánočního večírku nepadl

Podpora „humanitární dávkou“ ze strany státu mezi 36.135 a 48.335 korunami. To stojí v dopisu z Úřadu práce z Brna. Podporu měla pobírat Ukrajinka Olha. Fotografie dopisu se objevila na síti X v polovině tohoto týdne.

„V posledních dnech se na sítích rozjela odporná vlna nenávisti vůči válečným uprchlíkům z Ukrajiny, kterou někteří ještě vesele rozdmýchávají a tvrdí, že si dovolujeme pomáhat až moc,“ reagoval lidovecký ministr Marian Jurečka na „rozdmýchávanou“ nenávist vůči ukrajinským uprchlíkům.

„Považuji to za naprosto odporné. Ukrajinci k nám nepřišli čerpat dávky, ale kvůli přežití! Rodiny z Ukrajiny se u nás integrují nadmíru dobře, okolo 75 % dospělých si rychle našlo práci a fakt nemůžou za to, že jim Rusko vzalo střechu nad hlavou a mnohdy i více,“ napsal ministr práce a sociálních věcí, a že se v Česku ukrajinští uprchlíci bezproblémově integrují. 

A zdůraznil, že ukrajinští uprchlíci jsou pro ČR i z ekonomického hlediska přínosem. „Výdaje převyšovaly příjmy jen v počátku uprchlické vlny. Na humanitární dávky vydáváme v letošním roce přes 600 milionů měsíčně. Celková pomoc je sečtena v rámci grafu. Co je důležité, uprchlíci z Ukrajiny již dávno odvádějí do našeho rozpočtu mnohem více, než vydáváme na pomoc jejich krajanům! Jsou pro nás přínosem, ne zátěží,“ napsal Jurečka na síti X.

„Humanitární dávku poskytujeme cíleně jen těm nejzranitelnějším. Čerpá ji zhruba 25 % uprchlíků, což je asi 93 tisíc lidí. Více než polovina z nich jsou malé děti. Po dobu 150 dní poskytujeme pro dospělého 4 860 Kč a pro dítě 3 490 Kč. Poté se dávka pro dospělého sníží na 3 130 Kč. Do výše celkové pomoci se promítají i náklady na bydlení. Od září skončila možnost bezplatného nouzového ubytování, proto byly od srpna upraveny započitatelné náklady na bydlení. Pro zranitelné osoby je stanovena výše 6 000 Kč měsíčně, pro ostatní 4 000 Kč měsíčně,“ vysvětlil ministr Jurečka princip pomoci, která směruje k ukrajinským uprchlíkům.

Vyšší podporu pak podle Jurečky dostávají jen lidé se zdravotním postižením, malé děti a senioři. Ale i tam uvedl, že průměrná měsíční částka se pohybuje kolem 7 336 korun. A to včetně pomoci k úhradě nákladů na bydlení.

„Různí obchodníci se strachem to zneužívají a schválně rozesílají fotky žádostí, kde rodič žádá o pomoc pro celou rodinu, např. matka se třemi dětmi. Chtějí tím vyvolat vlnu závisti, nenávisti a bohužel i násilí, kterému už čelí nejen ukrajinská komunita, ale i naši úředníci,“ nevyvrátil pravost dopisu ministr Jurečka.

Na dopis z Úřadu práce se zaměřil i předseda hnutí PRO Jindřich Rajchl. Ten se nedohadoval nad tím, jestli je dopis pravý, nebo falšovaný, ale šel přímo na stránky Ministerstva práce a sociálních věcí. Tam si našel orientační kalkulačku pro výpočet humanitární dávky pro ukrajinské uprchlíky.

A zadal do ní údaje jím vymyšlené ukrajinské rodiny. Dva dospělí, dvě dospívající děti a jedno dítě do šesti let. Ochranný statut jim byl uznám k 1. srpnu 2024. Na účtu nic nemají. Po zadání do systému kalkulačky mu vyšla cifra 40 700 korun měsíčně na účet uprchlické rodiny.

„Slabším povahám doporučuji, aby se před zhlédnutím tohoto videa raději posadili,“ orámoval svůj post na síti Facebook Jindřich Rajchl.

Ve videu pak poukázal na to, že se není co divit, proč není na zvyšování mezd ve státní sféře nebo na valorizace důchodů. „Ta částka, která právě koluje internetem, není vůbec nerealistická. Naopak odpovídá to tomu, když taková rodina do ČR přijde. V podstatě se jedná o výši, která překračuje průměrnou mzdu v ČR. A pak se není co divit tomu, proč u nás není na zvýšení mezd a proč u nás není na valorizaci důchodů,“ řekl ve videu Jindřich Rajchl.

Pro srovnání vypočítal, kolik dostane stejně početná česká rodina na dávkách. A vyšla mu částka 17 530 korun.

Nad dopisem z Úřadu práce se pozastavil i factcheckerský projekt Manipulátoři, který vede Jan Cemper. Ten uvedl, že dokument je pravý, ale že nezohledňuje, pro kolik osob je příspěvek určený. To znamená, že částka pomoci je vyplacená jedné osobě, která zastupuje sebe i své děti. Dávka se pak může vyšplhat na takovou výši. „Bylo nám sděleno, že obecně jeden žadatel může žádat za více osob včetně dětí,“ píší Manipulátoři. 

 

 

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dopis je pravý. Tečka., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 07.09.2024 15:47:41
To potvrzuje i ten článek. Sice nevím, proč tam není uvedeno, za jaký počet lidí se potvrzení vydává, ale Jurečka by měl, pokud se mu zveřejnění nelíbí, tu částku objasnit, a ne vše zašmudlat do nějakých průměrů. Navíc ty neprůkazné pindy o tom, že se nám to vše vyplácí, už jen přilévají oleje do ohně. Jurečka je možná dobrý zemědělec, to nevím, ale politik je mizerný.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …