Hayato Okamura odpálil internetovou bombu. Stačila fotka a zmínka o Pekarové

10.11.2022 22:25 | Ze sítí

Kážete šetřit, ale do sousedního státu lítáte vládním speciálem? Jako výsměch řada českých občanů vnímá výpravu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a jejího kolegy Hayata Okamury (KDU-ČSL) do Polska. Na sociální síti jim dali lidé jasně pocítit, co si myslí. Zahraniční cesty před lidmi obhajuje poslanec Jiří Horák (KDU-ČSL) tím, že „politický a ekonomický přínos těchto zahraničních cest výrazně převyšuje jejich náklady“.

Hayato Okamura odpálil internetovou bombu. Stačila fotka a zmínka o Pekarové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hayato Okamura

Hayato Okamura zřejmě nečekal, co vyvolá jeho fotografie z vládního Airbusu A319 Czech Air Force, kterým cestovala delegace do místa nedaleko polských hranic. „Dnes jsem se vydal na třídenní cestu se sněmovní delegací vedenou Markétou Pekarovou do Polska,“ oznámil na svém Twitteru před několika dny.

V době, kdy vláda apeluje na lidi, aby šetřili, kde se dá, a šéfka TOP 09 jim radí topit v zimě méně a nosit dva svetry, zapůsobil jeho tweet jako píchnutí do vosího hnízda. První zastávkou Hayata Okamury a Pekarové Adamové byl koncentrační tábor v Osvětimi. Diskutéři kritizovali jako plýtvání, že na takové vzdálenosti nevyužijí jiný dopravní prostředek

„Tak šťastnou cestu. Já byl teď v Polsku autem a nebyl to problém, vyřiďte to šetřivé Markétě,“ napsal H. Okamurovi pod tweet diskutér Jorge.

„Proč letíte vládním speciálem do Polska? Tohle je mrhání peněz daňových poplatníků,“ uvedl další ve své reakci.

„Letadlo je víc fancy, připadají si důležitější. Chudoba se může koukat. Pamatuju si, jak jsme za socialismu říkali: ‚Pracující lid pojídá plody své práce ústy svých volených představitelů.‘ Netrvalo to dlouho, jsme tam zas,“ dodal následně komentující.

„To se do prdele práce, nemůže přesouvat vlakem? Jako Polsko není Egypt,“ narážel jiný diskutující na Fialovu nedávnou cestu. „Paní co má 2 svetry by si taky mohla vytáhnout hlavu z prdele...“ neudržel se na adresu předsedkyně Sněmovny.

Markéta Pekarová Adamová mezitím dělala na sociální síti report ze svého programu v Polsku. Vyzdvihla ekonomickou spolupráci obou zemí.

Navštívila Muzeum Varšavského povstání.

Nebo třeba tamní náměstí prezidenta Václava Havla.

Nechybělo setkání s maršálkem polského Senátu, s nímž řešila snahu o odstřižení od ruského plynu. Či s předsedkyní Sejmu Polské republiky Elżbietou Witek.

 

Na zahraniční cesty se lidé dotazují českých politiků i na ParlamentníchListech.cz, a sice ve smyslu, že některé cesty podnikají čeští politici, kteří mají myslet na úspory, zcela zbytečně.

„Nemám nic proti zahraničním cestám, ale proč tam jezdí naši politici jak na běžícím pásu – viz třeba na Tchaj-wan? Je to neschopnost politiků zařídit-vyjednat tam vše potřebné najednou? Pořád se mluví o úsporách a pak vidíme, jak vy politici za naše peníze jezdíte na etapy na stejné zahraniční cesty. Proč to někdo lépe nekoordinuje? Jak pak chcete ušetřit? A k čemu je třeba výbor pro zahraničí, kterého jste členem?“ položil čtenář dotaz poslanci Jiřímu Horákovi (KDU-ČSL).

Zákonodárce mu vysvětlil, že setkávání se zástupci cizích zemí je velmi významné, i když je faktem, že ne každá zahraniční cesta přinese nějaký konkrétní výsledek. „Například v aktuálních oblastech, jakými jsou obrana, bezpečnost nebo energetická krize, je potkávání zástupců jiných států a debatování těchto problémů nesmírně důležité,“ sdělil Horák.

Také vysvětlování pozic České republiky našim zahraničním partnerům a naopak vnímání jejich postojů, považuje Horák za nezbytné pro formování naší zahraniční politiky a prosazování našich zájmů.

Taktéž je podle něj důležitá ekonomická diplomacie, kdy tyto zahraniční cesty otevírají dveře českým podnikatelům a firmám na nové trhy. „Dokonce bych řekl, že v některých zemích není vůbec možné bez politického zprostředkování nalézt pro naše podniky obchodní partnery,“ podotkl.

„Chápu, že se občanům mohou zdát zahraniční cesty jako nedůležité a zbytečné, ale v dnešní globalizované době je komunikace a navazování osobních kontaktů těžko nahraditelné. Jsem přesvědčen, že politický a ekonomický přínos těchto zahraničních cest výrazně převyšuje jejich náklady,“ dodal poslanec Jiří Horák.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …