Hladík terčem kritiky. Ve hře jsou miliardy na zálohový systém PET lahví. Plýtvání! Varuje odborník

20.08.2024 7:35 | Monitoring

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se stal terčem ostré kritiky ze strany odborníka na energetiku a životní prostředí Vladimíra Hoška. Podle Hoška jsou kroky ministra ve vládě Petra Fialy (ODS) neefektivní a ve svém důsledku škodlivé jak pro ekonomiku, tak pro životní prostředí. Nejvíce se opřel do plánů na zavedení zálohového systému na PET lahve, který podle něj slouží spíše zájmům velkých firem než ochraně přírody.

Hladík terčem kritiky. Ve hře jsou miliardy na zálohový systém PET lahví. Plýtvání! Varuje odborník
Foto: Svobodní
Popisek: Vladimír Hošek, odborník na energetiku

Vladimír Hošek, odborník na energetiku a kandidát do Senátu za stranu Svobodní, nešetří kritikou na adresu ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). V komentáři, který v těchto dnech zveřejnil, upozorňuje na neefektivnost některých opatření, která ministerstvo plánuje zavést. Zejména se zaměřuje na zavedení zálohového systému na výkup PET lahví, který podle něj přinese více škody než užitku.

„Pan Hladík se stal výrazným ambasadorem pro velké nápojáře a snaží se, seč může, jim pomoci upevnit jejich monopolní postavení na trhu s nápoji,“ tvrdí Hošek. „Tento špás by nás přišel na cca 5 miliard korun jednorázových investičních nákladů, což je částka, za kterou lze postavit dvě spalovny. A dále spotřebitelé uhradí každoročně cca 1,5 miliardy korun na provozní náklady,“ dodává Hošek, který se domnívá, že zavedení systému povede spíše k nárůstu litteringu, než ke zlepšení čistoty veřejného prostoru.

Hošek rovněž kritizuje současný trend, kdy jsou moderní a technologicky vyspělé spalovny odpadu opomíjeny ve prospěch nákladných a neefektivních řešení. „Technologická dokonalost nyní postavených spaloven je úžasná a směsný komunální odpad plně dokáže nahradit hnědé uhlí,“ říká Hošek, který je přesvědčen, že by stačilo postavit několik velkých spaloven, aby se problém nakládání se směsným odpadem v Česku vyřešil.

Na závěr Hošek upozorňuje na nesoulad mezi představami některých pracovníků Ministerstva životního prostředí a realitou: „Sociální inženýři převážně vzdělaní v humanitních oborech nám diktují, že to musí být tak, jak oni nalinkují, a pokud je to jinak, tak je to špatně, navzdory chemickým a fyzikálním zákonům,“ uzavírá Hošek svou kritiku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

13:20 Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

Donald Trump během prezidentské debaty obvinil migranty ve Springfieldu, že jedí domácí mazlíčky. Na…