Hrozí mu trest za pomoc Ukrajině. Radí Černochové. A prý „žebrá“

25.06.2024 13:17 | Monitoring

Předseda slovenské strany Demokrati a bývalý ministr obrany Jaroslav Naď prosí slovenské občany o finanční pomoc. To nadzvedlo ze židle poslance Richarda Glücka (SMER), který upozorňuje, že Naď „zdevastoval“ slovenskou armádu a nyní čelí trestnímu oznámení za darování 13 stíhaček Ukrajině. „Tato partička kolem Nadě, Hegera a dalších, partička, která zničila Slovensko, nadávala Slovákům do dezolátů, opic a podobně, od vás nyní žebrá peníze,“ prohlásil Glück.

Hrozí mu trest za pomoc Ukrajině. Radí Černochové. A prý „žebrá“
Foto: Archiv PL
Popisek: Jaroslav Naď a Jana Černochová

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák (SMER) v červnu upozornil, že podá trestní oznámení na svého předchůdce Jaroslava Nadě, který prosadil předání třinácti stíhaček Ukrajině, přičemž argumentoval falešnou analýzou ministerských úředníků, která nikdy neexistovala.

Jaroslav Naď nastoupil v roce 2020 s vládou Igora Matoviče na ministerstvo obrany. V roce 2023 proti vůli mnohých prosadil, aby Slovensko předalo Ukrajině třináct stíhaček Mig-29 a část systému protivzdušné obrany Kub.

Jenže vláda Eduarda Hegera, která předání schválila, byla v demisi, což podle slovenské ústavy znamená režim „dočasného pověření“. Omezený mandát, ve kterém vláda bude konat pouze nezbytné kroky ke správě státu, nikoliv zásadní rozhodnutí.

Mnozí právníci vyjádřili názor, že součástí tohoto omezeného mandátu v žádném případě není darování stíhaček jako miliardové transakce se státním majetkem a navíc rozhodnutí zásadně ovlivňující zahraniční a obrannou politiku.

V květnu Naď, který mezitím se vznikem úřednické vlády Ľudovíta Odóra ministerstvo opustil, přišel s tvrzením, že má od ministerských úředníků právní analýzu, podle které bylo možné stíhačky a obranný systém Ukrajině dodat. Na sociální síti následně zveřejnil text, o kterém nebylo zřejmé, odkud pochází.

Text analýzy a informace o jejím vzniku si poté na ministerstvu obrany vyžádal podle zákona o svobodném přístupu k informacím slovenský ombudsman Róbert Dobrovodský. Následně přišla odpověď, že ministerstvo žádnou takovou analýzu nenašlo, ani není v žádné podobě zachycena v elektronických databázích.

Naď se mezitím stal předsedou strany Demokrati, která v parlamentních volbách v roce 2023 získala jen necelá tři procenta. Krátce po neúspěšných volbách a ztrátě poslanecké imunity na podzim roku 2023 se přesunul do Prahy, kde působí jako poradce české ministryně obrany Jany Černochové (ODS).

Kvůli problémům s financováním aktuálně neparlamentní strany Demokrati Naď prosí slovenské občany o finanční příspěvek. To na facebooku komentuje poslanec Richard Glück jako „velkou odvahu vlastizrádce“.

„Bývalý ministr obrany Naď, který zdevastoval slovenskou armádu, rozdal všechno, co bylo na Slovensku bojeschopné a Slovensko za to samozřejmě nedostalo nic. Jsme bez letadel, bez protivzdušné obrany, bez munice,“ spustil Glück.

„Po této modernizaci, po Naďovi už neozbrojených sil, mu občané vystavili účet ve výši 2,9 %, a tím pádem nula eur ze státní kasy. A tak teď musí Naď prosit slovenské podnikatele,“ upozornil Glück na výzvu Jaroslava Nadě na facebooku, kde prosil o finanční pomoc straně Demokrati.

„Tato partička kolem Nadě, Hegera a dalších, partička, která zničila Slovensko, nadávala Slovákům do dezolátů, opic a podobně, od vás nyní žebrá peníze, protože taková strana jako Demokrati prý Slovensku velmi pomůže,“ vzkázal Glück slovenským občanům.

„Já osobně si myslím, že to chce velkou míru odvahy, když takový člověk, vlastizrádce, má ještě tu drzost žádat Slováky o peníze, jako odměnu za to, že zdevastoval slovenskou armádu. Podle mě Slovensku naopak velmi pomůže, když tato strana upadne v zapomnění do temné historie slovenské politiky,“ dodal poslanec vládnoucí strany SMER.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Slovenská politika je záležitostí Slováků, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 25.06.2024 14:01:51
a nikoho jiného - to by si měli uvědomit čeští politici a vláda, která se v rámci svého slouhovství Bruselu opakovaně navážela do slovenské politiky (nejen - i do maďarské). Pokud bude Naď trestně stíhán, mělo by být samozřejmé, že přestane být angažován českou vládou. Bylo by velmi žádoucí i v Česku pohnat k zodpovědnosti pachatele "pomoci Ukrajině" v podobě nikoliv humanitární, ale dodávkami zbraní a munice kyjevskému režimu ! Na rozdíl od Slovenska jsou tito škůdci stále u moci a rozhazují státní peníze dle své libosti.

|  14 |  0

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…