Hutě v problémech, lidé na pracáku. Místní odéesák: „Hutníci konečně pochopí, že se mají starat o sebe.“

19.06.2024 17:45 | Monitoring

Společnost Liberty Ostrava se potýká s dlouhodobými problémy, její zaměstnanci mají nyní nově nárok na čerpání náhrady mzdy prostřednictvím úřadu práce. Čeká se také na možný příchod investorů. „Věřím, že jsou to poslední zbytky socialismu v Moravskoslezském kraji,“ poznamenává na sociální síti politik ODS Radim Ivan.

Hutě v problémech, lidé na pracáku. Místní odéesák: „Hutníci konečně pochopí, že se mají starat o sebe.“
Foto: Liberty Ostrava
Popisek: Logo společnosti Liberty Ostrava

„Mediální pokrytí kauzy LIBERTY vs. reálný dopad je neuvěřitelné. Věřím, že jsou to poslední zbytky socialismu v Moravskoslezském kraji. Privilegovaná profese hutníků NHKG snad již pochopí, že žijeme v době, kdy se mají starat sami o sebe a nejen se spoléhat na majitele či stát,“ píše na svém twitterovém profilu Radim Ivan, místostarosta Ostravy Jih za ODS.

„11.59 Kolik pracovníků v huti Liberty po převzetí zůstane, bude záležet na tom, jaký investor firmu získá. Stát bude hledat cestu, jak by případně mohl vyplácet zaměstnancům mzdy déle než tři měsíce, aby je v podniku udržel. Na tiskové konferenci po jednání s odboráři a šéfem úřadu práce to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Šéf odborového svazu KOVO Roman Ďurčo vyzval zaměstnance, aby výpovědi nepodávali (ČTK). Proč nezachraňujeme sklárny, textilky a další?“ zeptal se také.

Liberty Ostrava spadá od roku 2019 do skupiny Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sandžíva Gupty. V prosinci loňského roku se dostala do problémů se splácením svých závazků, firma Tameh Czech následně zastavila dodávky energií. V současné době je podnik v platební neschopnosti a není schopen plnit zhruba pětimiliardové závazky po splatnosti.

Pěti tisícům zaměstnanců Liberty vznikl nově nárok na čerpání náhrady mzdy prostřednictvím úřadu práce. Zaměstnanci mohou také požádat Moravskoslezský kraj o bezúročnou půjčku.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky se o huť Liberty v současné době ucházejí dva vážní zájemci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ods křivácky utíká od problému, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 19.06.2024 18:44:19

|  12 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Kislingerová, kandidátka ANO: Napadání, vyhrožování, rozmlácený stánek

12:54 Profesorka Kislingerová, kandidátka ANO: Napadání, vyhrožování, rozmlácený stánek

Vyhrožování a rozmlácení volebního stánku. Eva Kislingerová, která kandiduje v Praze 2 za ANO pro Pa…