Izrael vrátil Íránu úder. Biden do odvety mluvil

26.10.2024 10:13 | Monitoring

Izrael v současné době vede válku na několika frontách. V pásmu Gazy, na jihu Libanonu, ale také v Íránu, odkud na jaře a na podzim tohoto roku vyletěly vlny raket a dronů. Izraelci teď na podzimní útok odpověděli. K akci židovského státu se vyjádřil končící prezident USA Joe Biden a jeho lidé.

Izrael vrátil Íránu úder. Biden do odvety mluvil
Foto: X
Popisek: Írán vypustil stovky dronů i rakety na Izrael.

Izraelci v noci provedli odvetný úder na Írán. Před samotným útokem však Íránu poslali přes třetí strany varování, že k útoku dojde. A apelovali na tamní šíitský muslimský režim, aby zastavil spirálu narůstajícího napětí a aby už se nepokoušel a další útok proti židovskému státu. Podrobnosti o útoku zveřejnil server Axios.

Ozbrojené síly Státu Izrael podle serveru udeřily na íránské vojenské objekty.

„Izraelci dali Íráncům předem jasně najevo, na co obecně zaútočí a na co nezaútočí,“ uvedl ve zprávě jeden zdroj. Izraelské IDF krátce po útocích uvedly, že mezi cílovými vojenskými místy byly baterie protivzdušné obrany a závody na výrobu balistických střel – těch, které byly použity při posledním útoku Íránu na Izrael 1. října a při dřívějším útoku 14. dubna.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

3%
hlasovalo: 22121 lidí
„Odvetný úder byl dokončen a jeho cílů bylo dosaženo,“ řekl kontraadmirál Daniel Hagari, mluvčí IDF, na tiskové konferenci. „Nyní má Izrael širší svobodu jednání také v Íránu. Írán zaútočil na Izrael dvakrát, a zaplatil za to cenu. Zaměřujeme se na cíle války v Gaze a Libanonu. Je to Írán, kdo nadále usiluje o širokou regionální eskalaci,“ pokračoval Hagari s tím, že v případě potřeby mají Izraelci v Íránu na výběr širokou paletu cílů.  

Izrael také varoval, že pokud Írán provede odvetu, další údery od Izraele budou silnější, podle dalších dvou zdrojů citovaných agenturou Axios.

Z řad americké administrativy prezidenta Joea Bidena zaznělo, že Američané a Izraelci do jisté míry útok koordinovali. Američané tlačili na Izraelce, aby sice provedli odvetný úder, ale aby to byl úder uměřený, s co nejmenším počtem civilních obětí, a aby to byl útok efektivní, jasně proti vojenským cílům, ale který zároveň nepovede k další eskalaci. „Zdá se, že to bylo přesně to, co se dnes večer stalo,“ řekl vysoký úředník USA během brífinku s novináři.

„Pokud by se Írán rozhodl reagovat, jsme plně připraveni se znovu bránit jakémukoli útoku,“ zdůrazňuje americký představitel a poukazuje na nedávné americké rozmístění baterií protiraketové obrany THAAD v Izraeli. „Toto by měl být konec této přímé přestřelky mezi Izraelem a Íránem,“ pokračoval americký představitel a dodal, že „Izrael dal světu jasně najevo, že jeho odpověď je nyní kompletní“. „V souladu s tím vyzveme všechny země vlivu, aby vyvíjely tlak na Írán, aby zastavil tyto útoky proti Izraeli, abychom se mohli v nadcházejících dnech posunout za hranice tohoto přímého cyklu útoků,“ zaznělo.

Server izraelského listu The Jerusalem Post upozornil, že jedním z prostředníků mezi Izraelem a Íránem byl nizozemský ministr zahraničí Caspar Veldcamp. „Mluvil jsem s íránským ministrem zahraničí o válce a o rostoucím napětí v regionu. Vyzval jsem všechny strany ke zdrženlivosti, abych zabránil eskalaci,“ napsal na sociální síti X.

Izraelský úder na Írán

Agentura Reuters citovala též informaci z íránské strany – že íránská protivzdušní obrana úspěšně čelila izraelskému útoku, který způsobil jen omezené škody. Íránská protivzdušná obrana v prohlášení oznámila, že Izrael zaútočil na vojenské cíle v provinciích Teherán, Chuzestan a Ilám.

The Jerusalem Post také informoval, že po izraelském útoku byly údajně výbuchy slyšet i v Sýrii a v Iráku

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 12 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Tykač jde proti Green Dealu a sází na uhlí. Velké nákupy ve světě

10:55 Tykač jde proti Green Dealu a sází na uhlí. Velké nákupy ve světě

Zatímco většina západních podnikatelů hledá cesty, jak se přizpůsobit tlaku na zezelenání průmyslu, …