Já budu primátorem, tvrdil docent Svoboda. Výsledky mohou vrátit do hry Hřiba

25.09.2022 1:02 | On-line

Sledované komunální volby na pražský magistrát nejspíš vyhraje koalice SPOLU, její výsledek je ale daleko za očekáváním. Po sečtení zhruba 95 procent hlasů stále byla ve hře možnost, že těsnou většinu udrží současné vedení metropole.

Já budu primátorem, tvrdil docent Svoboda. Výsledky mohou vrátit do hry Hřiba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Ambice koalice SPOLU na základě loňských sněmovních voleb výrazně přesahovaly 30 procent. Docent Bohuslav Svoboda ještě při příchodu do volebního štábu novinářům sebevědomě tvrdil, že primátorem bude on.

Výsledek pod 25 procenty (po sečtení 95 procent to bylo 24, 64) byl za očekáváním, navíc se řešilo, v jakém poměru postoupí zástupci trojice zúčastněných vládních stran.

Na druhém místě bylo hnutí ANO, přesahující 19 procent. Třetí pak nečekaně Piráti primátora Hřiba, téměř konečných 17,75 dokonce překonalo minulý výsledek této strany. Čtvrtí skončili jejich koaliční partneři z PRAHA SOBĚ, jejichž 14,58 je také v podstatě zopakování zisku z roku 2018.

Hnutí STAN šlo do voleb samo poté, co TOP 09 odešla ze společného projektu k ODS. V průzkumech vycházelo pod postupovou hranicí, zejména poté, co jejich lídra v červnu odvedli z kanceláře v poutech.

Masivní kampaň v pražských ulicích a dopravních prostředcích, kde byla kštice architekta Petra Hlaváčka na výlepových plochách jednoznačně nejdominantnější, ale přinesla plody a Starostové a nezávislí si mohou připsat téměř 8 procent (těsně před koncem sčítání 7,65).

Skutečným průlomem je ale úspěch SPD v koalici s Trikolórou. V metropoli se jedná o první úspěch tohoto hnutí.

Už celkem přesné odhady naznačují přibližně remízu mezi dosavadní koalicí (tedy Piráty, PRAHA SOBĚ a STAN) a zbytkem zastupitelstva. Ten by měl výhodu vítěze.

Premiér Fiala a krátce po něm lídr pražského SPOLU Svoboda ale uvedli, že preferují řešení na bázi vládní koalice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…