Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

29.09.2024 18:45 | Zprávy

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla vůbec poprvé vyhrát volby do Národní rady Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Vítězství rakouských svobodných vyvolává třeskavé ohlasy i v Česku. Podle komentátora Jiřího Peheho to znamená, že se země, které kdysi tvořily jádro Rakouska-Uherska „vracejí k nacionalismu, nadvládě zkorumpované nepolitiky nad politikou a zpátečnictví“. „Euroskeptická a k Rusku vstřícná,“ zní taktéž ze zahraničí.

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

3%
89%
hlasovalo: 5411 lidí
První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb Svobodné straně Rakouska (FPÖ) přisuzují vítězství napříč rakouskými médii a prognózy hovoří o tom, že se FPÖ na prvním místě ve volbách měla umístit „jednoznačně“.

Prognóza agentury APA a společnosti Foresight pro rakouskou televizi ORF naznačuje, že by rakouští svobodní mohli získat až 29,2 procenta hlasů. Druhá dle prognózy skončila Rakouská lidová strana (ÖVP) současného kancléře Karla Nehammera, jež měla získat 26,3 procenta a třetí Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) s 20,6 procenta hlasů.

„FPÖ je podle projekcí dokonce nad svým rekordním výsledkem z roku 1999 s 29,2 procenta,“ uvádí ORF. Generální tajemník FPÖ Michael Schnedlitz byl dle kanálu krátce po prvních projekcích s nejlepším celostátním výsledkem v historii strany nadmíru spokojen. „Rakušané se zapsali do historie,“ řekl ORF. Na jedné straně poděkoval voličům a na straně druhé „architektovi a staviteli, hybateli změn posledních let“, předsedovi strany Herbertu Kicklovi.

Strana NEOS dle predikcí k 18:20 získala 9,1 procenta a Zelení 8,7 procenta.

Vítězství rakouských svobodných zahraniční média komentují s odkazem na údajné kontroverze strany. Dle agentury Reuters rakouští voliči v nedělních parlamentních volbách poprvé v historii volili ve prospěch „krajně pravicové“ FPÖ, což „podle volebních odhadů podtrhuje rostoucí podporu tvrdých pravicových stran v Evropě, kterou podporují obavy z míry imigrace“.

„Euroskeptická a k Rusku vstřícná Svobodná strana Rakouska měla v průzkumech veřejného mínění několik měsíců těsný náskok před vládnoucí konzervativní Rakouskou lidovou stranou kancléře Karla Nehammera v kampani, které dominovalo téma imigrace a obav o ekonomiku,“ píše též agentura.

Předběžné výsledky rakouských voleb vyvolávají značné ohlasy rovněž v Česku. „Země, které kdysi tvořily jádro Rakouska-Uherska, se vracejí k politické patologii Kakánie, kterou pozdní monarchie proslula: k nacionalismu, nadvládě zkorumpované nepolitiky nad politikou, zpátečnictví. Po HU, SK a dnes Rakousku zbývá už jen ČR,“ připsal k nim například komentátor Jiří Pehe.

„Rozdíl mezi Rakouskem a ČR je, že v Rakousku demokratické strany mohou Svobodné obejít a poslat je do opozice, stejně jako se to za rok stane AfD v Německu. U nás je to horší: demokraté příští rok nejenže ANO nedokážou obejít, ale Babiš bude moct vytvořit vládu s extrémisty,“ doplnil komentátor.

V podobném duchu se vyjádřil novinář Vojtěch Gibiš. „V Rakousku směřuje k vítězství proruská populistická krajní pravice. Pravděpodobně ale nepovládne, ostatní strany se budou chtít proti ní spojit,“ popsal, že bude snaha rakouské svobodné obejít.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 73 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.. pres. Zeman jednou povídal, že Pehe je nejhloupější politolog a měl pravdu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 29.09.2024 18:58:02

|  16 |  0

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…