Josef Skála o rozkopaných bábovičkách a zvednutém adrenalinu

21.05.2020 17:02 | Zprávy

„Rozhovor o ´hvězdné pěchotě rusofobie´ mi v PL vyšel už před měsícem. Rozkopal bábovičky, k nimž hoří opičí láskou. Artilerii k popukání to zvedlo adrenalin. Vyhlásila tendr na Zorra Mstitele,“ směje se Josef Skála, historik a někdejší místopředseda KSČM. Řeč je o rozhovoru, který poskytl Parlamentním listům před 75. výročím porážky fašismu a osvobození. Reagoval na něj producent, herec, manažer, režisér, scénárista, textař, moderátor a publicista Vladimír Mertlík ve své pravidelné rubrice na webu Reflex, nazvané Zpětné zrcátko. Zpochybnil Skálovo vzdělání, sám ale nakupil tolik nesmyslů, že se mu komunista rozhodl odpovědět.

Josef Skála o rozkopaných bábovičkách a zvednutém adrenalinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za propuštění Juliana Assange, zakladatele WikiLeaks, před britskou ambasádou v Praze

Plný text Mertlíkovy polemiky uvádí hned úvodem svého článku (což se v opačném gardu nestalo). A pak bere jedno z Mertlíkových tvrzení po druhém a odpovídá na ně i řadou dobových dokumentů a citátů. Pro Mertlíka je protimluvem už sám pojem "komunistický historik", prý i kdyby na daný obor disponoval diplomem.

A špičkuje, že "každé zamyšlení má vyústit v poučení. Poučení, které plyne z rozhovoru s Josefem Skálou v Parlamentních listech lze shrnout do čínského přísloví: Letnímu vánku o bouři, studniční žábě o moři a polovzdělanci o tom, co nikdy ve škole neslyšel, nevyprávěj“.

Skála zvedá i tuhle rukavici. Fakty, která Mertlíkovy verze vyvrací, i spoustou sarkasmů. Rozhodnutí, "kdo tu je historik a kdo konjunkturální atrapa", však ponechává na čtenáři.

Josef Skála odpovídá: Reflex a trampoty zavilé prázdnoty

Josef Skála se rozhodl Mertlíkovi odpovědět:

Rozhovor o „hvězdné pěchotě rusofobie“ mi v PL vyšel už před měsícem. Rozkopal bábovičky, k nimž hoří opičí láskou. Artilerii k popukání to zvedlo adrenalin. Vyhlásila tendr na Zorra Mstitele. Vyhrál ho týdeník REFLEX. Špuntovka Vladimíra Mertlíka, takto prý historika. Salvou korkových zátek je už titulek - Zpětné zrcátko: Historie podle komunisty aneb Bude-li každý z nás z kamene, bude celý národ ze Skálů.

Celý národ a zrovna mým klonem? Tak po tom neprahnu ani náhodou. Krásné pohlaví přece zdobí úplně jiné siluety. Chlapy by neměla hyzdit morální křivice. A betonové přihrádky v dutině lebeční. Možná to povede k sebeREFLEXi i Zorra Mstitele.

Svůj článek otevírá slibně: „Byla by škoda s jeho obsahem (míněno mého rozhovoru v PL) neseznámit širší veřejnost, než je ta, která vyhledává zmíněný list“. Právě na to si ovšem náš Zorro netroufá. Nabízí z něj jen pár slov, vytržených ze všech kontextů. Jen tak se před publikem, jemuž je tutlá, může pasovat na giganta nebetyčného ducha. Já takový srab nejsem. Mertlíkův článek nabízím ZDE. Aby si čtenář udělal obrázek dle svého gusta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

půjčka

Kritizujete Orbána za to, že si půjčil od Číny, ale že si ČR za Vaší vlády půjčuje od EK to je podle vás v pořádku?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Polština, francouzština, angličtina. Potvrzeno. Na Kursk neútočí jen Ukrajinci

19:47 Polština, francouzština, angličtina. Potvrzeno. Na Kursk neútočí jen Ukrajinci

Během ukrajinské invaze do ruské Kurské oblasti lze mezi bojujícími vojáky a vojenským personálem po…