Jurečkovy škrty v podpoře nezaměstnaných. Nebudou tupé, slibuje ministr

06.11.2022 8:02

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hodlá od příštího roku omezit podpory v nezaměstnanosti. Ty jsou prý nyní vzhledem k probíhající krizi a v kontextu velmi nízké nezaměstnanosti zbytečně vysoké. Ačkoli přesné parametry zamýšlených úprav zatím nejsou známy, ministr slíbil, že nepůjde o „tupé škrty“. Členové Národní ekonomické rady vlády jsou však skeptičtí ohledně účinnosti opatření. Sociolog a člen NERVu Daniel Prokop se nechal slyšet, že by raději zdanil spotřební daň u alkoholu.

Jurečkovy škrty v podpoře nezaměstnaných. Nebudou tupé, slibuje ministr
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zamýšlí v polovině příštího roku omezit podpory v nezaměstnanosti. Oznámil to po jednání s členy Národní ekonomické rady vlády (NERV), která v rámci boje s probíhající ekonomickou krizí kabinetu představila seznam doporučujících návrhů opatření, jejichž sledovaným cílem má být snížení schodků státního rozpočtu a ozdravění veřejných financí.

Jurečka plánované opatření zdůvodnil tím, že v Česku je nízká nezaměstnanost, velká poptávka po práci a současná podpora poskytovaná nezaměstnaným je „poměrně štědrá“. Z toho důvodu je podle ministra žádoucí lidi motivovat hledat si práci rychleji. „Chceme lidi motivovat si hledat práci velmi rychle. Pracujeme na tom návrhu a chci, abychom jej dokázali uvést v účinnost třeba v průběhu prvního pololetí příštího roku,“ řekl Jurečka.

Obdobně se ve svém sdělení pro Právo vyjádřila i mluvčí ministerstva Eva Davidová: „Poptávka po zaměstnancích stále převyšuje počet lidí bez práce. Každý, kdo má zájem, si může práci najít. A pro ty, které limituje nějaké zdravotní znevýhodnění, jsme navýšili příspěvek na zaměstnávání.“

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Šéf resortu práce a sociálních věcí své plány dále vysvětlil na twitteru, kde občany ujistil, že „se nebude jednat o tupé škrty“, nýbrž o cílené opatření zaměřené na ty, kdo se dlouhodobě vyhýbají běžnému pracovnímu životu. „Úprava podmínek podpory v nezaměstnanosti, nebude o tupých škrtech. Zaměřím se na podmínky a na skupiny, které tuto podporu čerpají často, a také na další skupiny lidí, co čerpají další sociální podporu a aktivně se s nimi nepracuje a chybí větší motivace je vrátit na trh práce,“ napsal předseda KDU-ČSL na svůj twitterový účet. Podle vyjádření mluvčí ministerstva však přesné parametry připravovaných změn zatím nejsou známy, neboť o nich resort stále jedná.

Ačkoli vicepremiér a ministr Jurečka plánované úpravy podpor v nezaměstnanosti oznámil po jednání s Národní ekonomickou radou vlády, členové tohoto poradního orgánu se k opatření staví skepticky. „Krátit podporu v nezaměstnanosti podle mne moc smysl nemá. Fiskálně je to zanedbatelné a část se přelije do zvýšení jiných dávek. Co by mělo smysl, je dlouhodobě nastavit, aby ta podpora byla nižší či kratší v době konjunktury, a vyšší či delší v době stagnací a krizí, kdy to může menší část nezaměstnaných ovlivnit,“ myslí si například sociolog a člen NERV Daniel Prokop.

„Celkově opatření o nezaměstnanosti není v materiálu NERV vůbec pilířem. Bylo by škoda na to zaměřovat pozornost a moc tím marnit čas. I v dávkách jsou jiné problémy, například v jejich fragmentaci, některé asi až moc motivují k zatajování příjmů atd.,“ vysvětlil dále Prokop, jenž je jedním z lidí, kteří mají na starosti radit kabinetu Petra Fialy v ekonomických otázkách. Následně také doporučil vládě, aby zvýšila některé daně – zmínil konkrétně spotřební daň u alkoholických nápojů.

„Návrhy NERV jsou menu z různých oblastí, z něhož musí vybírat vláda, která za jednotlivé návrhy samozřejmě nese politickou odpovědnost. Prioritu jednotlivým návrhům nechci přiřazovat, ale samozřejmě s ohledem na strukturální schodek platí, že čím více a rychleji chcete jedním návrhem umazat část deficitu, tím je tento návrh složitější, co se politické debaty týče, stejně jako vzbudí silnější reakci veřejnosti,“ upozornil ekonom z NERV Aleš Rod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…