Kdo opravdu vládne v USA. Rejdy za zády Bidena odhaleny

03.07.2024 14:23 | Zprávy

Po velmi špatném vystoupení amerického prezidenta Joea Bidena v televizním souboji s Donaldem Trumpem se objevují hlasy, že by Biden měl být na poslední chvíli nahrazen. Většina demokratů a spřízněných médií ale za Bidenem nadále stojí. Podle novináře Michaela Shellenbergera totiž Biden jako prezident vyhovuje autoritářskému systému demokratů, kdy za prezidenta ve skutečnosti vládnou nevolení byrokraté, poradci a lobbisté. Ti pak mohou skrze Bidena dále rozšiřovat své autoritářské praktiky, jako je cenzura a propaganda ve jménu progresivismu.

Kdo opravdu vládne v USA. Rejdy za zády Bidena odhaleny
Foto: Repro CNN
Popisek: Debata Bidena s Trumpem

Demokraté se podle Shellenbergera spojili od roku 2016 v rámci autoritářského systému, kde koexistují političtí a korporátní funkcionáři a profesionální buržoasie. Podle nich Donald Trump představuje vážnou hrozbu pro demokracii, a tak se tato skupina lidí upnula na tehdy téměř osmdesátiletého Bidena.

„Výběrem Bidena si však demokraté zvolili někoho, kdo ve skutečnosti jako prezident nevládne. Tímto způsobem podpořili autoritářský systém, v němž nevolení byrokraté, poradci a lobbisté utvářejí politiku bez jakékoliv demokratické odpovědnosti,“ tvrdí Shellenberger.

Tato mocná aliance elit má podle něj silně autoritářské rysy a snaží se eliminovat všechny ostatní sféry vlivu, jako jsou malé podniky, náboženské skupiny a další centra potenciálního společenského nesouhlasu. „Pomocí nástrojů cenzury, propagandy a státní moci se tato profesionálně-manažerská třída stále více snaží podřídit všechny aspekty života svému technickému vedení založenému na odbornosti,“ vysvětluje novinář.

Progresivní ideologie těchto elit je hluboce autoritářská, protože požaduje podřízení vůle lidu vládě odborníků. „V otázkách covidu, změny klimatu a cenzury sociálních médií progresivní profesionální buržoazie určila, že její ideologické a politické názory jsou ustálenou vědou a že nesouhlas je v zásadě nelogický nebo nenávistný. Říkají, že pouze profesionálové rozumí dnešní realitě, a požadují, aby se demokracie podřídila vědě, čímž mají na mysli výbory odborníků,“ má jasno Shellenberger.

Levicoví progresivisté osočují Trumpa a republikány, že jsou v zajetí „pravicového autoritářství“, podobně jako nacisté. Naproti tomu prý levicové autoritářství neexistuje. To podle Shellenbergera očividně není pravda. „Například švýcarští psychologové nedávno zjistili téměř přesný překryv mezi temnými osobnostními rysy a angažovaností v oblasti sociální spravedlnosti. Tento výzkum naznačuje, že pokrokoví odborníci jsou často narcističtí a že právě tyto sklony stojí za levicovým autoritářstvím,“ upozorňuje novinář, že levicoví progresivisté mají silné autoritářské sklony, kde platí jen jejich pravda.

I proto podle Shellenbergera většina lidí v tomto progresivním autoritářském systému podporuje Bidena, ačkoliv předvedl v první televizní debatě katastrofický výkon. Biden mluvil nesouvisle a prohlásil mnoho očividných nesmyslů, jeho řeč byla tichá a nezřetelná, bylo patrné, že s námahou i chodí. „A v polovině června Biden na veřejnosti dvakrát ztuhl a v Evropě několikrát působil dezorientovaně,“ připomíná novinář.

Někdo z Bílého domu navíc médiím sdělil, že Biden produktivně pracuje pouze od 10 do 16 hodin, což by mohl být vážný problém, kdyby musel řešit globální mimořádnou situaci, například eskalující konflikt s Ruskem. „Není bezdůvodné se domnívat, že jiní lidé minimálně ovlivňují Bidenova rozhodnutí, pokud za něj nerozhodují úplně,“ je přesvědčený Shellenberger.

„Zdá se, že Biden je závislý na nevolených pomocnících a úřednících nebo rodinných příslušnících v míře, která je pro Spojené státy bezprecedentní a pro demokracii nevhodná. Málokdo věří, že se vůbec spoléhá na viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která má také problémy s mluvením,“ říká Shellenberger.

Po letech popírání jakéhokoli vážného problému se proto některá zpravodajská média po debatě obrátila proti Bidenovi a vyzvala ho, aby odstoupil. Jenže i přes Bidenovu očividně špatnou kondici se kolem něj nadále shromažďuje mnoho demokratů, demokratických zájmových skupin a zpravodajských médií.

Některá média například prohlásila, že debata nebyla Trumpovým vítězstvím a je nadále potřeba podporovat Bidena, který i přes svůj věk stojí na straně pravdy. „Volba je jedna velmi špatná noc versus desetiletí ničení našich základních přesvědčení, našich demokratických hodnot a ano, naší ústavy. Někdo, kdo 90 minut klopýtal ve své řeči, versus někdo, kdo americkému lidu znovu a znovu lhal. Člověk zpomalený nachlazením versus člověk s chladným, podlým a nemilosrdným srdcem,“ uvedla komentátorka MSCNB Mika Brezinski.

„Tato pokračující podpora Bidena a požadavky na jeho podporu poukazují na hluboce autoritářské chování demokratů a jejich pomahačů ve zpravodajských médiích,“ má jasno Shellenberger. Demokratická strana se podle něj jasně stala autoritářskou stranou i proto, že po celé čtyři roky Bidenova mandátu likviduje jakékoliv jeho vyzyvatele.

„Rozhovory s předními stranickými stratégy, funkcionáři a lidmi blízkými demokratům, kteří byli považováni za možné kandidáty na prezidenta, naznačují, že nejenom byli straničtí lídři ukolébáni do sebeuspokojení, ale byli dokonce umlčováni v klíčových okamžicích, kdy mohli Bidena přesvědčit, aby odstoupil. V klíčových okamžicích byli ti, kteří se snažili bít na poplach, demokraty fackováni, často v brutální diskusi na sociálních sítích a káráni vrchními Bidenovými asistenty za neloajalitu,“ informuje Shellenberger.

Když se pak Biden a Demokratická strana mohla během primárních voleb zodpovídat voličům, straničtí agenti a jejich mediální spojenci propagandou přesvědčili veřejnost, že je vše v pořádku, a tvrdili, že alarmující videa o Bidenově postižení jsou pouhou pravicovou dezinformací. „A někteří demokraté, jako například Brzezinski, jsou stále absurdně poslušní Bidenovým manipulátorům a tvrdí, že prezident, který nedokáže spolehlivě dokončit větu, je tou nejlepší volbou,“ podivuje se novinář.

Zatímco republikáni odmítli své vlastní stranické vůdce, dárce a zahraničněpolitický establishment, aby v roce 2016 nominovali na prezidenta Trumpa, demokraté se naopak opět postavili na stranu kandidáta establishmentu, když v roce 2016 zvolili Clintonovou a v roce 2020 Bidena. A pro rok 2024 tak učinili znovu, přestože téměř polovina demokratických voličů vidí, že Biden by neměl kandidovat. „Z demokratů se totiž stala autoritářská strana,“ uzavírá Shellenberger.

 

 

V Bílém domě se navíc aktuálně řeší nečekané zapojení Bidenova syna Huntera nejen do kampaně, ale také do dalších schůzek s poradci včetně těch bezpečnostních. Podle Huntera Bidena totiž za špatný výkon jeho otce v televizní debatě mohou jeho neschopní poradci.

Podle informací deníku New York Post se Hunter Biden od pondělního návratu prezidenta Bidena do Bílého domu účastní schůzek se svým otcem v Západním křídle. Skandály sužovaný čtyřiapadesátiletý Hunter, který byl 11. června odsouzen za tři federální trestné činy se zbraněmi a 5. září ho čeká druhý federální soud za údajné daňové podvody ve výši 1,4 milionu dolarů, je zastáncem toho, aby se jeho jednaosmdesátiletý otec i nadále ucházel o druhé funkční období a viní dlouholeté poradce z prezidentova chabého výkonu ve čtvrteční debatě.

Zatím není jasné, jakou roli prezidentův syn v jeho poradním týmu má zastávat a jaká bude jeho role v rámci oficiálních politických rozhodnutí. Tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová se snažila Hunterovu roli marginalizovat s tím, že se Hunter připojil jen k pondělnímu jednání a pak strávil čas s otcem.

Ale jeden zdroj listu The Post řekl, že Hunter Biden byl v úterý ráno opět spatřen v Západním křídle Bílého domu. Hunter Biden by sice mohl svému otci nabídnout morální podporu, jeho nová role však hrozí prohloubením otcových politických potíží.

Starší Biden se během svého viceprezidentství pravidelně stýkal se zahraničními obchodními partnery Huntera a jeho bratra Jamese Bidena – včetně těch z Číny, Kazachstánu, Mexika, Ruska a Ukrajiny – a tyto vazby jsou nyní hlavním předmětem probíhajícího vyšetřování ve Sněmovně reprezentantů. Je také známo, že Hunter je závislý na kokainu – což je něco, kvůli čemu by většina poradců přišla o bezpečnostní prověrku a o práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Americe vždy vládli a dosud vládnou ti nejbohatší , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 03.07.2024 16:42:40
Bankéři, majitelé obřích fondů a nadnárodních korporací. Několik desítek rodinných klanů, mezi nimiž hrají prim Rockefellerové a Morganové, dále pak Bundyoé, Bushové, Vanderbiltové, Mellonové atd. O demokracii tam nelze hovořit, protože Amerika je přímo vzorová plutokracie. Vláda těch nikým nevolených, skrytých v pozadí a velmi bohatých. Dočasný nájemník Oválné pracovny musí být jejich poskok, jinak dopadne jako JFK.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

22:13 Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

Expremiér Andrej Babiš (ANO) – po vládním plánu na vyslání vesmírné mise s cenou 1,5 miliardy pro je…