Kdo to objednal? Hon na „dezinformátory“ má trhlinu, přišla reakce

11.10.2024 22:02 | Analýza

„Proč se Seznam propůjčuje ke štvavým vyhroceně ideologickým kampaním, ve stylu někdejšího Rudého práva?“ táže se novinář a spisovatel Ladislav Henek, dramaturg Rádia Universum, které v pátek server SeznamZprávy.cz s odkazem na analýzu neziskové organizace Prague Security Studies Institute (PSSI) jmenoval ve svém článku věnujícímu se „přitvrzování dezinformační scény“ na prvním místě mezi kanály, na kterých PSSI nedoporučuje inzerovat s odvodněním, že jde o „pseudozpravodajství“. „Už to není jen propaganda, to už je učebnicová extrémní ideologie,“ zhodnotil novinář pro ParlamentníListy.cz sestavování seznamů „nepohodlných“, „se záměrem poškodit“. „Kdo to objednal a zaplatil?“ zaznívá též od moderátorky Martiny Kociánové.

Kdo to objednal? Hon na „dezinformátory“ má trhlinu, přišla reakce
Foto: Repro Youtube
Popisek: moderátorka Martina Kociánová

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 11506 lidí
Páteční článek o „přitvrzování dezinformační scény“ serveru SeznamZprávy.cz uvádí, že „stát navzdory mnohým výstrahám expertů i tajných služeb dosud nepodchytil šedou zónu financování, ve které se konspirátoři skrývají“. „Ve výsledku tak proruská alternativní média jen sílí“.

Popisuje, že Česko má letos za sebou troje volby a povodně „a takové události přitahují velké množství falešných zpráv, upravených fotografií a videí či manipulativních článků na webech, které se tváří jako zpravodajské, ale neřídí se základními novinářskými principy“, přičemž se odkazuje na analýzu neziskové organizace Prague Security Studies Institute a její publikaci o „financování dezinformační scény v Česku“.

„Proč se v Česku dezinformátorům daří upevňovat své pozice a ještě sílit? I proto, že stát dosud nedokázal podchytit šedou zónu financování, v níž se konspirátoři skrývají,“ zaznívá dále v texu.

Vyjádření k věci pro SeznamZprávy.cz připojil rovněž vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn, který poukázal na „operace kremelského režimu“. „Samozřejmě to problém je, protože ruské zpravodajské služby tak nemusí informační operace kremelského režimu přímo řídit, ale dokonce z významné části ani financovat,“ uvedl.

Od neziskové organizace PSSI se čtenáři SeznamZpráv.cz následně dozvěděli i výčet youtubových kanálů, které PSSI nedoporučuje inzerovat. Důvodem pro toto doporučení má být u mnohých z nich mimo jiné, že jsou „protivládní“ či „protiunijní“. Například u kanálu V.O.X. News se článek zmiňuje, že je to „antiliberální projekt v šedé zóně, který sdílí poměrně okrajové názory na společnost a pravidelně hostí kontroverzní hosty“.

Na prvním místě vyjmenovaných kanálů pak bylo umístěno Rádio Universum. Důvod? „Pseudozpravodajství, provozuje společnost Kupředu do minulosti, s.r.o.,“ uvádí článek bez bližších podrobností.

Foto: Část seznamu PSSI na serveru SeznamZpravy.cz

Novinář, televizní dramaturg a spisovatel Ladislav Henek, který je dramaturgem Rádia Universum a v minulosti působil v televizi Prima, MF DNES, Lidových novinách, Hospodářských novinách a v deníku Telegraf či též pracoval v pozici editora zpravodajství ČT, na uvedený článek reagoval s upozorněním, že podobné seznamy vznikaly též za minulého režimu.

„Sestavovat jakékoli seznamy ‚nevhodných‘ nebo ‚nepohodlných‘ lidí nebo firem podle názorových kritérií je ideologická propaganda. A sestavovat je dokonce se záměrem poškodit, není jen na pováženou, a dokonce už to není jen propaganda, to už je učebnicová extrémní ideologie. S vysokou pravděpodobností žalovatelná,“ uvedl novinář pro ParlamentníListy.cz.

Upozornil též, že „tyto seznamy sestavovali největší ideologové v předrevolučním komunistickém Rudém právu“ a „vynikal v tom třeba rudý propagandista Jaroslav Kojzar, který psal nenávistné a štvavé články o lidech, názorově odlišných od vládnoucích komunistů“. „Proč se Seznam propůjčuje ke štvavým vyhroceně ideologickým kampaním, ve stylu někdejšího Rudého práva? Proč si platí své nové Kojzary?“ táže se po uveřejnění seznamu těch, u nichž PSSI nedoporučuje inzerovat.

Také moderátorka pořadu Kupředu do minulosti Rádia Universum a někdejší redaktorka a moderátorka v České televizi, Českém rozhlasu, hlasatelka Televizních novin TV Nova či hlavní zpravodajské relace TV Nova a TV Prima Martina Kociánová se ve svém vyjádření k umístění youtubového kanálu Rádia Universum na seznam v článku SeznamZpráv.cz o „dezinformační scéně“ pro ParlamentníListy.cz zmínila, že „sestavit žebříček společností a firem, na jehož základě mají být finančně poškozeny a veřejně perzekvovány, je samo o sobě na pováženou“.

„Umístit na první místo této hitparády společnost Rádio Universum, s tím, že je to pseudozpravodajské médium – jen odhaluje nekompetentnost této ‚analýzy‘. Rádio Universum se za celou svoji existenci nikdy, v žádném ze svých pořadů, nevěnovalo zpravodajství. Mudrlant, který nerozezná zpravodajství od publicistiky, by měl napříště publikovat maximálně na svém osobním facebooku,“ doporučila.

Ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz též dodala, že věří, že si lidé u daného seznamu položí otázky: „‚Kdo studii s tak závažnými nařčeními vypracoval? Kdo si ji objednal? Kdo ji zaplatil?‘ Stále se mi nechce uvěřit, že je v dnešní době možné pomlouvat a neodborně ostouzet firmy jen na základě toho, že si autor své postřehy jednoduše ‚vycucal z prstu‘. A tak je namístě hledat odpovědi na tu nejzákladnější otázku: Cui bono?“

Neziskovou organizace PSSI v loňském roce podpořilo finančně například české ministerstvo zahraničí či ambasády Velké Británie, Spojených států a Norska, organizace NATO, mnohé nevládní organizace či firmy včetně Amazonu, ČSOB, KPMG a společnosti RiskSight.



Kriticky na analýzu neziskové organizace Prague Security Studies Institute poukázal po článku SeznamZpráv.cz též ředitel Institutu H21 Adam Růžička, jenž upozornil, že jednou ze dvou autorek publikace, zabývající se „dezinformačními aktéry v šedé zóně zákona a etického byznysu“ od PSSI, je též novinářka Anna Dohnalová, jež v loňském roce čelila kauze kvůli úpravě rozhovoru s americkou profesorkou Nadine Strossenovou na webu Aktuálně.cz, zahrnující záměnu jeho úvodní části na zcela smyšlenou, která výrazně změnila celé jeho vyznění.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Vláda vyplácí stamiliardy na Ukrajince

To tvrdí SPD včetně vás. Zajímalo by mě, zda lze přesně někde dohledat, kolik a za co vláda peníze Ukrajincům vyplácí? A chápu to dobře, že vy byste Ukrajincům nedali vůbec nic? A poskytly byste jim vůbec azyl? A jestli ano, tak jak by to fungovalo v praxi? Protože když by nedostali žádnou finanční ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 15 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kdo to objednal? Hon na „dezinformátory“ má trhlinu, přišla reakce

22:02 Kdo to objednal? Hon na „dezinformátory“ má trhlinu, přišla reakce

„Proč se Seznam propůjčuje ke štvavým vyhroceně ideologickým kampaním, ve stylu někdejšího Rudého pr…