Kdyby nepřijely tanky, bojovníci s komunismem by byli v KSČ. Sověti sami začali konec

21.08.2024 16:35 | Komentář

Výročí pražského jara patří k oblíbeným událostem mezi bojovníky s komunismem. Je to přinejmenším ironické. Právě tyto události vedly k tomu, že komunismus v Československu padl. Během normalizace byli odstraněni ti, kteří to s komunismem mysleli vážně. Což se pak projevilo o 21 let později v roce 1989, kdy komunismus už nikdo nechtěl bránit.

Kdyby nepřijely tanky, bojovníci s komunismem by byli v KSČ. Sověti sami začali konec
Foto: H. Posuchová
Popisek: 21. srpna 1968 v Liberci

Letos máme již 56. výročí od invaze vojsk Varšavské smlouvy. Čeká nás kolotoč pravidelných akcí, proslovů, vzpomínek. A samozřejmě snah toto výročí co nejvíce spojit a naroubovat na válku na Ukrajině. Co jsem ale zatím nezaznamenal, že by se při tomto výročí někdy řešilo, je, jakou měla invaze zásluhu. Totiž že v Česku zdiskreditovala komunistický idealismus. Bez invaze v roce 1968 by nikdy nemohlo dojít k sametové revoluci v roce 1989.

Reformy v období pražského jara byly nepochybně idealistické. A zároveň se prosazovaly systémově, v rámci komunistické strany. Vedoucí úlohu KSČ nikdo nezpochybňoval. I přesto byly takové reformy Moskvou tvrdě potlačeny a stranu ideologicky ovládli aktéři revoluce v roce 1948.

Což byl celkem jasný signál. Pokud chce někdo něco měnit, tak ne skrze komunistickou stranu. Pokud před invazí někdo vstupoval do strany, mohl tvrdit, že se snaží něco změnit. Po invazi a v období normalizace už to možné nebylo, i výmluva o „změkčování zevnitř“ neobstojí. Kdo vstupoval do KSČ potom, dělal to z různých důvodů. Aby měl klid, aby zajistil budoucnost pro své děti, aby měl moc, kvůli nátlaku, z prospěchářství.

A možná pár lidí skutečně věřilo v původní revoluční ideály, i když bylo už 20 let po revoluci. Ale v drtivé většině se jednalo o oportunisty, kteří věděli, kterou stranou je chleba namazaný. A kteří také věděli, že myslet si mohou, co chtějí, dokud budou říkat, co se má. Jako například Petr Pavel, ale i Andrej Babiš. Naopak vyobcováni byli ti, kteří to „mysleli upřímně“. KSČ se tak transformovala z organizace, která určuje společenský směr, v organizaci, která udržuje moc.

Rok 1968 udělal jasno v jedné otázce, zda je důležitější mít komunistické ideály nebo zda poslouchat Moskvu. Normalizační komunisté si lekci zapamatovali velice dobře. Což se jim ironicky stalo osudným v roce 1989, kdy mladíci, kteří dělali revoluci v roce 1948, už byli dávno za zenitem, ale stranu nebylo jak personálně a ideologicky obnovit, protože v její ideály už v podstatě nikdo nevěřil. Rok 1968 zhatil jakoukoliv generační obnovu komunistů.

Když tedy přišla perestrojka a sametová revoluce, byly ve straně v podstatě jen dva typy lidí. Přesluhující a od reality odtržené kádry, a oportunisté, jejichž loajalita nebyla ideová, ale materiální. Ti první byli zvyklí poslouchat Moskvu na slovo. Jenže z Moskvy se ozývalo: Dělejte si, co chcete. A ti druzí? Jak ironicky pak působí Husákova slova: „Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické.“ V roce 1989 tito lidé skutečně odpadli a ukázalo se, že pravověrní komunisté zůstali „jako kůl v plotě“.

Dnes si vyročí připomínají hlavně ti, kdo se nejvíce ohánějí bojem s komunismem. Přitom pokud by událostem roku 1968 nedošlo, je klidně možné, že by vedoucí úloha KSČ trvala v Česku dál. A dokonce je možné, že by oni samotní byli ve straně.

Autor je redaktor ParlamentníListy.cz

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud mohu něco za sebe, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 21.08.2024 17:19:51
Já jsem si nepředstavoval, že se po sametu vrhneme do kapitalismu. Věřil jsem například Valtru Komárkovi. Jenomže se moci chytil Klaus a jako buldok už nepustil. Skončilo to rozkradením majetku státu. Omilostněním zlodějů a pozicí ve které jsme pro Západ kolonií s levnou pracovní silou. Nejsme suverénní stát se svobodnými občany, jak to zpívala Kubišová. Diktuje nám Německo a to také vyváží zisky vytvořené naší prací. A nejenom Německo. Stydím se za svoji lokajskou zemi.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…