Kolik ten náš materiál zabil lidí. A kolik stál. Xaver se s Mynářovou pustili do ožehavého tématu

07.07.2024 11:40 | Monitoring

Luboš Xaver Veselý s Alexandrou Mynářovou, moderátorkou a manželkou bývalého vedoucího Kanceláře prezidenta Miloše Zemana se v rozhovoru zaměřili na nedávnou prezidentskou debatu v USA. Diskutovali také o české vojenské podpoře Ukrajině a vysokých nákladech na tuto pomoc v době ekonomických obtíží v Česku. „6,75 miliard, to nejsou peníze ani Fialy ani Černochové, ale moje, tvoje a lidí, co se na nás teď dívají,“ připomněl Xaver. Rozhovor byl uzavřen diskuzí o nadcházejících parlamentních volbách.

Kolik ten náš materiál zabil lidí. A kolik stál. Xaver se s Mynářovou pustili do ožehavého tématu
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Luboš Xaver Veselý a Alexandra Mynářová v pořadu Co vy na to, paní Alex

Americkou prezidentskou debatu mezi Joe Bidenem a Donaldem Trumpem na rozdíl od Miloše Zemana však Mynářová nepovažovala za vyrovnanou. „Viděla jsem to spíš jako průšvih Joea Bidena,“ prohlásila Mynářová s důrazem jak na obsahovou tak rétorickou formu rozhovoru, v němž se Joe Biden často zadrhával.

„Být manželka Joea Bidena, tak mu řeknu, ať odejde teď a se ctí. Přijde mi, že už to je trápení, a přitom ta manželka ho tam drží zuby nehty,“ řekla Mynářová o první dámě Spojených států amerických Jill Bidenové.

Xaver souhlasil s tím, že toto má Bidenově rodině také za zlé. „Je dobrý mít někoho, na koho se můžeš spolehnout. Kdo ti řekne dost… Kdyby Biden byl můj táta…“ pozastavil se Xaver a zmínil, že jeho otec zemřel letos v únoru. Odchod otce byl dle slov Xavera velmi těžký. Svému otci přál důstojný konec. Tuto svou zkušenost srovnal právě s rodinou současného prezidenta Bidena, která hlavu rodiny i nadále podporuje v kandidatuře, ač má Biden evidentní zdravotní problémy.

„Nevíme, co všechno je za tím,“ připomněla Mynářová. „Mě překvapuje, že demokraté nevygenerovali někoho, kdo by nastoupil teď, vyhrál primárky a byl tam kandidátem, aniž by se muselo řešit, zda na to má, nebo ne. Podívejte se, už je senilní. Rozhodně nezvládne druhé funkční období,“ řekla s tím, že této situaci se dalo předejít.

Xaver v návaznosti na to nadnesl otázku, zda je Joe Biden stále nejmocnějším mužem planety. Mynářová odpověděla, že minimálně zastává nejmocnější funkci. S Xaverem následně debatovali, zda – ať americké volby vyhraje kdokoliv – Spojené státy doopravdy řídí prezident, či je to s nadsázkou 20 lidí kolem něj.

Mynářová tento příklad vztáhla na Českou republiku. „Když byl prezidentem Miloš Zeman, tak vím, že zemi řídí člověk, co tu funkci zastává,“ uvedla. Xaver doplnil i prezidenta Václava Klause. „Kdežto dnes je to oněch 20 lidí kolem,“ pokračovala Mynářová zmíněním administrativy českého prezidenta Petra Pavla. „Říkalo se to takhle i o Miloši Zemanovi. Že ho tahá Mynář a Nejedlý. Ale u spousty věcí jsem byla, Miloše Zemana znám a vím, že s sebou nenechal vláčet.“

Dalším námětem hovoru mezi Xaverem a Mynářovou se stala zpráva ministerstva obrany, že Česko od začátku ruské invaze do konce května 2024 poslalo Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun.

„Kolik ten náš materiál zabil lidí,“ podotkla Mynářová.

„Kdyby to byly nějaké humanitární věci, tak jestli na to máme, tak proč ne. Ale toto mi přijde naprosto šílený,“ řekl k věci Xaver, i když uznal, že Ukrajina se samozřejmě brání agresorovi, kterým je Rusko. „Vezmi si, to je 6 a tři čtvrtě miliardy. To nejsou peníze ani Fialy ani Černochové, ale moje, tvoje a lidí, co se na nás teď dívají. Toto mi strašně vadí.“

Mynářová takto vysokou částku též nechápe. „Já si vždycky potom vzpomenu, když mi píše nějaká zoufalá maminka samoživitelka nebo rodina s nemocným dítětem a potřebuje třeba 60 tisíc, tak jaký to pro ně musí být, když čtou, že šly tyhle peníze na Ukrajinu. Kdo myslí na tyhle lidi?“ ptala se otevřeně Mynářová a poukázala na přetrvávající ekonomickou krizi. „Všechno se zdražuje, těm lidem se žije o to hůř a vláda se neustále věnuje Ukrajině.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak si pokecali..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 07.07.2024 12:17:30
Ale pan Xaver je přesně tím člověkem, kterého by se měl někdo zeptat, co měl Putin dělat a neudělal, když už tedy je ten zločinec. Nebo Xaver by koukal s úsměvem na to, kdyby hypoteticky Slováci začali vyvražďovat Čechy v blízkosti česko-slovenské hranice? Proč tihle lidé nejsou schopni díky své zbabělosti připustit, že historie nezačala v únoru 22? Zná třeba Xaver požadavky Zelenského na mírové konferenci v Berlíně na podzim 21? Ví třeba Xaver o tom, co bylo v předloze zákona, který byl do ukrajinského parlamentu předložen někdy na jaře 21, a který navrhoval, jak bude jednáno s lidmi na Donbasu a Krymu, až tyto oblasti budou "osvobozeny"? Doneslo se mu už, že tzv. Minské dohody byly šméčko, kterými měl být Putin podveden?

|  24 |  0

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…