Kyjev věří: I Rusko má materiální limity

11.07.2024 10:25 | Zprávy

Ačkoli Ukrajincům na frontu pomalu přichází západní pomoc, nadále čelí ruskému tlaku. Armáda okupantů na Ukrajině postupuje a to na třech místech. Ruský prezident Vladimir Putin prý věří, že pokud Rusové budou tlačit na Ukrajinu stále dokola a metr po metru ji budou okrádat o její území, Ukrajinci nezvládnou provést rozsáhlejší protiútok. Navíc Ukrajinu obchází obavy, co bude po případném zvolení Donalda Trumpa prezidentem.

Kyjev věří: I Rusko má materiální limity
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině trvá takřka 870 dní a Rusové opět postupují. Podle washingtonského Institutu pro studium války postupují jak ve Vovčansku, tak na linii Svatove–Kremina, tak u Toretsku.

První náměstek ukrajinského ministra obrany generálporučík Ivan Havryljuk zdůraznil, že silná západní bezpečnostní pomoc bude zásadní pro schopnost Ukrajiny napadnout a chopit se iniciativy. Zpochybnil názor, že ruské síly budou schopny donekonečna udržovat konzistentní postupný plíživý pokrok, který podporuje Putinovu teorii vítězství v opotřebovávací válce. Havryljuk má za to, že Rusko nemůže udržovat tlak, kde si zamane, po libovolně dlouhou dobu. I Rusko má podle něj své materiální i lidské limity, na které narazí.

„Putinova formulovaná teorie pomalého, drtivého vítězství na Ukrajině je především založena na akceptování trvale vysokého počtu obětí, jak dokládají hlášené ruské ztráty. … Putin a ruské vojenské velení pravděpodobně považují zachování iniciativy za strategickou prioritu a soudí, že Ukrajina nebude schopna provádět žádné operačně významné protiofenzivní operace, pokud Rusko bude udržovat konzistentní útočný tlak proti Ukrajině,“ doplnil k tomu ISW.

Havryljuk ve svém článku z 9. července tvrdil, že ruské síly utrpěly 5 000 obětí pouze v jedné části Časiv Jaru, pravděpodobně s odkazem na Kanal Microraion. Ukrajinské a západní zdroje nedávno informovaly, že 83. výsadková (VDV) brigáda utrpěla v Charkovské oblasti tak ničivé ztráty, že již není bojeschopná. ISW však v této souvislosti upozornil, že tvrzerní o ruských ztrátách nemůže nezávisle ověřit.

Jedna věc ale jasná je. Americký prezident Joe Biden, nizozemský premiér Dick Schoof, německý kancléř Olaf Scholz, italská premiérka Giorgia Meloniová, rumunský prezident Klaus Iohannis a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydali 9. července společné prohlášení, ve kterém se zavázali poskytnout Ukrajině pět dalších systémů protivzdušné obrany Patriot. Společné prohlášení uvádí, že USA a jejich partneři, včetně Kanady, Norska, Španělska a Spojeného království, hodlají v nadcházejících měsících poskytnout Ukrajině „desítky“ taktických systémů protivzdušné obrany.

Biden, Schoof a dánská premiérka Mette Fredriksenová vydali 10. července společné prohlášení, v němž uvedli, že Nizozemsko a Dánsko převádějí stíhačky F-16 na Ukrajinu a že Ukrajina zahájí akce se stíhačkami F-16 v létě 2024. Server Kyiv Post upozornil, že stíhačky F-16 posílí obranu, ale nejsou nástrojem, který změní průběh války.

„Myslím, že to pomůže protivzdušné obraně... ale nebude to žádná stříbrná kulka,“ řekl o F-16 řekl Mark Cancian, hlavní poradce Centra pro strategická a mezinárodní studia s tím, že jich „prostě nebude dost“.

Místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv naznačil, že Rusové budou na Ukrajinu útočit i po podepsání příměří. Dokud neobsadí celou zemi a nevrátí ji „do ruského lůna“.

Ukrajinské zdroje na sociálních sítích uveřejnily záběry z 10. července, které ukazují, jak ruští vojáci stříleli na dva ukrajinské válečné zajatce. Identifikovaly pachatele jako příslušníky ruského 70. motostřeleckého pluku ze 42. motostřelecké divize, 58. kombinované armády.  

Podle agentury Bloomberg by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rád uspořádal další mírový summit, a to ještě před listopadovými americkými volbami.

Donald Trump opakovaně prohlásil, že v případě zvolení by mohl ukončit ruskou válku do 24 hodin, aniž by upřesnil kroky k dosažení mírové dohody mezi Kyjevem a Moskvou. Zelenskyj řekl, že je připraven spolupracovat s Trumpem, pokud bude zvolen, ale existují obavy, že by nový šéf Bílého domu mohl omezit pomoc Ukrajině a přinutit zemi k bolestivé mírové dohodě.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No, možná, že i Rusko má, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 11.07.2024 10:37:19
materiální limity, ale ty jsou ještě hodně daleko. Naproti tomu Ukrajina je již dávno vyčerpala a bez evropské a americké pomoci, která ovšem z velké části končí bůhví kde, by již dávno zkolabovala. On jí ten kolaps stejně čeká, neboť ty materiální limity dojdou spíše západu než Rusko. A hlavně, vzhledem k tomu, s jakými vnitřími problémy se potýká celá západní civilizace, tak ochota cpát prostředky do ukrajinské černé díry bude upadat čím dál tím rychleji.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…