Magda Vášáryová má čestný doktorát z Brna. Za diplomacii

17.10.2024 20:10 | Monitoring

Masarykova univerzita udělila čestný doktorát Magdaléně Vášáryové. Ocenění bylo uděleno jako uznání za její dlouhodobý přínos v oblasti diplomacie a její blízký vztah a spolupráci s Masarykovou univerzitou. Spolu s ní obdržel čestný doktorát také Michael Keenan, uznávaný odborník v oblasti behaviorální analýzy.

Magda Vášáryová má čestný doktorát z Brna. Za diplomacii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magda Vašáryová

„Michael Keenan i Magdaléna Vášáryová patří mezi naprosté špičky v oblastech svého zájmu s mezinárodním přesahem. V obou případech těchto velkých osobností získává čestný doktorát člověk, který je s Masarykovou univerzitou soustavně a dlouhodobě spojen, spolupracuje s ní a má k naší univerzitě blízký vztah,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Udělené doktoráty vnímá jako výraz uznání celoživotní práce Vášáryové i Keenana.

Magdaléně Vášáryové byl čestný doktorát udělen na návrh fakulty sociálních studií, na které Vášáryová přednáší. Magdaléna Vášáryová je, zvlášť v čase 35. výročí od listopadových událostí roku 1989, jedním ze symbolů našeho přechodu k demokracii. Její služba Československu, Slovensku a České republice je nedocenitelná a já si velice vážím toho, že přijala náš návrh a stala se čestnou doktorkou Masarykovy univerzity,“ uvedl děkan fakulty sociálních studií Stanislav Balík.

Magdaléna Vášáryová, narozená v učitelské rodině v roce 1948, se již v mládí proslavila herectvím. Vystudovala matematicko-fyzikální gymnázium a následně sociologii na Univerzitě Komenského v Bratislavě. Herecká kariéra, která začala v roce 1970, jí přinesla širokou popularitu díky rolím ve filmech jako Marketa Lazarová či Postřižiny. Působila také na významných divadelních scénách včetně Slovenského národního divadla, kde pracovala až do roku 1990.

Po sametové revoluci se vydala na diplomatickou dráhu. Nejprve působila jako velvyslankyně Československé federativní republiky v Rakousku, čímž zahájila svou kariéru v mezinárodních vztazích. V roce 1999 se neúspěšně pokusila kandidovat na prezidentku Slovenské republiky, avšak její politické aktivity pokračovaly. Od roku 2000 do roku 2005 zastávala pozici velvyslankyně Slovenska v Polsku, kde posilovala vztahy mezi oběma zeměmi. Poté se stala státní tajemnicí na Ministerstvu zahraničních věcí Slovenska.

V roce 2006 byla zvolena poslankyní Národní rady za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii – Demokratickou stranu, mandát obhájila i v roce 2010. Ve stejném roce oznámila kandidaturu na primátorku Bratislavy, kde ve volbách skončila druhá.

V roce 2022 se kriticky vyjádřila k podpoře slovenského, českého a polského premiéra pro Ukrajinu během ruské invaze. Dle jejího názoru delegace premiérů blokovala koleje pro dodávky humanitární pomoci. „Přivezli aspoň potraviny?“ vyčítala jim tehdy Vášáryová.

S její kariérou je spojená kontroverze týkající se údajného podpisu Anticharty, dokumentu, kterým chtěl komunistický režim dokumentovat nesouhlas tehdejších významných osobností včetně těch kulturních s Chartou 77. Vášáryová ovšem podpis Anticharty vehementně popírá.

„Je nemožné obsáhnout všechny pocity, které mě dnes na Masarykově univerzitě obklopují. Nestává se člověku denně, že je poctěn udělením čestného doktorátu. Je to pro mě výjimečná událost,“ řekla Vášáryová s tím, že cesta za vzděláním a poznáním nesmí skončit získáním titulu, nýbrž musí být trvalou snahou. „Zlenivění nás – nejen osobně, ale i celou společnost – může moc stát. Musíme si uvědomit, že naše střední Evropa není místem, kde můžeme přešlapovat a myslet si, že události poběží okolo nás. Ne, všechny události se nás budou dotýkat a my se v nich budeme potřebovat opřít o vzdělané lidi,“ upozornila Magdaléna Vášáryová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 25 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

13:47 „Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

VIDLÁKŮV TÝDEN Buď budete psát na svůj blog, nebo budete akreditovaným asistentem. To se dozvěděl na…