My počítáme drobné, Ukrajinci mrtvé. Někomu to pořád nedochází, ozvalo se k Izjumu

17.09.2022 21:19 | Ze sítí

Těla v provizorních masových hrobech v osvobozeném Izjumu na severovýchodě Ukrajiny patří podle ukrajinské policie civilistům a podle gubernátora Charkovské oblasti Oleha Syněhubova mají na sobě stopy mučení. Na místě mají být také ostatky dětí. „U nás se lidé bojí, jak zimu zvládnou. Na Ukrajině, jak a jestli ji přežijí. Nechápu, že to pořád někomu nedochází,“ píše k fotografiím masového hrobu zanechaném ve městě po ruské okupaci moderátorka Světlana Witowská.

My počítáme drobné, Ukrajinci mrtvé. Někomu to pořád nedochází, ozvalo se k Izjumu
Foto: Repro Twitter @Podolyak_M
Popisek: Hroby objevené po ruské okupaci Izjumu

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
O nálezu provizorního pohřebiště se zhruba 450 hroby informovala ve čtvrtek ukrajinská policie i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vše zdokumentovali i reportéři AFP.

Ukrajinská prokuratura podle agentury AP oznámila, že některá těla měla ruce svázané za zády či provaz kolem krku. Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov pak uvedl, že známky násilné smrti neslo 99 procent těl, která byla během dneška exhumována.

„Vše nasvědčuje tomu, že tyto osoby byly mučeny a popraveny,“ napsal podle ČTK Syněhubov na telegramu. Informoval také, že mezi zavražděnými mají být i děti.

Přestože jsou v hrobech pohřbeni i ukrajinští vojáci, většinu mají tvořit civilisté a kromě umučených jsou v hrobech i oběti dělostřelecké palby či náletů. Podle zmocněnce pro pohřešované osoby Oleha Kotenka navíc na místě lidé měli umírat i hlady, jelikož během okupace města zůstali bez zásob.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pro agenturu Reuters upozornil, že civilních obětí ruské okupace bude na nově osvobozeném území pravděpodobně mnohem víc. „K dnešku víme o 450 pohřbených mrtvých. Jsou ale i další pohřebiště s mnoha lidmi. Umučenými. Někde celé rodiny,“ shrnul.

„Na okupovaných územích již několik měsíců zuří teror, násilí, mučení a masové vraždy. Chce ještě někdo ‚zmrazit válku‘ místo vyslání tanků? Nemáme právo nechat lidi se Zlem samotné,“ reagoval na snímky z místa hrůzného nálezu poradce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak a svým sdělením jasně uhodil na ty, kteří si nepřejí posílat další zbraně Ukrajině na její obranu.

Moderátorka Světlana Witowská si v souvislosti s nálezem těl mrtvých civilistů, zabitých v důsledku ruského napadení Ukrajiny, vzpomenula na slova manželky ukrajinského prezidenta. „Přesně chápu, co myslela Olena Zelenská,“ sdělila, že pochopila vzkaz Zelenské, která se v rozhovoru pro BBC na začátku vyjádřila, že zatímco lidé na Západě počítají ekonomické dopady války na Ukrajině, Ukrajinci kromě ztráty finančních jistot ztrácejí navíc životy.

„Chápu, že situace je velmi těžká. Ale dovolte mi připomenout, že v době pandemie covidu-19, a ta je stále s námi, kdy se zvýšily ceny, byla postižena i Ukrajina. Ceny se zvyšují i na Ukrajině. Ale kromě toho jsou zabíjeni naši lidé,“ uvedla pro BBC Zelenská. „Takže když začnete počítat drobné na svém bankovním účtu nebo v kapse, my uděláme totéž a počítáme naše oběti,“ řekla.

Witowská nyní k jejím slovům, která vzbudila značnou pozornost, podotýká, že na Ukrajině tak mají lidé mnohem větší obavy. „U nás se lidé bojí, jak zimu zvládnou. Na Ukrajině, jak a jestli ji přežijí,“ shrnula moderátorka s tím, že nechápe, že „to pořád někomu nedochází“.

Objevení množství těl, které vzbuzuje podobné reakce jako vraždění v Ruskem okupované Buči na počátku války, český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) odsoudil a vyzval k potrestání viníků.

„Rusko po sobě v oblasti Izjumu nechalo masové hroby stovek zastřelených a mučených lidí. Ve 21. století jsou takové útoky vůči civilnímu obyvatelstvu nemyslitelné a odporné. Nesmíme to přehlížet. Zasadíme se o potrestání všech válečných zločinců. Vyzývám k urychlenému ustanovení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude pracovat na stíhání tohoto zločinu agrese,“ vyzval šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…