Na Ukrajinu vyrazí instruktoři z Francie. Snad to inspiruje další, věří v Kyjevě

27.05.2024 21:42 | Zprávy

Nejvyšší ukrajinský velitel v pondělí sdělil, že podepsal dokumenty, které francouzským vojenským instruktorům umožňují navštívit ukrajinská výcviková střediska. Velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj věří, že odhodlání Francie inspiruje i další partnery, píše agentura Reuters.

Na Ukrajinu vyrazí instruktoři z Francie. Snad to inspiruje další, věří v Kyjevě
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Výcvik ukrajinských vojáků

„S potěšením vítám iniciativu Francie vyslat na Ukrajinu instruktory pro výcvik ukrajinských vojáků,“ sdělil velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram po jednání prostřednictvím videospojení s francouzským ministrem obrany Sebastienem Lecornuem.

„Podepsal jsem dokumenty, které umožní prvním francouzským instruktorům v nejbližší době navštívit naše výcviková střediska a seznámit se s jejich infrastrukturou a personálem.“ Syrskyj neuvedl žádné další podrobnosti, je přesvědčen, že odhodlání Francie povzbudí další partnery, aby se k tomuto „ambicióznímu projektu“ připojili, píše agentura Reuters.

Francouzský prezident Emmanuel Macron otevřel dveře k vyslání vojáků na Ukrajinu, když na konferenci v Paříži 26. února navrhl, že jednou z oblastí, kde by západní jednotky mohly pomoci, by byl výcvik Ukrajinců na Ukrajině. V prohlášení pro agenturu Reuters to uvedlo francouzské ministerstvo obrany: „Jak už bylo několikrát zmíněno, výcvik na ukrajinské půdě je jedním z projektů, o nichž se diskutuje od konference o podpoře Ukrajiny, kterou svolal prezident (Francouzské) republiky 26. února. Cílem je pochopit přesné potřeby Ukrajinců.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

13:03 Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) vyzývá k řešení situace bojeschopných ukrajinských uprchlíků, kteří s…