Náhoda? Le Penová se spojila s Babišem a už ji ženou k soudu

09.07.2024 13:55 | Zprávy

Francouzská pravicová strana Národní sdružení Marine Le Penové před pár dny oznámila, že vstoupí do nové frakce Patrioti pro Evropu, kterou spoluzakládal šéf ANO Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Vzápětí francouzská trestní prokuratura zahájila vyšetřování údajné zpronevěry, které se Le Penová měla dopustit v letech, kdy byla europoslankyní. Z peněz určených na fungování strany v EP prý ve Francii financovala své prezidentské kampaně. Soudní proces začne v září a Le Penové hrozí trestní sankce a zákaz kandidatury na jakoukoliv volenou funkci. Le Penová obvinění odmítá a jde podle ní o politicky motivovaný proces.

Náhoda? Le Penová se spojila s Babišem a už ji ženou k soudu
Foto: Repro LCI
Popisek: Marine Le Penová

V Evropském parlamentu v pondělí vznikla avizovaná frakce Patrioti pro Evropu, kterou založilo české hnutí ANO, maďarský Fidesz a rakouská FPÖ. Postupně do frakce přišla řada dalších stran napříč Evropou včetně Národního sdružení Marine Le Penové. Nová frakce se počtem 84 europoslanců stane třetí největší silou v Evropském parlamentu.

Díky největšímu počtu členů bude mít v nové frakci nejsilnější pozici právě Národní sdružení, přičemž předsedou Patriotů pro Evropu byl zvolen Jordan Bardella. Ten přitom ještě o víkendu doufal, že získá post francouzského premiéra.

Po vítězství Národního sdružení v prvním kole předčasných parlamentních voleb ale po společné dohodě Macronovy strany Obnova a levicové koalice Nová lidová fronta skončilo Národní sdružení až na třetím místě. Nejvíce mandátů získala Nová lidová fronta – aliance socialistů, komunistů a zelených vytvořená za účelem zablokování Národního sdružení – a na druhém místě skončila Macronova aliance Spolu, která je spojením Macronovy strany Obnova a dalších středových subjektů. Nikdo nemá v Národním shromáždění většinu 289 poslanců.

Po této tvrdé lekci navíc Marine Le Penová podle informací deníku Daily Mail bude čelit vyšetřování z finančního podvodu. Francouzská trestní prokuratura v úterý zahájila vyšetřování „nezákonného financování“ Marine Le Penové a její krajně pravicové strany Národní shromáždění. Obvinění má souviset ještě s prezidentskými volbami v roce 2022.

„Soudní vyšetřování bylo zahájeno na základě zprávy, kterou soudu předložila Národní komise pro účty volebních kampaní a jejich financování,“ uvedl zdroj z Paříže. Vyšetřování by mělo souviset s tím, že Národní shromáždění údajně neoprávněně použilo finanční prostředky z Evropského parlamentu.

Údajně si 55letá Le Penová jménem své strany neoprávněně přišla na přibližně 620 000 eur (více než 15 milionů korun). Le Penové hrozí trestní sankce a zákaz kandidatury na volenou funkci, pokud bude shledána vinnou, soudní proces začne v září v Paříži. Mezi obviněnými je dalších 12 členů Národního sdružení (bývalé Národní fronty).

Le Penová obvinila justici, že „jedná na politickou objednávku“. „Před soudem předložíme své argumenty, které jsou opodstatněné. Všichni obvinění popírají, že by se dopustili jakéhokoli pochybení,“ uvedla vůdkyně francouzské pravice.

Na listině obžalovaných byl dokonce otec paní Le Penové, Jean-Marine Le Pen, 95letý zakladatel Národní fronty. Minulý týden ale bylo rozhodnuto, že je „nezpůsobilý k soudnímu řízení“ kvůli svému věku.

Zpronevěra je ve Francii trestným činem, za který hrozí až 10 let vězení, a mezi tresty, které mají soudci k dispozici, patří také pokuta ve výši přibližně 1 milionu eur. V případě Le Penové žalobci požadují „dodatečný trest zbavení práva být volen, a to na maximální dobu pěti let,“ uvedl zdroj blízký případu.

Pokud by tak byla po procesu odsouzena, byla by vyloučena z prezidentských voleb v roce 2027, přestože se stylizuje do role budoucí prezidentky.

Peníze, které Le Penová použila na své prezidentské kandidatury, měly být odkloněny do stranické pokladny z financí, určených na provoz strany v Evropském parlamentu. Vyšetřování podvodu začalo už v březnu 2015, kdy Evropský parlament oznámil, že případné nesrovnalosti postoupil úřadu EU pro boj proti podvodům.

Týkalo se především platů vyplácených asistentům poslanců, a dokonce i osobního strážce Le Penové. Ta je údajně měla odklonit do stranické pokladny. Podle obvinění strana fakticky využívala peníze EU pro své vlastní fungování v Paříži, nikoli pro práci v Bruselu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stejná metoda, zvrácený svět. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAjkaBajka , 09.07.2024 19:57:58
Zločinci a mafiáni jsou beztrestní, a nevinní, kteří jim překáží jsou hnáni před soudy za smýšlené kauzy. Po letech soudních tahanic, viz Čapí hnízdo, jsou kauzy pro nedostatek důkazů ukončeny. A to ti zločinci říkají, že žijeme v demokracii a právních státech.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…