Náhorní Karabach. Složitý věci. Pirátka Gregorová vysvětluje, že i země chráněná Ruskem může být v právu

08.08.2022 20:38

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) na Facebooku upozorňuje na zhoršení situace na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Tamější napětí eskaluje. Gregorová chce mimo jiné ilustrovat, jak moc může být světová diplomacie složitá i křehká.

Náhorní Karabach. Složitý věci. Pirátka Gregorová vysvětluje, že i země chráněná Ruskem může být v právu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

„V Náhorním Karabachu, resp. na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem, se od minulého týdne zase střílí,“ popisuje vyostřenou situaci pirátská europoslankyně na facebooku s tím, že vzhledem k tomu, že v dnešním světě, má všechno vliv na vše, tak i zde lze očekávat zhoršení situace.

Nejprve celou situaci shrnuje. „Ačkoli obě strany mají máslo na hlavě, především z minulosti, je faktem, že Arménie je na cestě k větší demokracii, k reformám. Má snahu, neútočí. Zároveň ji, s podporou západního světa, už mnoho let chrání ruské jednotky. Tak to prostě je, mezinárodní politika není černobílá. Naproti tomu Ázerbájdžán se zcela propadl do diktátorského režimu a je tím, kdo iniciuje útoky a eskaluje. Za podpory Turecka, pro změnu země NATO, aby to nebylo snadné,“ rekapituluje Gregorová a připomíná, že se dalo čekat, že ruská válka všechno změní.

A to zejména v tom, že Rusko už nedokáže zajistit na hranicích klid. „Turecko mezitím vyjednává s Ruskem, zapojuje se do jeho bankovního systému a začíná platit za ruský plyn v rublech,“ dodává s tím, že vedle toho Arménie volá o pomoc. Jediný, kdo reaguje, je EU. Jenže tam je podle ní háček. „Nemá ale ani armádu, která by nahradila ruské jednotky, a ani není nestranná – kvůli ruské válce také vyjednává s Ázerbájdžánem o dodávkách plynu,“ konstatuje.

Gregorová se podle svých slov snaží na základě tohoto konfliktu ilustrovat, jak moc může být světová diplomacie složitá i křehká. Podle ní tak často vyhrocené pozice na jednu, druhou, či třetí stranu jsou spíše důkazem neznalosti, než odbornosti. „Ačkoli má Evropský parlament minimální slovo, snažíme se v příslušných delegacích o podporu Arménie a odrazování Ázerbájdžánu a podporujeme Komisi ve vyjednávání,“ vysvětluje svoje aktivity na půdě Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…