Napravíme Slovensko, představil Šimečka kádry. Jeden z nich dělal digitalizaci s Bartošem

16.09.2024 20:55 | Monitoring

Lídr Progresivního Slovenska Michal Šimečka říká, že má připravené odborníky, kteří pomohou dát Slovensko do pořádku, pokud se jeho strana dostane do vlády. Právník Zoroslav Kollár si na tyto odborníky posvítil a ukázal, co by mohli předvádět. Stačí se prý podívat např. na české stavební řízení, na jehož digitalizaci se podílel jeden takový slovenský odborník. Konkurzní právník Zoroslav Kollár je sám obžalován v korupční kauze a stojí před slovenským soudem.

Napravíme Slovensko, představil Šimečka kádry. Jeden z nich dělal digitalizaci s Bartošem
Foto: Repro X
Popisek: Opoziční lídr Michal Šimečka s partnerkou Soňou Ferienčíkovou

Slovenský konkurzní právník Zoroslav Kollár, jenž stojí před soudem jako obžalovaný z korupčního jednání, se tvrdě obul do lídra slovenské opozice Michala Šimečky z Progresivního Slovenska.

V prvé řadě se mu zdá, že strana progresivní Slovensko a odbornost v jakékoli oblasti prakticky nejdou dohromady.

„A jen, když tady bude vládnout Progresivní Slovensko, tak Slovensko čeká růžová budoucnost. Asi spíš duhová, pane Šimečka,“ nechal se slyšet Kollár na videu dostupném na serveru YouTube.

Hned pokrčoval, že Šimečka ani nezná slovenskou historii.

Předseda Progresivního Slovenska totiž prohlásil, že Robert Fico je přisátý na slovenský státní rozpočet čtyři desítky let a Kollár hned připomněl, že Slovensko jako samostatná republika ještě ani neoslavilo čtyřicáté narozeniny.

Anketa

Ohrožuje vláda Roberta Fica demokracii na Slovensku?

hlasovalo: 19834 lidí
„Zopakujte si matematiku. Možná jste si myslel, že jedno volební období trvá deset let. Ne, pane Šimečko. Jsou to jen čtyři roky,“ zdůraznil Kollár. A jedním dechem dodal, že politici Progresivního Slovenska dosud nebyli ve vládě, ale pokud chce někdo vidět, jak by se ve vládě chovali, má se podle Zoroslava Kollára podívat do Bratislavy, kde primátorský post zastává liberální politik. „Mně ti vaši odborníci připomínají moje dětství. Konkrétně toto,“ rozvíjel dál myšlenku Kolár, když pustil kousek večerníčku Pat a Mat.

Jedním z takových odborníků je Jaroslav Spišiak, bývalý prokurátor v Dunajské Stredě, který se podle Kollára vůbec nevěnoval podezřelým úmrtím mnoha lidí, celkem 113 a fakticky tak nechal volnou ruku mafii. Přesně tak to vidí Kollár.

Podobným odborníkem je prý Ján Hargaš. Kollár prohlásil, že Hargaš stál za společností Slovensko IT, která se měla postarat o digitalizaci slovenské státní správy. „Po třech letech a vysokou škodou pro stát to skončilo. Po kontrole NKÚ byla tato společnost daná do likvidace a bylo podáno trestní oznámení. Proč? Protože výsledkem činnosti této firmy bylo to, že ztratila několik milionů eur. Zaměstnanci společnosti Slovensko IT měli výborné mzdy a vysoké odměny,“ pravil Kollár s tím, že mzdové náklady této firmy byly „úplně šílené“. Slovensko IT podle Kollára v podstatě jen předala zakázky dalším firmám, které ji zrealizovaly. Jenže celý proces se vznikem společnosti Slovensko IT prodražil.

„Pane Hargaši, vy jste tam byl v dozorčí radě. Jak jste mohl dovolit, aby společnost přes každoroční vysokou ztrátu vyplácela vysoké odměny. Ale toto si už musejí ověřit orgány činné v trestním řízení. Věřím, že vás v této věci bude někdo tzv. vytěžovat.“

Zoroslav Kollár zmínil ještě společnost InQool, ve které podle něj Hargaš taktéž seděl v dozorčí radě a která se podílela na digitalizaci stavebního řízení v Česku. Je jasné, že digitalizace vázne a podle Kollára je jen dobře, že odborník Progresivního Slovenska Hargaš pomáhal Česku a ne Slovensku, protože digitalizace podle titulku serveru Seznam Zprávy vypadala asi tak, že úředníkům vzali program Word a vrátili jim zastaral textový editor T602.

Kollár zmínil ještě jedno jméno. Podnikatele Michala Trubana, který se daňově optimalizoval tak, aby nemusel odvádět daně. Jednu svou firmu prodal zahraniční firmě, ale protože tak učinil v Rakousku, neplatil daně z prodeje společnosti. Na Slovensku by podle Kollára zaplatil na daních asi 700 tisíc eur.

Truban jednal v souladu se zákonem, ale stejně to podle Kollára dělat neměl.

„Takovéhle odborníky v té straně máte, pane Šimečko. A to jsem teprve začal. Podobných odborníků tam máte o mnoho víc. Když vidím, jak vám stoupají preference a jak se agresivně chystáte vládnout na Slovensku, běhá mi mráz po zádech,“ nechal se slyšet Kollár. „Pokud Progresivní Slovensko někdy sestaví vládu, tak ať Bůh opatruje Slovensko,“ uzavřel Zoroslav Kollár.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …