Nechte nás útočit v Rusku, naléhá Ukrajina. Rusko varuje, že odveta bude brutální

15.09.2024 8:13 | Monitoring

Ukrajina znovu vyzvala Západ, aby jí umožnil údery hluboko do Ruska, což podle Kyjeva urychlí řešení konfliktu. Tato výzva přišla po jednání USA a Velké Británie o použití zbraní dlouhého doletu. Ruský náměstek ministra zahraničí obvinil USA z poskytnutí volné ruky Ukrajině k úderům, na což Rusko plánuje reagovat brutálně. Mezitím Ukrajina a Rusko provedly výměnu 206 válečných zajatců a Rusko oznámilo dobytí nové vesnice ve východním Doněcku.

Nechte nás útočit v Rusku, naléhá Ukrajina. Rusko varuje, že odveta bude brutální
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Ukrajina znovu vyzvala Západ, aby jí povolil údery hlouběji do ruského území. Poradce ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uvedl, že údery na ruské vojenské cíle by urychlily řešení konfliktu. Tato výzva přišla po setkání představitelů USA a Velké Británie ve Washingtonu, kde se projednávala politika použití zbraní dlouhého doletu. USA dosud umožnily Ukrajině používat americké zbraně pouze v blízkém okolí ruských hranic s Ukrajinou.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov pak obvinil Spojené státy z toho, že poskytly Ukrajině „carte blanche“ (volnou ruku) k úderům dalekonosnými zbraněmi na ruské území. Podle Rjabkova bude Moskva na tuto strategii reagovat brutálně.

„Ruský prezident na toto téma řekl vše. Rozhodnutí (umožnit Kyjevu úder) existuje, všechny carte blanche, odpustky byly klientům Kyjeva vydány. Proto budeme reagovat brutálním způsobem. Je zde prvek vážného rizika, protože protivníci ve Washingtonu, Londýně a na dalších místech zjevně podceňují míru nebezpečnosti hry, kterou nadále hrají,“ citovala Rjabkova agentura TASS.

Ruský prezident Vladimir Putin již dříve prohlásil, že Ukrajina nemůže provádět údery hluboko na ruské území bez západní pomoci, zejména kvůli potřebě zpravodajských informací ze satelitů a letových misí. Putin rovněž naznačil, že země NATO se neomezují pouze na možnost poskytnout Ukrajině západní zbraně dlouhého doletu, ale mohou se i rozhodnout přímo zapojit do konfliktu.

Ministři zahraničí zemí G7 v sobotu ostře odsoudili íránský vývoz balistických raket krátkého doletu do Ruska, který podle nich představuje eskalaci íránské vojenské podpory ruské agresivní válce proti Ukrajině. Prohlášení zdůraznilo odhodlání G7 pohnat Írán k odpovědnosti za jeho podporu ruské války a přislíbilo zavedení nových a významných opatření.

Ukrajina a Rusko dále v sobotu provedly rozsáhlou výměnu 206 válečných zajatců, což bylo zprostředkováno Spojenými arabskými emiráty.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že 103 ruských vojáků, kteří byli vyměněni, byli zajati v ruské Kurské oblasti, a to v rámci dohody zprostředkované Spojenými arabskými emiráty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že výměna zahrnovala 82 vojínů a seržantů, 21 důstojníků, a že se týkala obránců různých oblastí, včetně Kyjevské, Doněcké, Mariupolské, Azovstalské, Luhanské, Záporožské a Charkovské oblasti. Mezi vyměněnými byli členové ozbrojených sil Ukrajiny, Národní gardy, pohraniční stráže a policie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na X potvrdil úspěšnou výměnu. „Naši lidé jsou doma,“ napsal na X.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytí další vesnice ve východní části Doněcké oblasti, konkrétně vesnice Želanne Pershe. Tato oblast je důležitým logistickým uzlem pro ukrajinskou armádu. Ruské síly v posledních týdnech zaznamenaly rychlý postup ve východním Doněcku a tlačí na ukrajinskou armádu, která čelí nedostatku vojáků a zbraní, informovala Deutsche Welle.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Západ dotlačil Putina k radikálnímu řešení a Západ má na rukou krev všech povražděných, padlých a zmrzačených, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 15.09.2024 12:44:07
Lidstvo potřebuje mír! Pošlete už ty americkým korporátním fašismem znacifikované pohrobky ukrajinských SS a banderovských válečných zločinců do otvoru pod kostrčí! I se všemi pohrobky SS z Pobaltí a především s americkými i západními válečnými štváči. Vlastnímu lidu a vlastní zemi musí politici sloužit. Ne cizácké verbeži za jidášské groše.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…