Německé veřejnoprávní okénko na ČT: Šokující vraždy. Cizinci čelí brutalitě neonacistů, hlavně v bývalé NDR

05.05.2018 16:15 | Zprávy

Německá veřejnoprávní televize své diváky pravidelně informuje o dění v Evropě. V pořadu Focus on Europe přináší reportáže z Německa, Španělska, Nizozemí a z dalších evropských zemí. S českým dabingem pořad přebírá i Česká televize a vysílá ho divákům. Tentokrát se jedna z reportáží věnovala občanům tureckého původu žijícím v Německu a sérii vražd, která šokovala celou zemi.

Německé veřejnoprávní okénko na ČT: Šokující vraždy. Cizinci čelí brutalitě neonacistů, hlavně v bývalé NDR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„Byla to série vražd, které svou krutostí šokovaly Německo, uvedla reportáž moderátorka Michelle Heneryová. „Lidé většinou tureckého původu přicházeli o život za bílého dne po celé zemi. A mnoho let podezřelí – neonacistická teroristická buňka – unikali,“ pokračovala Heneryová.

Trvalo prý víc než deset let, než se úřadům podařilo zadržet klíčového člena tzv. Národního socialistického podzemí (NSU),  jehož členové měli vraždy na svědomí. Zavraždili deset lidí. Jednoho Řeka, policistku a osm občanů tureckého původu. Pozůstalí po obětech mají dodnes pocit, že je německé úřady často ignorují.

Na kameru se v tomto smyslu vyjádřil syn jednoho ze zavražděných občanů tureckého původu. Abdulkerim Šimšek je přesvědčen, že i osmnáct let po vraždě jeho otce existuje v případu více otázek než odpovědí a úřady se ani příliš nenamáhají odpovědi nalézt. „Moje advokátka říká, že jakmile skončí proces, všechno se zamete pod koberec a další stíhání už nebude,“ zlobil se před kamerou syn zavražděného Envera Šimšeka Abdulkerim Šimšek.

Policie dlouhou dobu sledovala spíše falešné stopy a z vraždy Envera Šimšeka podezírala dokonce jeho bratra,který se prý zhroutil a upadl do depresí. Kde je pravda, se ukázalo až o 11 let později.

Neonacistickému hnutí NSU se prý daří především ve východní části Německa, v bývalé komunistické NDR. Řada lidí z této organizace působila také v Norimberku. Pro stoupence neonacistů šlo o slavné město, protože zde Adolf Hitler uspořádal nejslavnější sjezd nacistické strany. Mnoho dnešních neonacistů však dále chodí po svobodě, protože dosud nebyli identifikováni. A hrozí, že ani identifikováni nebudou. Před soudem kvůli vraždám prozatím stanulo jen pět lidí z NSU.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

18:12 „Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

Bývalý prezident Miloš Zeman označil výsledky krajských voleb jako jednoznačné referendum o vládě, p…