Německo: „460 eur, když uklízíš odpadky, uprchlíku.“ A jak je to doopravdy?

09.07.2024 12:31 | Zprávy

Německé úřady přitvrzují vůči uprchlíkům. Pokud nechtějí vykonávat nutné práce ve veřejném prostoru, snižují jim dávky. Příklady z různých měst ukazují, že se desítkám běžencům v každém zkoumaném městě zkrátka pracovat nechce.

Německo: „460 eur, když uklízíš odpadky, uprchlíku.“ A jak je to doopravdy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

André Schröder, okresní správce Mansfeld-Südharz (CDU) nařídil 64 žadatelům o azyl, aby odváželi pytle s pískem. Mají pomoci s úklidem po povodni Helme na začátku roku. Server deníku Bild oznámil, že většina přišla, ale 15 uprchlíků ze Sýrie, Afghánistánu, Mali, Albánie a Nigeru se práci vyhnulo. Okres nyní jedenácti z nich krátí sociální dávky.

Uprchlíci mají standardně dostávat 460 eur, ale pokud odmítají uloženou práci, dávky se jim sníží o 232 eur.

„Udělali jsme několik pokusů, aby se objevili,“ řekl okresní správce rozhlasové stanici MDR.

Kolega okresního správce Götz Ulrich (CDU) z okresu Burgenland má podobnou zkušenost. Průběžně zaplňuje místa asi 38 pracovníků, kteří mají za úkol odklízet odpadky z parku, odklízet uschlé větve, a tak podobně. A 60 z přidělených uprchlíků se vyhýbalo práci. Okres uložil sankce 32 z nich, 22 případů je stále v šetření. U šesti uprchlíků bylo zjištěno, že do práce nastoupit nemohli, např. z důvodů nemoci.

„Každý, kdo je nucen dlouhé měsíce čekat a nic nedělat, ztrácí dovednosti, které jsou nezbytné pro nástup do práce podléhající odvodům na sociální pojištění,“ říká Ulrich.

Průkopníkem požadavku na zaměstnání uprchlíků byl okresní správce Christian Herrgott (39, CDU) z okresu Saale-Orla (Durynsko). V jeho okrese je aktuálně 63 pracovních míst. Sedm uprchlíků odmítá pracovat. A právě těm byla podle deníku Bild podpora snížena na 242 eur.

Pracovní příležitosti pro žadatele o azyl nejsou samy o sobě ničím novým. Po desetiletí mohou pracovat ve svých přijímacích střediscích nebo pro státní či místní úřady. Je povoleno až 20 hodin týdně. Ale v Ziemetshausenu byl počet uprchlíků, kteří chtěli pracovat za 80 centů, více než zvládnutelný: Nikdo se nepřihlásil.

Server BR.de v této souvislosti upozornil na stanovisko odborů: Kritizují hodinovou mzdu jako příliš nízkou. „Těch 80 centů je špatný vtip,“ říká okresní předseda DGB Werner Gloning. Žádal, aby se náhrada odvíjela od minimální mzdy.

Sdružení uprchlíků kritizovalo skutečnost, že pracovní povinnost vzbuzuje dojem, že většina uprchlíků pracovat nechce a že k tomu musí být nuceni.

Günzburgský okresní správce Hans Reichhart (CSU) to vidí jinak.

„Chceme poskytnout žadatelům o azyl strukturovaný denní režim a postupně je uvést na trh práce,“ říká. Reichhart doufá, že prostřednictvím výměny v práci budou moci žadatelé o azyl snáze překonat jazykové bariéry, porozumět německým zvyklostem a celkově se lépe integrovat. Správce okresu se domnívá, že dodatečné administrativní úsilí, které je nutné při psaní dopisů uprchlíkům nebo jejich pozdějšího poučování a vedení v jejich práci, stojí za to.

Ale to, že v Ziemetshausenu nikdo neměl zájem o 80centové práce, tamního starostu netrápí. Nakonec byli žadatelé o azyl postaveni před volbu, zda budou pracovat za danou částku, nebo sami jednat a práci se tak vyhnout. Všichni zvolili druhou variantu. „Nyní buď absolvují jazykový, nebo integrační kurz, nebo vypomáhají v supermarketu za normální mzdu, takže naše cíle motivovat lidi byly plně splněny,“ uvedl zdejší starosta Ralf Wetzel.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Barbora Urbanová byl položen dotaz

americké volby

Fakt si myslíte, že Americké volby budou hodně o tom, jak se ženy v dnešním světě cítí? Nepřeceňujete je až příliš? Copak to, že by se prezidentkou stala žena, změní celý svět? Zlepší třeba postavení žen v islámských zemích nebo že by se tím něco změnilo pro nás ženy tady? Co jako? Já myslím, že jso...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zvykejte si. Brambory i 40 Kč za kilo. V akci za 19. A českých je málo

4:45 Zvykejte si. Brambory i 40 Kč za kilo. V akci za 19. A českých je málo

Už je to tu zas. Ceny brambor šplhají nahoru a ani občasné akce tomu nepomohou. Částka 30 korun za k…