Německý kancléř letí do Pekingu. Měli jsme se poučit ze spálení s Ruskem, kritizují jej

03.11.2022 22:10

Válka na Ukrajině ukázala Německu, že je riskantní, aby jeho ekonomika byla příliš závislá na surovinách dodávaných z Ruska. Německý kancléř Olaf Scholz však koncem tohoto týdne míří do Pekingu za čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Jednat spolu mají především o obchodních záležitostech, o přístupu k válce na Ukrajině a ke vztahům s Tchaj-wanem. Scholz ve své zemi již čelí kritice, že ve vztazích s Čínou přehlíží politická rizika. Píše o tom iRozhlas.cz.

Německý kancléř letí do Pekingu. Měli jsme se poučit ze spálení s Ruskem, kritizují jej
Foto: wikipedia
Popisek: Olaf Scholz

Scholz je prvním představitelem zemí liberální demokracie na státní návštěvě Číny od vypuknutí pandemie koronaviru ve Wu-chanu v roce 2019, a bude prvním významným politickým představitelem, který se setká se Si Ťin-pchingem od doby, kdy čínský prezident upevnil svou moc po otřesech v čele komunistické strany, píše britský deník The Guardian.

V pátek Scholz uskuteční jednodenní návštěvu Pekingu jako představitel vlády, která slíbila, že obrátí list z éry Angely Merkelové, kdy Německo usilovalo o užší hospodářskou spolupráci po finanční krizi v roce 2008 a upevnilo své vztahy během návštěv Číny za 16 let působení Merkelové.

Současná německá koaliční vláda tří stran naopak oznámila záměr snížit svou ekonomickou závislost a posílit vztahy s demokratickými státy v Asii. V koaliční smlouvě podepsané na konci loňského roku označila své vztahy s Čínou za „systémové soupeření“ a zdůraznila potřebu řešit „otázky geopolitické a bezpečnostní politiky společně se Spojenými státy a s kritickými indo-pacifickými partnery, jako jsou Japonsko, Austrálie a Indie“.

Scholz se takto ostře vymezovat vůči Číně zatím nechce a čínským firmám povolil hned dva obchody, kterými je dostane ke kritické infrastruktuře.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vzkázala, že Německo se musí poučit z chyb a nesmí být závislé na zemích, které nevyznávají stejné hodnoty. V obchodní bilanci však Čína vede v importu i exportu a je pro Německo téměř nenahraditelná.

Předně pro německé automobilky je to nejzásadnější trh. Volkswagen v Číně prodává 40 % všech vyrobených aut celého koncernu. Závislost Volkswagenu kritizuje i kancléř Olaf Scholz, byznysmenům několikrát říkal, že nesmějí sázet všechno na jednu kartu a měli by rozkládat rizika.

Podle deníků Süddeutsche Zeitung a Tagesspiegel může být právě toto jedním z hlavních bodů celé schůzky, a rovněž válka na Ukrajině. Kvůli tomu je možná kancléř k Číně vstřícnější než zbytek vlády. Vladimir Putin byl před Scholzem poslední, s kým Si Ťin-pching mluvil. Teoreticky by tak Peking mohl umět na Kreml patřičně působit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…