Netanjahu, ano. Ale Trump mluví ještě s dalším, nečekaným mužem

24.07.2024 8:01 | Monitoring

Donald Trump dostal po přežití atentátu pozdrav i od politika, od kterého se to příliš neočekávalo. Prezident palestinské samosprávy mu vyjádřil podporu a připsal, že atentáty jsou projevem slabosti. Trump mu odpověděl poděkováním a ujištěním, že se velmi těší na mír na Blízkém východě.

Netanjahu, ano. Ale Trump mluví ještě s dalším, nečekaným mužem
Foto: Repro X
Popisek: Donald Trump na nominačním sjezdu Republikánské strany

Donald Trump v minulém týdnu získal oficiální nominaci Republikánské strany do prezidentských voleb. V atmosféře po střelbě, která jen o milimetry minula jeho hlavu, tak rozjíždí „oficiální“ kampaň.

A její součástí je u bývalého prezidenta rovněž setkávání se světovými státníky. V tomto týdnu Trump oznámil, že ve svém resortu na Floridě přijme premiéra Izraele Benjamina Netanjahua. „Těším se, že v pátek uvidím Bibiho a ještě více se těším na dosažení míru na Blízkém východě,“ napsal Trump na svou platformu Truth Social.

Klidnějšímu vývoji v bouřlivém regionu může vedle toho přispět i Trumpův dobrý vztah s Mahmúdem Abbásem, lídrem palestinské samosprávy. Právě její dohoda s izraelskou vládou je klíčem ke zklidnění situace. A američtí prezidenti již v minulosti byli prostředníky jejich vyjednávání.

Proto může být nadějným počinem dopis, který prezident Abbás Trumpovi zaslal. Odsoudil v něm násilí, kterému americký prezidentský kandidát musel čelit.

„S vážným znepokojením jsem obdržel zprávy a později jsem sledoval záběry pokusu o atentát na vás,“ psal Abbás.

„Násilné činy nesmějí mít místo ve světě zákona a pořádku. Respekt k druhému s tolerancí a vážením si lidského života musí převládat,“ pokračoval Abbás a připsal, že ohavné atentáty jsou projevy slabosti a nepochopení významu mírových opatření.

Dopis, jehož text posléze zveřejnily Times of Izrael, byl Trumpovi předán po atentátu. Ten si na něj rukou připsal koncept odpovědi: „Mahmúde, velmi pěkné, moc děkuji. Všechno bude dobré.“

Tento koncept na původním dopise se objevil i na Trumpově sociální síti.

Trumpovo první prezidentství v letech 2017–2021 přineslo v řešení situace na Blízkém východě zásadní průlom, když Trump dokázal přivést Izrael k dohodám o spolupráci se řadou muslimských zemí včetně Spojených arabských emirátů. Ty přitom dlouhá desetiletí neuznávaly ani existenci Státu Izrael.

Nastartováno bylo i vyjednávání se Saúdskou Arábií, jedním z největších kritiků Izraele. Jednání, která v loňském roce spěla do finále, ale byla pozastavena po teroristickém útoku na Izrael ze 7. října.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jen opisovala na tabuli čísla“. Teď bude Nerudová přednášet lesníkům o dotacích

8:51 „Jen opisovala na tabuli čísla“. Teď bude Nerudová přednášet lesníkům o dotacích

Když Danuše Nerudová kandidovala do Evropského parlamentu, její nadřízený z Mendelovy univerzity v B…