Neustoupíme. Maďaři se chtějí bránit pokutě za to, že bojují proti migraci

05.08.2024 14:45 | Monitoring

Maďarský státní tajemník pro spravedlnost Bence Rétvári prohlásil, že Budapešť „nepřijímá“ rozhodnutí Evropského soudního dvora proti Maďarsku za opatření přijatá proti migraci. Maďarsko má podle rozsudku Soudního dvora EU zaplatit 200 milionů eur (zhruba 4,9 miliardy korun) a penále jeden milion eur za každý den prodlení za nedodržování migračních pravidel unijního bloku. „Je to politický nátlak, abychom přistoupili na politiku automatického přijímání a přesídlování uprchlíků,“ má jasno Rétvári.

Neustoupíme. Maďaři se chtějí bránit pokutě za to, že bojují proti migraci
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

Evropský soudní dvůr už v roce 2020 konstatoval, že Maďarsko má zavést do své migrační politiky nezbytná opatření na ochranu uprchlíků podle zákonů Evropské unie. V červnu soud v rozsudku za nesplnění tohoto požadavku uložil Maďarsku pokutu 200 milionů eur a penále jeden milion eur za každý den prodlení za nedodržení tohoto rozsudku. 

Podle Soudního dvora Evropské unie totiž v rozporu se zákony EU Maďarsko umisťuje žadatele o azyl do tranzitních zón u hranic bez zákonného důvodu. Podmínky v zónách se podle soudu rovnají zadržení, maďarská vláda ale tvrdí, že tam běženci pobývají dobrovolně.

Státní tajemník pro spravedlnost rozsudek kategoricky odmítá a tvrdí, že Maďarsko je trestáno, aby bylo nuceno „držet linii a vpustit migranty“. Rétvári uvedl, že Maďarsko bude i nadále chránit vnější hranice EU a své země a rozsudek na tom nic nezmění. „Rozsudek zjevně není právním rozhodnutím, ale vyvíjením politického nátlaku,“ uvedl Rétvári podle serveru abouthungary.hu.

„Uložili rekordní pokutu ve výši sedmdesátinásobku částky původně požadované v petici, aby Maďarsko donutili vpustit do země nelegální migranty a držet linii těch zemí, které hlasovaly pro migrační pakt, který ve skutečnosti znamená automatické přijímání a přesídlování nelegálních migrantů,“ má jasno Rétvári.

„Maďarsko však neustoupí bez ohledu na nátlak a bude trvat na svém postoji k ochraně jižní hranice,“ ubezpečil Rétvári, který pokutu označil za „zcela nelegitimní a neopodstatněnou“ a slíbil, že ji Maďarsko „nezaplatí“.

Migrace podle státního tajemníka představuje bezprecedentní hrozbu pro evropskou veřejnou bezpečnost a podle Rétváriho je dokonce organizována jako pašování lidí stejnými skupinami, které dříve profitovaly z obchodu s drogami a zbraněmi a z prostituce. „Ale pašování lidí je ještě výnosnější, jak je vidět třeba ve Švédsku, kde každý druhý den dojde k útoku nožem nebo výbuchu, který organizují zločinecké gangy, jež nyní získávají většinu peněz a nové rekruty díky nelegální migraci,“ prohlásil Rétvári.

„Je nesmysl, aby bylo Maďarsko trestáno za ochranu své bezpečnosti,“ pokračoval státní tajemník pro bezpečnost. Pokutu ve výši 200 milionů eur, kterou je třeba zaplatit za každý den nedodržení předpisů, označil za vydírání. „Brusel chce členské státy zbavit schopnosti chránit se. Maďarsko by mělo být odškodněno, nikoliv potrestáno, za platy policistů nasazených na hranicích a za stavbu plotu, který chrání naši jižní vnější hranici unie,“ tvrdí Rétvári.

Podle něj bruselští byrokraté očekávají, že policie bude pomáhat migrantům, „kteří přicházejí ve velkých skupinách, často ozbrojeni noži“, podávat žádosti o azyl, místo aby se chránila hranice. „Maďarsko nebude podporovat migraci ani vstupovat do řad proválečných zemí,“ uvedl Rétvári s tím, že Maďaři ve volbách jasně vyjádřili vůli, aby byla nelegální migrace zastavena na jižní hranici.

Od roku 2015 podle něj Maďrasko jasně ukázalo, že hranice lze chránit a migraci zastavit. „Maďarská policie účinně pracuje i na jižní hranici Srbska, a to společně s rakouskými policisty, abychom zastavili byznys pašeráků lidí,“ opakoval státní tajemník.

Rétvári také uvedl, že nově příchozí posílají získané evropské peníze do své domovské země, aby podpořili další příchozí do Evropy. „Západoevropské dotace tak končí v kapsách pašeráků lidí... Tak se rok od roku zhoršuje veřejná bezpečnost v evropských metropolích,“ dodal.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Závidime Maďarsku jejich úžasnou, sebevědomou vládu!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKrálovna Kleopatra , 05.08.2024 14:54:39
Jaký je to propastný rozdíl oproti těm našim ubohým, vlastizradnym, zkorumpovaným a zbabělým připokakánkům!!!!

|  27 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …