Nová Kalouskova strana? Zapojen prý i „betonový král"

04.10.2024 11:55 | Monitoring

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek 1. října stranu opustil a krátce poté se objevil v médiích. Naznačuje to snad, že dříve či později vystoupí na světlo s nějakou novou stranou? Zdá se, že ano.

Nová Kalouskova strana? Zapojen prý i „betonový král"
Foto: Aktuálně.cz
Popisek: Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek, už v pozici bývalého člena TOP 09 poskytl rozhovor Marii Bastlové na Seznam Zprávách. Vysvětlil v něm mimo jiné, proč stávající vládní koalice, ale i Piráti, ztrácejí důvěru voličů. Proti vládě postavil jihočeského hejtmana Martina Kubu z ODS, který tamní volby vyhrál silou 47 procent hlasů.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 5477 lidí
„On prostě to, co řekne, to také udělá. A nedělá mu problém, když něco nejde, říct, že to nejde. Že to prostě udělat nemůže. Ale že prostě to slovo platí. To v porovnání s tím, že ta vláda něco řekne a pak to neudělá, a přesto tvrdí, že to dělá, tak člověk opravdu nemůže říct, že její slovo platí. To je poměrně velký kontrast. Můžete jako Jihočech nemít rád Martina Kubu, nemusíte souhlasit s jeho názory, ale nemůžete mu upřít, že ten kraj nějak funguje a že to, co on řekne, to platí. A to u té vlády neplatí, což je ten hlavní kontrast,“ nešetřil kritikou Kalousek.

I když jsou věci, za které by vládu pochválil. Pochválil by ji prý za zvládnutí uprchlické krize, za chování v ruské agresi na Ukrajině, ale i při zvládnutí zatím posledních povodní. Ty podle Kalouska vláda v rámci možností zvládla skvěle.

Ale jedna věc ho prý na koalici zkrátka štve.

Prý by ještě pochopil, kdyby vláda před volbami slíbila reformy a po volbách řekla, že to nejde, protože se v pětikoalici nedohodli, ale nechápe, jak vláda mohla slíbit reformy, po volbách je nedělat, a ještě se chválit, jak jim ty reformy jdou skvěle.

„Ono se jim to nedaří a dívají se na tu bílou zeď a říkají, že ta zeď je černá. To mě jako voliče uráží,“ rozohnil se Kalousek

A hned pokračoval.

„To, že je tady prostor pro někoho, kdo by obsluhoval témata, která by dnešní vládní strany, které si říkají pravicové a které ta témata zcela opustily, tak ten prostor tady je. Zcela určitě. Já bych se skoro vsadil, že když je někde prostor a je velká poptávka, tak někdo s tou poptávkou přijde. To je prostě logický zákon trhu. Kdo to bude a kdy to bude, o tom odmítám spekulovat. Včetně toho, zda se na tom budu, nebo nebudu účastnit,“ nechal se slyšet Kalousek.

Pokud chce někdo představit nový projekt, musí to podle Kalouska stihnout do konce ledna. „Únor už je pozdě,“ pravil. A jedním dechem dodal, že to bude stát vyšší desítky milionů. Ale tady podle Kalouska ještě není největší problém. Problém je v tom, zda se najdou lidé, kteří budou chtít jít s kůží na trh a budou natolik odolní, že je nezničí ani to, když si o sobě někde přečtou „zaručenou informaci“, že kdysi kdesi „znásilnili nezletilého jezevčíka“.

CNN Prima News upozornila, že se Kalousek sešel s podnikatelem Tomášem Březinou, někdejším betonovým králem.

„Kalousek má údajně příslib několika politiků z TOP 09, ale i bývalých členů ANO nebo od Pirátů, že s ním do projektu půjdou. Zatím mu ale prý chybí silné osobnosti, na kterých by mohl stranu postavit,“ uvedla k tomu CNN Prima News.

A jednou z oněch výraznějších tváří by mohl být právě Tomáš Březina. Společné schůzky potvrdil i Miroslav Kalousek.

„Pan Březina je jedním z lidí, se kterými se bavím o tom, jestli by mělo, nebo nemělo smysl tady takovou politickou sílu nabídnout. To vám mohu potvrdit. Takových lidí bych vám sem mohl ale přivést třicet. Povídáme si, povídají si i beze mě. Mluví se o tom, protože ta poptávka tady je. Když tady ta poptávka je, tak se logicky přemýšlí o nabídce, jestli by měla smysl. Ale pokládám se za velmi odpovědného člověka. Při těch diskusích se musíte ptát, jestli by člověk neudělal víc škody než užitku,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima News Kalousek.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 46 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Stát selhal a neochránil občany před povodněmi. Nyní to přiznal už i ministr

14:14 Stát selhal a neochránil občany před povodněmi. Nyní to přiznal už i ministr

Za stamiliardové škody při zářijových povodních může především stát. Vrcholoví politici nebyli schop…