Noví přátelé. Niger se začal kamarádit s Turky

06.08.2024 14:18 | Zprávy

Američané ven a Turci dovnitř. Niger zcela mění své geopolitické směrování. Na jaře Niger vyzval vlády Spojených států i Francie, aby stáhly svá vojska z jejich území. V té době tam Spojené státy a evropské země měly na základnách 2500 vojáků. Nyní jich v Nigeru zbývá 20, převážně z administrativy, kteří z americké ambasády řídí stažení. A až na americkou ambasádu jsou jistě slyšet kroky ruských vojenských expertů, které si Niger pozval, nebo turecké delegace, která právě v Nigeru uzavírá klíčové smlouvy o spolupráci.

Noví přátelé. Niger se začal kamarádit s Turky
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

V pondělí 5. srpna Spojené státy uzavřely svou poslední vojenskou základnu v Nigeru. Oznámilo to ve společném prohlášení ministerstvo obrany USA i Nigeru. Američtí vojáci mají po dohodě s Nigerem opustit zemi nejpozději do 15. září 2024.

Mluvčí Pentagonu Sabina Singhová na tiskové konferenci informovala, že v Nigeru zůstávají dvě desítky amerických vojáků. A to z administrativních důvodů. Ukončují z úřednického hlediska působení v Nigeru. Působí z velvyslanectví USA v zemi, nikoliv z vojenské základny.

To vše se děje v návaznosti na změnu vlády v Nigeru a jednostrannému vypovězení smlouvy ze strany nové vlády.

Niger byl jedna z posledních zemí Afriky, která spolupracovala se západními zeměmi na potlačení islamistických povstání. Převážně USA a Francie působily z Nigeru se svými protiteroristickými jednotkami a do vojenské pomoci a výcviku v Nigeru investovaly stovky milionů, informuje Agentura AP.

Spolupráci s USA a Francií pak Niger vyměnil za spolupráci s Ruskem. Už v dubnu dorazili do Nigeru ruští vojenští experti a začali spolu s nigerskou armádou posilovat protivzdušnou obranu země.

Rusko dodalo do Nigeru vojenské vybavení, které této africké zemi poskytne „nejnovější generaci systémů protiletecké obrany“, uvedla nigerijská státní televize RTN a přetlumočila CNN. Zařízení bylo do země dodané spolu se stovkou vojenských instruktorů, kteří pomohli systémy instalovat a vycvičit v její obsluze nigerské vojáky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …